• Cts. Nis 27th, 2024

Trump Amsterdam’da Protesto Edildi

ByHaber Merkezi

Ağu 18, 2017

Trump Amsterdam’da Protesto Edildi

ABD Baskani Donald Trump’in Charlottesville kentinde yasanan olaylara iliskin açiklamalari, Hollanda’nin baskenti Amsterdam’da protesto edildi.

Anti-Fasist Eylem (AFA) adli sivil toplum hareketi tarafindan düzenlenen gösteride katilimcilar, Spui meydaninda toplandi.

ABD basta olmak üzere dünya genelindeki tüm irkçi olaylari kinayan göstericiler, “Irkçilik aptallik”, “Amsterdam’dan Charlottesville’ye, fasizme karsi mücadele et”, “Filistin’den Meksika’ya bütün duvarlar kalkmali” yazili dövizler tasirdi ve “Onlarin mücadelesi bizim mücadelemiz, anti fasist dayanismasi dünya çapinda” yazili pankart açti.

Gösteride yapilan açiklamada, Trump ve Hollandali siyasetçiler irkçilara destek vermekle suçlandi.

Amsterdam sokaklarinda polis esliginde yürüyüs yapan katilimcilar, çok sayida polisin korudugu ABD Konsoloslugu önünde “Trump’a, Klu Klux Klan’a ve irkçiliga hayir” sloganlari atti.

Gösteri, irkçi saldiri sonucunda hayatini kaybeden bir kisiyi simgeleyen anitin önünde sona erdi.

Charlottesville kentindeki irkçilarin gösterisini protesto eden irkçilik karsiti grubun üzerine araba sürülmesi sonucunda Heather Heyer adli bir kadin yasamini yitirmis, birçok kisi yaralanmisti.

Amerikan Iç Savasi sirasinda Konfederasyon ordusunun komutani General Robert E. Lee’nin Charlottesville’deki heykelinin kaldirilmasi plani üzerine asirilik yanlisi irkçi gruplarin düzenledigi protesto gösterilerine karsi irkçilik karsiti gruplarin da protesto yapmasiyla olaylar büyürken kentte olaganüstü hal ilan edilmisti.

ABD Baskani Trump, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Yasanan bu çok yönlü siddet, nefret olaylarini en sert dille kiniyoruz, çok kötü. Bu ülkenin yaralarini sarmaliyiz. Bu yaralarin tarihi çok eski zamanlara dayaniyor. Herkes bu sorunlarin çözümünü istiyor ve biz de bu sorunun bir an önce çözümü için her türlü adimi atacagiz.” demisti.

Trump’in açiklamalari, ABD basini basta olmak üzere birçok kesim tarafindan Trump’in irkçi gruplari dogrudan hedef almadigi gerekçesiyle elestirilmisti. Trump açiklamalarinin tepki çekmesinin ardindan son açiklamasinda, irkçilik için “seytan” ifadesini kullanmisti.

Bir cevap yazın