• Cum. Mar 29th, 2024

Prenses Amalia 18 yasindan Itibaren Günde 4 Bin Euro Kazanacak

ByHaber Merkezi

Eki 5, 2016

Prenses Amalia 18 yasindan Itibaren Günde 4 Bin Euro Kazanacak

Hollanda’da Kral Willem-Alexander’in ardindan tahta çikmasi beklenen veliaht Prenses Amalia, 18 yasina bastigi andan itibaren günlük net 4 bin euro (yaklasik 13 bin 500 TL) hazine ödenegi alacak. Prensesin yillik kazanci 1,5 milyon euro (yaklasik 5 milyon 60 bin TL) civarinda olacak. Hollanda Basbakani Mark Rutte’nin günlük geliri brüt 400 euro civarinda.

2021’DE 18 YASINA BASACAK

Hollanda Kraliyet Ailesi’ne verilen hazine ödeneginin yüksekligi zaman zaman tartismalara yol açiyor. Demokratlar 66 Partisi, seçim bildirgesinde bu ödenekleri azaltma vaadinde bulundu.

Hollanda’da yeni bütçe tasarisina, Prenses Amalia’ya 5 yil sonra verilmeye baslanacak hazine ödenegi için kaynak ayrilmasi maddesi de kondu.

Halen Lahey’deki bir devlet okulunda orta ögretimine devam eden Amalia, 7 Aralik 2021’de 18 yasina basacak.

HER YIL MEMUR MAASINA GÖRE ARTACAK

Amalia, Hollanda tahtinin bir numarali varisi oldugu için bu tarihten itibaren devlet hazinesinden para alacak.

Ödenek, her yil enflasyon ve memur maas oranina göre artacak.

Eski Kraliçe Beatrix 42 yasinda, Kral Willem-Alexander da 46 yasinda tahta geçmisti. Hollanda Televizyonu’na (NOS) göre, Amalia da Kraliçe tacini takacagi bu yas araligina kadar, yaklasik 30 milyon euro hazine geliri elde etmis olacak.

Amalia’nin tahttaki hakkindan feragat etmesi durumunda bu ödenek durdurulacak. Prenses, ileride es seçimi konusunda da dikkatli olmak zorunda. Çünkü bu seçimi de parlamento onayina tabi olacak.

CIDDI TARTISMALARA YOL AÇMISTI

Her ne kadar formalite gibi görünse de bu konu geçmiste Hollanda iç siyasetinde ciddi tartismalara yol açmisti.

Kraliçe Beatrix’in, 2. Dünya Savasi’nda ülkeyi isgal eden Almanya’dan Prens Claus von Amsberg ile evliligi tepkilere neden olmustu.

Kral Willem-Alexander’in Kraliçe Maxima ile evliligi de siyasi gerilime yol açmisti. Parlamento’nun önemli bir kismi, Arjantin’de on binlerce kisinin ölümünden sorumlu tutulan Videla cuntasinin tarim bakaninin kizi oldugu gerekçesiyle, Maxima’ya sicak bakmamisti.

Parlamento tepkisi nedeniyle baba Jorge Zorreguietta, Maxima’nin dügün töreni için Hollanda’ya gelememisti.

KISITLAMA VAADI

Hollanda Parlamentosu’nun kraliyet ailesi ödenegini azaltma yetkisi var ama bunun için uzun bir anayasa degisikligi süreci gerekiyor. Meclisin üçte ikisinin bu degisiklige onay vermesi lazim. Ancak su anki kosullarda meclis çogunlugu böyle bir yasa degisikligini gerekli görmüyor.

Muhalefetteki D66 Partisi, Mart 2017 seçimleri için hazirladigi bildirgede, kraliyet ailesinin gelirine sinirlama getirme vaadinde bulundu.

Hollanda’da üst düzey bürokratlar için 2017 maas tavani yillik brüt 181 bin euro. Basbakan Rutte’nin yillik brüt geliri bu tavan rakamdan 25 bin euro daha düsük.

Bir cevap yazın