• Cum. Nis 26th, 2024

CHP HOLLANDA BiRLiGi CUMHURiYET KUTLAMASI

ByHaber Merkezi

Kas 1, 2016

CHP HOLLANDA BiRLiGi CUMHURiYET KUTLAMASI

Özcan Özbay

CHP Hollanda Birligi Her yil oldugu gibi bu yilda Cumhuriyet Bayramini coskulu bir skeilde kutlamak amaciyla genis capli bir organize yapti. Özel konuklarin yani sira supriz konuklarinda yer aldigi kutlamaya cok sayida Vatandas katildi.

Saat 13.00 te Rotterdam da baslayan Cumhuriyet Kutlamasi etkinligine havaninda guzel olmasiyla cok sayida vatandasimiz katilirken CHP istanbul millet vekili Eren Erdem ve unlu Televizyon Programcisi ve Gazeteci Tayfun Talipoglu ile PVDA Milletvekili Keklik Yucel, Emre Cam da yer aldi. Programa yine Turkiye den gelen Grup Zemherim de sarkilariyla adeta tum misafirleri costurdular.
arzu ozalpCHP Holalnda Birligi baskani Arzu Özalp in hosgeldiniz konusmasi yapti. Ozalp konusmasinda;

“Sevgili misafirlerimiz, Cumhuriyet, cagdas yonetim bicimi olarak emaneti Halka veren, gucunu Halktan alan yani kendini Halkin kural ihtiyac ve degerleriyle sekillendiren, buyuten, gelistiren bir yonetim anlayisi. Kisi hak ve ozgurlukleri kadin erkek firsat esitligini, inanc ozgurlugu ancak bu sistem icinde guvence altinda olabilir. Hele halk adina yonetimi ele gecirenlerin yetki alanlarin niyeti, anlayisi, ahlaki dogru ve halkin yararlari gozetilerek yasama gecirilirse.

29 Ekim 1923 yılında kurulan Cumhuriyet işte o dönem yetki ve yönetimi elinde bulunduranlanrin, bu yetki ve gücü halk yararına değil, kendi grup ve aile yararları adına kullanmalarından, halk ve ülke yararlarının kendilerini korumak adına Emperyalizme peşkeş çekmeleri, nedeniyle yaşama geçme fırsatı buldu. Biz bugün tam da, o büyük bedeller ödenerek kazanılmış değerlerin. o mirasın üzerine oturuyor, o büyük mucadelenin nimetlerinden yararlaniyoruz. Bunu bugün anlamak tabii ki sanıldığı ve duşünüldugu kadar kolay değil. Bugün Cumhuriyetin kazanımlarinı anlamak için o günün, dönemin ve içinde bulunulan dünya koşullarının ve olanakların ne olduğunu göz önüne getirilebilmesi gerekiyor. Hilafetin, saltanatin, gerici, köhne bir anlayışın, kul, köle haline getirilmiş bir toplumun, üzerinde emperyal güçlerin tepindiği topraklarda kazanilmış zaferleri anlamak için gerçekten de ya bir çaba içinde olunmalı ya da sadece doğru bir ahlaka ve vicdan sahip olunmalı. Başka da birşeye değil. Zira bu değerler kolay kazanilmadi O dönemin koşulları, olanakları ve buradan hareketle ödenen bedeller insanlık ve devrim tarihinin şanlı sayfalarında yerini almıştır. Bu vesileyle birkez daha Cumhuriyetin kurulmasının mimari Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm demokrasi, bağımsızlık ve özgürlük şehirlerini saygıyla anıyorum.”dedi.

Ardindan PvdA Milletvekili Keklik Yucel de bir konusma yaparak “Herkesin Cumhuriyet Bayramini Kutluyorum. diyerek 15 Temmuz Darbe girisiminden sonra gelismelerin endise verici oldugunu vurguladi.”

Yucel “Turkiye Demokrasiyi, hukuk devletini, insan haklarini ve basin ozgurlugunu guclendirecegi yerde dahada zayiflatiyor. Sosyal Demokrasi uluslararasidir veya hictir. o yuzden Hollada sosyaldemokrat milletvekili olarak durusum net. Ne zaman Hollanda da veya Hollanda sinirlari disinda bir toplumda ozgurlukler, demokrasi, basin ozgurlugu ve insan haklari soz konusu ise sesimizi cikartacagiz. Cunkibiz sosyal demokratlariz. esitlik. ozgurluk ve firsatlar, kardesce yasam, demokrasi, hukuk devlaeti, insan haklari herkes icin, her yerde her zaman hedefimizdir.”dedi.

kati-piri555

Programa supriz konuk olarak katilan Avrupa Parlementosu Milletvekili Kati Piri de kisa bir konusma yapti.

Kati Piri “Dun bende Macaristan`in milli bayrami vardi bu sebeple 700 macar vatandasi ile beraberdim. Zaten biliyorsunuz benim ailemde Macar gocmeni. Bugun de burada gorduklerimden sonra anladimki biz cok buyuk bir kulture sahip bir toplumuz. Ben biliyorsunuz PvdA adina AP da yabancilar komisyonundayim. AB ye girme konusunda Turkiye ilerleme kaydetmeye calisirken 130 gazetecinin iceriye alinmasindan endiseliyiz.”dedi.eren erdem77

Daha sonra mikrofona davet edilen CHP istanbul Milletvekili Eren Erdem yaptigi konusmasinda Hukumeti elestirerek “Hollanda da aranizda oldugum icin cok mutluyum. Hollanda orgutlu mucadeleyi pratikte hayata gecirmeyi basarmis bir ulke.

Ben 508 gundur milletvekiliyim, havuz medyasi beni 467 gun boyunca aleyhimde haber yapmis. 112 tane oldurulmem icin yapilmis,1882 olumsuz haber var.
%50 si aclik sinirinin altinda yasayan bir ulkede Recep Tayyip Erdogan gibi bir fasist cumhur baskani oluyorsa bu solcularin kabahatidir. Kimse kusura bakmasin. %70 i isci olan bir ulkede RTE muhtarlar toplantisinda LOZAN dediginde millet onun yarattigi sahte gundemlerin pesine takilip gercek sinif mucadelesini gundemde tutma dirayetinden geri adim atiyorsa bu da solcularin kabahatidir.”dedi.
ibrahim yarar gosteri yaptiDaha sonra sahneye cikan Hollanda da Turkce Tiyatro yapan iki kisiden biri olan Tiyatro sanatcisi ibrahim Yarar da Aziz Nesin in KAZIK adli tek kisilik mini skecini sahneledi.
tayfun talipoglu grup zemheriSon olarak sahneye cikan Turkiyeden gelen Grup Zemheri davetlilere unutamayacaklari bir konser sundular. Konser sirasinda salona gelen unlu Televizyon programcisi Tayfun Talipoglu da hem okudugu sarkilar hemde siirlerle uzun sure ayakta alkislandilar. Hareketli sevilen halay muziklerine bir ara Kati Piri de eslik etti.
stand1Salonda bu etkinlikler yapilirken salon disinda kurulan standlarda da onemli yazarlarin kitaplari ve cesitli hediyelikler satisa sunuldu. Standlar arasinda PvdA isci partisininde standinin aldigi ve Avrupa Parlementosu Turkiye raportoru Kati Piri ninde bu stand da oldugu da gozlendi.
kati piri halay cekti
pvda standi-kati piristand2

Bir cevap yazın