• Cts. Nis 20th, 2024

Sigara DNA’ya zarar veriyor

Harvard Üniversitesi ile yaslanma arastirmalari yapan Hebrew Senior Life Enstitüsü tarafindan yürütülen ortak çalisma, sigara içmenin moleküler sistem üzerinde etkili oldugunu belirledi.

Arastirmanin yazarlarindan Roby Joehanes, “Sigaranin zararli etkisi 30 yildan fazla sürebiliyor. Güzel olan tarafi ise sigarayi biraktiktan 5 yil sonra, DNA’daki kimyasal degisimin önemli kismi, hiç sigara kullanilmamis hale dönebiliyor. Yani insan bünyesi, tütün tüketiminin zararli etkilerine karsi kendini iyilestirmeye çalisiyor.”

DNA’nin zarar görmesinin, kalp hastaliklari ve kanser dahil bir çok rahatsizligin sebeplerinden biri olduguna inaniliyor.

Uzmanlar, arastirma için 16 bin kisinin kan örneklerini inceledi. Incelemelerde sigarayi birakan kisilerin DNA’larindaki bozulmada 5 yil içinde düzelme oldugu görüldü. Ancak yine de bazi bozulmalar kaldi.

DNA’nin zarar görmesi sürecine “metilasyon” deniyor. Metilasyon DNA’nin islevini bozuyor, kansere ve daha birçok hastaliga yol açiyor. Arastirmacilar, sigara tiryakileri arasinda yaklasik 7 bin gende degisim oldugunu söylüyor. Bu bilinen insan genlerinin üçte biri demek.

Hastalik Önleme ve Kontrol Merkezleri’ne (CDC) göre, sigara, aslinda önlenebilir olan hastaliklarin baslica nedeni ve ABD’de her yil 480 bin can aliyor. Dünya çapinda her yil sigaranin tetikledigi hastaliklardan ölen insan sayisi ise tam 6 milyon. Çogunlugu kanser, kalp ve akciger hastaliklarindan hayatini kaybediyor.

Bir cevap yazın