• Cum. Nis 26th, 2024

EKONOMi BAKANI ZEYBEKCi VE BERABERiNDEKiLERiN HOLLANDA TEMASLARI

ByHaber Merkezi

Ağu 24, 2016

Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci beraberindeki Milletvekilleri ile Cesitli Temaslarda Bulunmak Uzere Hollanda ya Geldi

Özcan Özbay / DEN HAAG

UETD Hollanda’nin ev sahipliginde yapilan olan halk bulusmasina T.C. Ekonomi Bakani Nihat Zeybekçi konusmaci olarak katildi.

Cesitli gorusmeler icin Hollanda ya gelen Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci ilk olarak Hollanda Dis Ticaret ve Kalkinma Isbirligi Bakani Lilianne Ploumen ile ikili görüsme gerçeklestirdi.
bakan zeybekci ve milletvekilleri hollanda temaslari1Zeybekci, 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan ikili ticari ve ekonomik iliskilerinin durumunu gözden geçirmek, yeni is birligi olanaklarini tespit etmek ve görüs alisverisinde bulunmak üzere Hollanda’ya geldi.

Zeybekci, ziyaret kapsaminda Hollanda Dis Ticaret ve Kalkinma Isbirligi Bakani Lilianne Ploumen ile basina kapali bir görüsme gerçeklestirdi. Zeybekci’ye görüsmede Bakanlik heyeti de eslik etti.

Hollandali Üst Düzey Sirket Yöneticileriyle Bulustu

Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, Hollanda’da, Royal Dutch Shell, ING, FedEx, Rabobank, NN Group, Royal IHC, Fugro gibi sektöründe dünya lideri olan sirketlerin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, Hollanda’da, Royal Dutch Shell, ING, FedEx, Rabobank, NN Group, Royal IHC, Fugro gibi sektöründe dünya lideri olan sirketlerin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

Zeybekci ve beraberindeki heyet, 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan ikili ticari ve ekonomik iliskilerinin durumunu gözden geçirmek, yeni is birligi olanaklarini tespit etmek ve görüs alisverisinde bulunmak üzere Hollanda’ya ziyaret gerçeklestirdi.

Zeybekci, Hollanda’ya AK Parti Istanbul Milletvekili Mehmet Mus, CHP Bartin Milletvekili Riza Yalçinkaya ve MHP Istanbul Milletvekili Arzu Erdem ile geldiklerini vurgulayarak, “Bu 3 partinin milletvekilleri TBMM bombalandiginda, tanklar gezerken ve jetler havadayken de Parlamentoda bir aradaydi. Bunun disaridan anlasilmasi zor ancak 15 Temmuz Türkiye’nin sivil demokrasi destanidir, bu gelecekte de böyle anilmaya devam edilecektir.” diye konustu.

Darbe girisiminin ülke ekonomisine etkisinin çok sinirli oldugunu anlatan Zeybekci, “Darbe girisimi cuma günü yapildi. Ancak pazartesi sabah tüm bankalar açikti ve tüm transferler yapilabiliyordu. Ayni zamanda borsamiz da açilmisti. Olayin etkisi geçti ve her sey normale döndü.” dedi.

Zeybekci, darbe girisiminin oldugu hafta bundan etkilenen ihracat ve CDS primlerinin de sonraki hafta eski seviyesine geldigini bildirdi. Darbe girisiminin hemen ardindan uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu S&P’nin Türkiye’nin notunu kirmasinin siyasi nedenlere dayandigini kaydeden Zeybekci, diger derecelendirme kuruluslarinin bu noktada daha reel hareket ettiklerini belirtti.

Ekonomi Bakani Zeybekci, iki ülke arasindaki 6 milyar avroluk ticaret hacminin potansiyeli yansitmadigini vurguladi.
bakan zeybekciGöreve geldikleri 2002 yilindan bu yana Hollanda’nin Türkiye’deki yatirimlarinin yaklasik 20 milyar avro oldugunu bildiren Zeybekci, “Hollanda, 2002-2016 yillari arasinda Türkiye’ye yaklasik 20 milyar avroluk yatirim yapti ve bu rakamlar söz konusu dönemde yatirim yapan ülkeler arasinda ilk sirada yer aliyor. Bu dönemde Türkiye’nin Hollanda’daki yatirimlari ise yaklasik 11 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Söz konusu rakamlar iki ülkenin birbirine olan güvenini teyit ediyor.” degerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Türkiye’nin insaat sektöründe dünyada 2. sirada yer aldigini kaydederek, Hollanda ile Türkiye’nin 3’üncü ülkelerde ortak yatirim yapabileceginin altini çizdi.

