• Sal. Nis 23rd, 2024

Hotiad`in Duzenledigi “Ulusal Iftar”a Ayhan Tonca`nin Konusmasi Damga Vurdu

ByHaber Merkezi

May 18, 2018

Hotiad`in Duzenledigi “Ulusal Iftar”a Ayhan Tonca`nin Konusmasi Damga Vurdu

Özcan Özbay

Hollanda Türk Isadamlari Dernegi (HOTIAD) ve Devlet ile Müslümanlar Arasi Iletisim Organi (CMO) tarafindan gerçeklestirilen iftar programinda birlik ve beraberlik vurgusu yapildi.

Lahey’de, eskiden kilise olan Juliana Plaza’da “Köprüleri kurmak” temasiyla “Ulusal Iftar” programi düzenlendi.

Iftara, Hollanda Sosyal Isler ve Çalisma Bakani Wouter Koolmees, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiligi Maslahatgüzari Alper Yüksel, Türkiye’nin Rotterdam Baskonsolosu Sadin Ayyildiz, DENK Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, Hollanda bakanliklarindan temsilciler ve 14 Müslüman ülkenin büyükelçilerinin yani sira farkli etnik kökenlerden sivil toplum kurulusu yöneticileri, Hristiyan ve Musevi din adamlarinin oldugu yaklasik 120 kisi katildi.

Iftar programina Hollanda basini da ilgi gösterdi.

CMO Baskani Rasit Bal yaptigi konusmada, programla köprü olusturarak topluluklari birlestirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kurum olarak toplumun ayristirilmasindan rahatsiz olduklarini dile getiren Bal, “Sadece ramazanda degil, tüm yil boyunca daha çok birlestirmek için çaba sarf edecegiz. Daha çok bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde olacagimiza inaniyorum.” dedi.

“Köprü kurmak için tam yerinde olmus”

Hollanda Sosyal Isler ve Çalisma Bakani Wouter Koolmees de birlik ve beraberlik adina verilen iftar ve misafirperverlik için tesekkür etti.

Koolmees, “Bu günü iletisim için uzatilan bir el olarak görüyorum. Buna kesinlikle ihtiyaç var. Çogu göçmen kökenliler kendilerini artik Hollanda’da evinde hissetmedigini söylüyor. Bu yüzden bu aksam toplumlar arasinda köprü kurmak ve birlestirmek için çaba sarfetmek tam yerinde olmus.” degerlendirmesinde bulundu.

Birlik ve beraberligin pratik uygulamasini bugün gördüklerini vurgulayan Koolmees, “Ramazan’in ilk günü sadece Müslümanlari degil gayri müslimleri de davet ederek birlikte yemekte sohbet etmek için buradalar. Bu sekilde birbirlerini daha iyi taniyarak var olan ön yargilari yok etmek için büyük bir firsat.” ifadesini kullandi.

HOTIAD Baskani Hikmet Gürcüoglu da Müslümanlarin da bu ülkenin gelecegi için çalistigini, is, spor ve sanat gibi farkli dallarda ülkeye deger kattiklarini belirtti.

Gürcüoglu, binlerce Türk asilli ve farkli etnik kökenli is adaminin ülkeye yillik milyarlarca avro katki ve on binlerce insana is imkani sagladigini sözlerine ekledi.

Geceye damga vuran konusmayi Ayhan Tonca yapti. Tonca konusmasinda “Aksamin konusu baglar kurmak. Saglikli ve uzun mutlu Baglari kurabilmek icin taraflar esit davranmalidirlar. Filistin’de 60 kisi olduruldu ve 2700 yarali var. Muslumanlar bir saldiri veya bir olay yapsalar hükümet buradaki kuruluslari çagirip görüsme yapiyor ve kinadigini açikliyor. Simdi bu durumda hükümet Israil büyük elçisini çagirip kinama yapmayi reddediyor. Bu gün iftarin birinci günü bu aksam tüm milletlerlerden ve dinlerden kisiler burada birlik ve beraberlik, saygi ve huzur içinde. Bu tabloyu sadece burda degil tüm Hollanda’da girmeyi temmeni ediyor ve arzuluyorum. Onu icin bu günden itibaren çifte standardi kaldirmaliyiz ve bir birimize daha siki baglanmaliyiz. Gelecegimiz icin köprüler kurmaliyiz toplum ve dinler arasinda.”dedi. Konusma boyunca Hollanda Sosyal Isler ve Çalisma Bakani Wouter Koolmees`in rahatsizligi gozlerden kacmadi.

Müslüman, Hristiyan ve Musevi din adamlari aksamin temasi ile ilgili konusma yaparak birlik ve beraberlik mesajlari verdi.

Bir cevap yazın