• Paz. Nis 28th, 2024

Ankara Antlaşması ihlali Avrupa Komisyonunda

ByHaber Merkezi

Mar 18, 2024

Ankara Antlaşması ihlali Avrupa Komisyonunda

 12 Eylül 1963 yılında Avrupa ekonomik işbirliği arasında imzalanan, bilinen ismi ile Ankara Anlaşması İngilterenin AB topluluğundan ayrılması ve akabinde Hollanda’nın Türkiye ye karşı  tek taraflı uygulamasını kapatma çalışmalarıyla iyice çözülmez hal aldı.

Hollanda da bu konuda çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Avukat İsmet Özkara bu konularla ilgili olarak 2023 yılında Hollanda hakkında Avrupa Komisyonuna şikayet etti. Gelişmelerle ilgili Avukat Özkara yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Hollanda ‘da yaşayan Türk toplumu adına 2023 yılında Hollanda’ yı Ankara antlaşmasına uymadığı için Avrupa Komisyonuna şikayette bulunmuştuk .

Avrupa komisyonu ofisimize bir bildiri göndererek, yapmış olduğumuz şikayetlerin şu an Avrupa Komisyonunda incelendiğini ve bizden tekrar detaylı bir savunma istedi. Bizde Savunmamızı 15 mart 2024 ‘de Avrupa komisyonuna ilettik.

YENİ UYUM YASASI

Hiç kimse Hollandaca öğrenmeğe karşı değil fakat Hollanda’nın yapmak istediği, yeni uyum yasasını öne sürerek Ankara antlaşmasını yok saymaktır.

Amaç bu yasayı kullanarak Ankara antlaşmasından doğan diğer haklarıda Türk vatandaşlarının elinde almak. Aile birleşimi, Süresiz oturum , işçi oturumu ve Ticari oturum gibi konulardada zorlaştırmak için Hollanda hükümetinin önü açıldı ve sadece 10 ay sonra 1 Ekim 2022 de Hollanda’nın asıl amacı ortaya cıktı. Bu tarihten itibaren Türk vatandaşları için MVV yasasını tekrar yürürlüğe koydu.

 MVV- Oturum başvurusu

Hollanda’ da yapılacak olan aile birleşimi ve Ankara antlaşması başvuruları artık Hollanda’da yapılamamaktadır ve sürecin Türkiye’de beklenmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, artık MVV- vizesi olmadan Hollanda’ya giriş yapılamıyor.

Ankara Antlaşması’nın iptal maddesi olmasına rağmen, sözde hukuk devleti Hollanda bu antlaşmayı tanımak istemiyor ve Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarını hiçe sayıyor. Bu konu hakkında açılan davalarımız Hollanda’ da devam etmektedir.

Avrupa Komisyonu yerel mahkeme kararlarımı beklemeden davayı Avrupa Adalet Divanına göndermesini umuyorum.”



Bir cevap yazın