Türkiye’nin bölgesinin firsatlar ülkesi olduguna dikkati çeken Zeybekci, “Türkiye yüzyillardir ticaretin, dinlerin ve kültürlerin merkezinde yer aliyor. Ülkemiz bu dönemde de hala ayni öneme sahip. Çevremizdeki ülkeler bir süredir problemler yasiyor ancak Türkiye ekonomisi bütün bunlara ragmen 26 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Bu dönemde ülkemiz ortalama yüzde 5,3 büyümeyi basarmis durumda. Küresel krizden bu yana yaklasik 6 milyon kisiye yeni istihdam olusturduk.” ifadelerini kullandi.

Hollanda Sanayici ve Isverenler Konfederasyonu Baskani Hans de Boer ise Türkiye’nin kendileri için önemli bir ülke oldugunu vurgulayarak, iki ülke arasindaki iliskilerin bundan sonra da güçlenerek devam edecegine isaret etti.

Halkla Biraraya Geldi

Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyetin katilimiyla gerceklesen Halk toplantisi istiklal marsinin okunmasi ile basladi. Daha sonra Kuran tilafeti okunmasinin ardindan sehitler icin 1 dakikalik saygi durusunda bulunuldu.

ilk olarak Uetd Hollanda temsilcisi Turan Atmaca nin hosgeldin konusmasinin ardindan sirasiyla Uetd Genel Baskani Zafer Sarikaya, MHP Istanbul Milletvekili Arzu Erdem, CHP Bartin Milletvekili Riza Yalçinkaya ve AK Parti Istanbul Milletvekili Mehmet Mus un konusmalarinin ardindan Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci Yapti.

Bakan Zeybekçi Den Haag Party Centrum Zichtnburg’ta yaptigi konusmada sunlara degindi ” Bu mübarek vatan millet, vatan ve bayrak için hayatlarini kaybetmis bütün sehitlerimiz için Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize de acilen sifalara diliyorum. Dünyanin altin harfler ile yazilan muhtesem bir destan yazildi. 15 Temmuz’da ki hainler asla hatirlanmayacak. Onlarin mezarlarini bile ziyaret eden bile olmayacak. Onlarin aileleri dahil olmak üzere kimse sahip çikmayacak. Ama dünya demokrasi tarihine bu milletin yazdigi o muhtesem demokrasi destani bir sivil Türk demokrasi devrimi olarak geçecek. On yillar ve yüzyillar boyunca bu hatirlanacak. Dünya milletleri içinde örnek olacak.”

Demokrasiye el koyan, ülkeye el koyan, ülkenin mahremine el koyan, ülkenin tüm kutsallarinin sahibi benim diyen bu milletin demokrasi destani ilelebet hatirlanacak. Onun için Cumhurbaskanimizin, alni öpülesi diye hitap ettigi bu milletin önünde saygiyla egiliyor ve bu milletin bütün fertlerinin ellerinden öpüyorum. 15 temmuz günü saat 21:40 ta bu hainlerin ele geçirdigi, bu milletin disinden ve tirnagindan arttirdigi vatan savunmasi ve bayrak savunmasi için aldigi o uçaklar Ankara semalarinda uçmaya basladigi anda, bir kaç sorgulamadan sonra bu hainlerin niyetleri ortaya çikti. saat 23:00 ‘de TBMM ye gittigimizde hainler bizi görür görmez bize ates ettiler. O gece bizim için bir kabus gecesi idi. Meclise girdik. Orada hep beraber ayaga kalkip bu hainlerin kirli postallarini milletin iradesini ayaklar altina birakmadik. Akabinde meclisi bombaladilar ve taramaya basladilar. O anda TBMM yi bombaladiklarinda biz mecliste idik. O anda bütün milletler hep beraber ayaga kalkarak sabaha kadar nöbetimizi tuttuk.”dedi.
kapida yolcu etti
Bakan ve beraberindeki Milletvekilleri Misafirleri kapida tek tek ugurladilar.

Bir cevap yazın