• Çar. Nis 24th, 2024

Tatilciler… Yola çıkmadan önce bunlara dikkat!

ByHaber Merkezi

Tem 25, 2016

Tatilciler… Yola çıkmadan önce bunlara dikkat!
kapikule-trafik
Tatil dönemi yaklaşırken Hollanda’dan karayolu ile sıla yolculuğu yapacak olanları yine uzun bir maraton bekliyor. Yolda sıkıntı çekmemek için uzmanlardan bir kaç önemli uyarı! Yol güzergahı ve geçilen ülkelerdeki kanuni mükellefiyetler konusunda çok önemli değişiklikler olmasa da, her yıl bilgileri tazelemek ve küçük de olsa değişiklikleri bilmek yolculuğu daha da kolaylaştırıyor.

ANWB: İYİ BİR YOL GÜZERGAHI PLANI ÇIKARIN

Karayolundan Türkiye’ye gidecek olanların Sırbistan’a (Belgrad) kadar tercih edecekleri iki önemli güzergah Viyana­Macaristan­Belgrad ve Salzburg­Slovenya­Hırvatistan­Belgrad olacak. Son bilgilere göre Slovenya­Hırvatistan arasında yer yer yol yapım çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların tatil döneminde de devam etmesi durumunda sıla yolcuları zaman zaman trafik sıkışıklıkları ile karşılaşabilir. Viyana­Macaristan­Belgrad hattında ise şimdiye kadar bildirilen önemli bir yol çalışması bulunmuyor. Ayrıca güzergah tercihlerinde tünel ve otoyol ücretlerinin de mukayese edilmesi gerekiyor. Belgrad sonrası Türkiye’ye kadar Bulgaristan veya Makedonya­Yunanistan güzergahı tercih edilebilir. Hollanda Karayolları Danışma ve Ulaşım Yardım Kurumu (ANWB), genel olarak vatandaşlara iyi bir yol güzergahı planı çıkarmalarını tavsiye etti. Yolculuk esnasında sık sık mola verilmesini tavsiye eden ANWB yetkilileri özellikle gece dinlenmesine dikkat edilmesini istiyor.

SAĞLIK SİGORTANIZI İHMAL ETMEYİN

Sıla yolcuları, Hollanda’da bağlı bulundukları Zilveren Kruis Achmea vb gibi sağlık sigortalarından alacakları seyahat sigorta belgesi ile Türkiye’de Sosyal Güvelik Kurumu’nun (SGK) tüm imkanlarından yararlanabiliyor. Bu belge, ekstra bir sigorta değil ve her sigortalının seyahat sırasında kullanmayı hakkı var. Diğer taraftan Hollanda Karayolları Danışma ve Ulaşım Yardım Kurumu (ANWB) gibi otomobil kulüplerinin sunduğu seyahat sigortası imkanlarını da değerlendirmekte fayda var. Zira çok büyük bir ücreti olmamasına rağmen ANWB’nin sunduğu hizmetler sıla yolculuğu için oldukça önemli. Yolda arıza veya kaza durumunda yol yardımı, Hollanda’ya kadar ambülans uçak hizmeti v.s gibi önemli hizmetler sunuluyor.

ARACINIZA BAKIM YAPTIRMADAN YOLA ÇIKMAYIN

Sıla yolculuğu Hollanda’dan Türkiye sınırına kadar ortalama 2 bin 955 kilometre süren uzun bir etap. Bu etapta sürekli kullanımdan dolayı araçların arıza yapma riski daha da yükseliyor. Seyahate çıkılacak araçların bakımının büyük bir titizlikle yapılması gerekiyor. Bu konuda en ufak ihmalin faturası çok acı olacağı için gerekirse tatil masraflarından kısarak aracın bakımın yapılması gerekiyor. Ayrıca araçla ilgili sigorta, yurtdışı trafik sigortası, ruhsat gibi belgelerin geçerli ve eksiksiz olduğu da kontrol edilmeli. Çoğu sürücünün yanında navigasyon bulundurmasına rağmen araçlarda bir yol haritası bulundurulmasını da öneren Hollanda Karayolları Danışma ve Ulaşım Yardım Kurumu (ANWB) yetkilileri, araçların bir kontrolden geçirilmesini tavsiye ediyor.

Bir cevap yazın