• Cum. Nis 26th, 2024

18 YASINDA DÜNYANIN EN İYİ ENGELLİ ESKRİMCİLERİNDEN BİRİ, AZMİN ÖRNEĞİ

ByHaber Merkezi

May 19, 2018

18 YASINDA DÜNYANIN EN İYİ ENGELLİ ESKRİMCİLERİNDEN BİRİ, AZMİN ÖRNEĞİ

Özcan Özbay (Özel Haber)

Elke Lale van Achterberg henüz 18 yasında ve engelli. 11 yasında kardeşi ile oynarken ters bir takla atması sonrasında sol ayağında meydana gelen ağır sancı ve fonksiyon kaybı nedeniyle bacağı kesildi. Ama o hiç yılmadı, hayata küsmedi ve suan Dünya`nın en başarılı engelli eskrimcilerinden biri olarak Spor Dünyasında adı geçiyor.

‘Kazandığım her madalyayı, hem Türkiye hem de Hollanda için alıyorum’ diyen Elke Lale van Achterberg 2017 yılinde dünya sıralamasında, kılcı ve floret alanında 17 yasında 1. oldu.

Elke Lale Achterberg Kimdir?

“İsmim Elke Lale van Achterberg, 28 Mart 2000 Hollanda’da Nieuwegein şehrinde doğdum. Tekerlekli sandalye eskrim Türk milli takım sporcuyum. Türk ve Hollanda vatandaşıyım. Çünkü dedem, annemin babası, Sakaryalı bir Çerkez. Sakarya Yanıkköy’ünde bizim kendi evimiz var. Babam Hollandalı.

​Ben 11 yasında evde kardeşimle oynarken ters bir takla attım. Ayağımda meydana gelen bir kırık sonucu ağır sancı ve fonksiyon kaybı yaratan distrofi hastalığı çıktı ve uzun yıllar tedavi gördüm. 3 Nisan 2015 yılında kendi kararım ile sol bacağım ampute edilmiştir. Sancım geçti ve yeni hayatım başladı. Dört senedir yürümeyi bilmiyordum. Şimdi protezle her şeyi yapabiliyorum.

Ben engelli olmadan önce haftada üç gün ritmik jimnastik antrenmanı yapıp müsabakalara katılıyordum. Bu sporu kaza dan sonra artık yapamıyordum çünkü tekerlekli sandalye kullanmaya başladım.

​Spor yapmadan kendimi hiç iyi hissetmiyordum. Mutsuz olmuştum. O yüzden 2012’nin kasım ayında yapabileceğim bir spor branşı arayışı içerisine girdim. Sol bacağım çok sancılı olduğu için topla yapılan sporları yapmaya imkanım yoktu. Tekerlekli sandalye eskrim de bacaklarda puan kazanamıyorsun. O yüzden eskrimi denedim ve çok sevdim. Tekrar gülmeye başladım. Benim hayatımın vazgeçilmez bir parçası oldu.

​Hedefim dünyanın en iyi engelli eskrimcisi ve ileride Paralımpik Şampiyonu olmak. Yaşım daha küçük, 17 yasındayım. Başarmak için çok çalışmak ve fırsatları iyi değerlendirmek gerekiyor. Yetenekli olduğum çok çabuk beli oldu. 2013 yılının Haziran ayında Alman Şampiyonasında en iyi kız olarak gençlerde bronz madalya kazandım. 2014 yılının Eylül ayında 17 yaş altı Dünya Şampiyonasında flore ve epe silahların da bronz madalya kazandım ve 2015 yılının Aralık ayında 17 yaş altı ve 23 yaş altı Dünya Şampiyonasında aynı silahlarda dört defa üçüncü oldum. Mayız 2017 ayında U17 ve U23 Kupasında 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronza madalya kazandım. 2017 yılının Temmuz ayında 17 yaş altı Dünya Şampiyonasında flore ve epe silahlarında gümüş madalya kazandım. 2017 23 yaş altı Dünya Şampiyonasında flore silahda bronza madalya kazandım ve epe silahda gümüş madalya kazandım.Şu an 23 altı dünya klasmanında epe de 2’çi ve Florede de 4’çi durumdayım. Mayız 2016 Avrupa Şampiyonasında seniorlarda onuncu oldum! 2017 dünya kupa senior klasmanında epe silahda 8’çi ve flore silahda 10’çi durumdayım.

​Hem Türk ve de Hollanda vatandaşı olmanın avantajını kullanarak Şubat 2016 den beri Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı olarak, Türk Milli Takımı’nda yarışma kararı aldım. Türk milli takımından çok daha fazla destek göreceğime ve daha fazla fırsat yakalayabileceğime inandığım için bu kararı verdim. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu sayın Başkanımız Arif ümit Uztürk e ve klübüm Bursa Nilüfer Belediyespor’a hayallerimi gerçekleştirme yolunda bana destek oldukları için teşekkür ederim.

Eylül 2017 Amsterdam’da ROC’ta Moda okumaya başladım Yarışmalar ve staj olurken okul izin veriyor. Haftanın belli günleri gün de iki defa antrenman yapabiliyorum. Hafta sonu annem, babam ve kız kardeşim ile Hollanda İJsselstein şehrinde yaşıyorum. Hafta içi spor ve okul dolayında Amsterdam şehrinde bir aiylenin yanında yaşıyorum. Zaman olunca model ve manken olarak çalışıyorum.

​Hollanda da eskrim kulüplerimde yalnız ben engelliyim. Engeli olmayan Eskrimciler ile antrenman yapıyorum. Engeli olmayan eskrimciler benimle karşılıklı oynarken onlar da benim gibi tekerlekli sandalyede oturuyorlar.

​Engelli ve engeli olmayan sporcu için vücudun hızlı hareketi ve silahla yapılan teknik hareketler her iki eskrimci için çok iyi bir antrenmandır çünkü tekerlekli sandalyede yapılan eskrim maçları silahla yapılan teknik çalışma ile bire bir aynıdır.Teknik dersi engelli ve engelli olmayan sporculara normal antrenörler verir.

Şu an Türkiye’de yalnız Bursa Nilüfer Belediyesinde tekerlekli sandalye eskrim yapılıyor. Türkiye’de daha çok eskrim kulüpleri ve engelli spor okulları bu sporu yapmak isteseler meraklı gençlerin olacağına inanıyorum.

​Bu işin yaygınlaşması için Türkiyede eskrimi gönülden seven antrenörlerin engelli eskrimine daha fazla ilgi göstermesi gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda biz, Türkiye mili takım sporcuları, yarışmalarda derece alsak bu güzel spor dahada çok engelli bireyler tarafından tercih edilir ve sayımız artabilir.

İnşallah Türkiye’de ki eskrim kulüpleri ve engelli spor kulüpleri tekerlekli sandalye eskrimine merak duyarlar ve bu güzel spora başlarlar.

Tekerlekli Sandalye Eskrim çok hızlı bir spordur ve çok teknik oynanır anında düşünüp ve hemen karar verip uygulamaya geçmek gerekir. Saatte 200 kilometre hız ile satranç oynuyoruz.

Genel Eskrim’de 14 metrelik bir pist var. Bizde yalnız bir buçuk metremiz var. O demek oluyor ki daha çabuk düşünmemiz lazım ve vücut hareketlerini daha çabuk yapmalıyız. Yalnızca üst vücut ile öne arkaya hareket ederek karşımızdaki sporcuyu aldatabiliyoruz.

​Hedefim dünyanın en iyi engelli eskrimcisi ve Paralımpik Şampiyonu olmak!”

​Kaynak: elkevanachterberg.nl

Bir cevap yazın