• Cum. May 10th, 2024

Bakan Dilan Yesilgöz, Hamas’a destek verdiğini açıklayan Avustralyalı Müslüman vaiz Mohamed Hoblos’un ülkeye girişine izin vermedi

ByHaber Merkezi

Oca 22, 2024

Bakan Dilan Yesilgöz, Hamas’a destek verdiğini açıklayan Avustralyalı Müslüman vaiz Mohamed Hoblos’un ülkeye girişine izin vermedi

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakani Dilan Yesilgöz, Hamas’a destek verdigini açiklayan Avustralyali Müslüman vaiz Mohamed Hoblos’un ülkeye girisine izin vermedi. Hoblos’un radikal görüslere sahip oldugu ve nefret söylemi yaydigi belirtiliyor. Hollanda’da tartisma yaratan bu durum, Almanya’nin da Hoblos’un ülkeye girisine izin vermedigi haberleriyle gündeme geldi.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakani Dilan Yesilgöz, Hamas’a destek verdigini açiklayan Avustralyali Müslüman vaiz Mohamed Hoblos’un ülkeye girisine izin vermedi. Yesilgöz, “Ifade özgürlügü büyük bir deger ama asiri fikirlerin propagandasini yapan insanlara Hollanda’da yer yok” dedi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Hoblos’un, Dava Grubu (Dawah Groep) adli bir vakif tarafindan, Cumartesi günü Utrecht kentindeki bir etkinlige konusmaci olarak çagrilmasi, Hollanda’da tartisma yaratti.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden De Telegraaf, Israil’de 7 Ekim’de düzenledigi saldirilar sonrasi Hamas’a destek açiklamasi yapan Avustralyali vaizin, radikal görüslere sahip oldugunu ve nefret söylemi yaydigini yazdi. Gazete, “terör eylemlerine destek verdigi” gerekçesiyle Almanya’nin, Hoblos’un ülkeye girisine izin vermedigini duyurdu.

Bunun üzerine Utrecht Belediye Baskani Sharon Dijksma, radikal söylemleri nedeniyle Mohamed Hoblos’un kente gelisini istemedigini açikladi.

Sosyal demokrat politikaci, Hollanda medyasina yaptigi açiklamada, “Kentimizde diyalog ve ifadeye her zaman yer vardir ancak siddet çagrilarina ve nefret söylemine yer yoktur” dedi.



Hollanda Temsilciler Meclisi’ndeki bes sagci parti de, Hoblos’un, “demokratik hukuk düzenini baltalayan ve kamu düzeni ile güvenligine tehdit olusturabilecek” açiklamalar yapmasindan endise duyduklarini bildirdi.

Sag partiler, Güvenlik ve Adalet Bakani Dilan Yesilgöz’den, Avustralyali vaizin Hollanda’ya gelisine izin vermemesini istedi.

Bakan Yesilgöz, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin aranan kisiler ya da asirilik yanlilari hakkinda veri paylastigi Schengen Bilgi Sistemi’ne kayitli oldugu gerekçesiyle, Hoblos’un Hollanda’ya girisine izin vermedi.

Alman makamlarinin da, Persembe günü bir etkinlige davet edilen Hoblos’un ülkeye girisini reddettigi bildirildi.

Hoblos’u Hollanda’ya davet eden Dava Grubu Vakfi, tepkileri yersiz buluyor. Vakfa göre, Avustralyali vaizle ilgili endiseler gerçegi yansitmiyor.

Özellikle sosyal medya üzerinden verdigi vaazlarla gündeme gelen Mohamed Hoblos, çok sayida takipçiye sahip bir isim.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Hoblos, 7 Ekim saldirilari sonrasi, Sydney’de verdigi bir vaazda, AB tarafindan “terör örgütü” olarak kabul edilen Hamas’a destek açiklamasi yapmisti. Hoblos, “gerçek Müslümanlarin Hamas’i asla kinamayacagini” vurgulamisti.

Hollanda medyasina göre, Avustralyali vaizin 2018 yilindaki bir vaazinda söyledigi, “ibadetini yeri e getirmeyen insanlarin Allah katinda, çocuk tecavüzcülerinden daha degersiz oldugu” yönündeki sözleri de tartisma yaratmisti.

Kaynak BBC

Bir cevap yazın