• Per. Nis 18th, 2024

Yeneroglu: “Yurt disi seçmen kütügüyle ilgili yeni düzenleme önemli bir adim!”

ByHaber Merkezi

Oca 11, 2017

Yeneroglu: “Yurt disi seçmen kütügüyle ilgili yeni düzenleme önemli bir adim!”

AK Parti Istanbul Milletvekili ve TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Baskani Mustafa Yeneroglu yurt disindaki seçmenlerle ilgili 680 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile yapilan yeni düzenleme hakkinda, “Yeni dönemde yurt disi seçmen kütüklerinin olusturulmasinda vatandasin yasadigi ülke adres verisi ya da temsilcilik bilgisi esas alinacaktir. Böylelikle yurt disindaki yüzbinlerce seçmenin oy kullanmasinin önündeki engel kaldirilmistir. Atilan bu adim toplumun her kesimi adina sevindirici bir gelismedir.” açiklamasinda bulundu. Yeneroglu sunlari kaydetti:

“AK Parti hükûmetleri, yurt disindaki vatandaslarimizin bulunduklari ülkelerde oy kullanabilmesinin önündeki engelleri kaldirmak için gerekli yapisal iyilestirmeleri gerçeklestirmistir. Ortaya konulan hizmet yurt disinda yasayan her bir vatandasimizin siyasi iradesini yansitmasi açisindan önemlidir.

680 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile yurt disinda yasayan vatandaslarimizin oy kullanmalarina iliskin yeni bir düzenleme yapilmistir. Seçim kanununda yurt disi seçmen kütügünün 30 Aralik 2016 tarihine kadar kimlik numarasi ya da mevcut bilgiler esas alinarak olusturulmasi öngörülmekteydi. Buna göre yurt disindaki vatandaslarimiz bundan sonraki seçimlerde yalnizca adres kayit sisteminde yer alan bilgilere göre oy kullanabilecekti. Bu durumda yurt disinda adres kayit sistemine kayitli olmayan yaklasik 1.6 milyon seçmen seçimlerde oy kullanamama sorunuyla karsi karsiya kalmistir. Yasal bir sorun nedeniyle yüzbinlerce insanimizin siyasi tercihlerini sandiga yansitamamasi demokrasi adina büyük bir kayip olacakti.

Yapilan yeni düzenleme bu sorunu gidermektedir. Nüfus Hizmetleri Kanununda yapilan degisiklikle yurt disindaki Türk vatandaslarinin adres kayitlarinin yasadiklari “ülkedeki adres kayitlarina ya da bagli olduklari temsilcilik bilgilerine” göre tutulacagi belirtilmistir. Dolayisiyla adres kayit sistemine dâhil olmayan vatandaslarimizin oy kullanma haklarinin kaybedilmesinin önüne geçilmistir. Yeni uygulama 2017 yili içerisinde yapilacak referandum için de geçerli olacaktir.

Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin ülkemizin gelecegini belirleyen referandum ve seçimlere katilimlarini artirmak için atilan bu adim toplumun her kesimi adina sevindirici bir gelismedir. Bu dogrultuda yurtdisindaki seçmenlerin siyasi tercihlerini önceki seçimlerden daha fazla sandiga yansitacaklarini ümit ediyorum. Özellikle de ülkemizin gelecegini belirleyecek Anayasa degisikligi konusunda daha etkin olmak önemli bir vatandaslik sorumlulugudur.”

Bir cevap yazın