• Cum. Mar 29th, 2024

Holokost Kurbanları Amsterdam’da Törenle Anıldı

ByHaber Merkezi

Oca 29, 2017

Holokost Kurbanları Amsterdam’da Törenle Anıldı

27 Ocak Tarihinin Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla, Başkent Amsterdam’da bir tören düzenlendi.

Ulusal Holokost Anma günü Amsterdam Wertheim Parkta Auschwitz Anıtı önünde Başbakan Mark, Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Meclis Başkanı Khadija Arib Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard Van der Laan, Bakanlar, Milletvekilleri, Kraliyet Ailesi Temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ÖTEKİLEŞTİRMEYE SESSİZ KALINMAMASI GEREKİR

Başbakan Mark Rutte konuşmasında, insanlık dışı bu Holokost soykırımının asla unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Rutte” Mahkumlar barbarca yaşam koşullarında hayatlarını Ausschwitz kampında kaybettiler. Holokost’un nedenlerini ve sonuçlarını anlayabilmek için öncelikle Holokost’un Auschwitz’te veya diğer ölüm kamplarında başlamadığını unutmamamız gerekmektedir. Holokost, nihai çözümden çok önce önyargı, ırkçılık ve nefret tohumlarının Avrupa’ya serpilmesi sırasında toplumun bu duruma karşı kayıtsız ve eylemsiz kalması, yaşananları sessizce izlemeyi tercih etmesiyle başlamıştır. Bu bağlamda Holokost’tan belki de almamız gereken en önemli ders nefrete ve ötekileştirmeye karşı sessiz kalınmaması gerektiğidir.”

KİN VE NEFRETİ GERİDE BIRAKMALIYIZ

Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan ise insanları dışlamak ve ötekileştirmenin yanı sıra adaletsizlik mücadele edilmeli gerekliliğine vurgu yaptı. Van der Laan “Holokost doğrudan bastırmak için günümüzde kin nefreti geride bırakarak, bu dünyada birlikte yaşama inancımızı güçlendirmeliyiz. Tarihte eşi bulunmayan Yahudi Soykırımı trajedisinden gerekli derslerin çıkartılması ve benzer olayların bir daha tekrarlanmaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

ÖTEKİLEŞTİRMEYE KARŞI SESSİZ KAILINMAMSI

Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nün, Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 72. yıldönümü dolayısıyla Ulusal Holokost Anma Günü yetkilileri ” Holokost’tan almamız gereken en önemli ders nefrete ve ötekileştirmeye karşı sessiz kalınmaması gerektiğidir. Bundan 72 yıl önce Avrupa’nın ortasında yaşanan, insan aklının bugün bile tahayyül etmekte zorlandığı insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir vahşet olan Holokost’ta yaşamını yitiren milyonlarca insanın hatırasını saygıyla anıyoruz.” denildi.

Program sonunda Başbakan Mark, Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Meclis Başkanı Khadija Arib Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard Van der Laan, Bakanlar, Milletvekilleri, Kraliyet Ailesi Temsilcileri sıra ile Amsterdam Wertheim Parkta Auschwitz Anıtına çelenk bıraktılar.

Reha Kul Amsterdam

Bir cevap yazın