• Pts. May 20th, 2024

Hollanda Basbakani ve bakanlari hakkinda suç duyurusu

ByHaber Merkezi

Ara 1, 2023

Hollanda Basbakani ve bakanlari hakkinda suç duyurusu

Hollanda’daki “Müslüman Haklari Izleme Grubu”, Israil’e F-35 parçalari satilarak ülkenin isledigi savas suçlarina istirak edildigi gerekçesiyle geçici hükümetin Basbakani Mark Rutte ve iki bakani hakkinda suç duyurusunda bulundu.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Aralarinda önemli sayida Türk kökenli hukukçunun bulundugu grup adina, sikayet dilekçesini Hollanda Savciligina sunan avukat Reinout Sterk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Basbakan Rutte, Disisleri Bakani Hanke Bruins Slot ve Dis Ticaret ve Kalkinma ve Isbirligi Bakani Liesje Schreinemacher hakkinda suç duyurusunda bulunduklarini belirtti.

Avukat Sterk’in kisisel internet sitesindeki açiklamasinda, Israil’in Filistinlilere yönelik saldirilarinda muhtemel savas suçu isledigine iliskin uyarilara ragmen hükümetin Israil’e F-35 savas uçagi malzemeleri göndererek söz konusu suçlara istirakten sorumlu tutuldugu kaydedildi.

Rutte ve iki bakanin, Israil tarafindan islenen ve ileride islenecek savas suçlarina istirak etmekten sorumlu oldugu aktarilan açiklamada, “Hollanda hükümeti, Gazze’deki savasin baslamasinin ardindan, savas suçu islenme riskinin yüksek olmasi nedeniyle yapilan resmi uyarilara ragmen Israil’e F-35 savas uçaklari için yedek parça tedarik etmeye devam etme karari aldi.” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, Hollanda Ceza Kanunu’nun 48. maddesine göre, “Suçun islenmesine kasitli olarak yardim edenler” veya “Suçun islenmesi için kasitli olarak firsat, araç veya bilgi saglayanlarin” suça istirakten cezalandirilabildigi ve bu sebeple Hollanda hükümetinin Israil’e F-35 savas uçaklari için parça tedarik ederek savas suçlarinin islenmesine yardim ederek “suça istirak” sartlarini sagladigi vurgulandi.

Israil Hava Kuvvetlerinin büyük ölçüde F-35 savas uçaklarindan olustuguna dikkat çekilen açiklamada, Hollanda, Israil’e F-35 parçalarini tedarik etmeye devam ederse bu parçalarin, savas hukukunun ciddi ihlallerinde kullanilma ihtimalinin oldukça yüksek olduguna isaret edildi.



“Uyarilar dikkate alinmadi”

Açiklamada, Israil’e silah tedarikine devam edilmesi durumunda, Israil’in savas suçlarindan sorumluluklarinin dogabilecegi hususunda Rutte, Bruins Slot, Schreinemacher ve diger hükümet yetkililerinin resmi yaziyla uyarildigi kaydedildi.

Uluslararasi ceza hukuku uzmani Marieke de Hoon’un 16 Kasim’da Hollanda Parlamentosu Disisleri Komisyonu Savas Hukuku Yuvarlak Masa Toplantisi’nda “Israil savas suçu isliyor gibi görünüyor.” seklindeki degerlendirmesine yer verilen açiklamada, Israil’in, Hamas’la giristigi çatismalarda savas hukuku (uluslararasi insancil hukuk) kurallarini en az 10 defa ihlal ettigi belirtildi.

“Israil, Filistinlilere karsi çok uzun bir süredir hukuku hiçe saymaktadir.” ifadelerine yer verilen açiklamada, Israil’e yapilan her türlü silah sevkiyati veya askeri istihbarat paylasiminin, Israil’in savas hukuku ihlallerine ortak olma riskini de beraberinde getirdigi ve söz konusu hükümet yetkililerinin bu durumun farkinda oldugu vurgulandi.

Açiklamanin yayinlandigi internet sitesinde yer alan sayaçta, dilekçeye yaklasik 4 bin 500 kisinin imza vererek destek oldugu görüldü.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Daha önce, Tel Aviv’deki Hollanda Büyükelçiliginin, Hollanda hükümetine sundugu raporlarda, Israil’in “uluslararasi insancil hukukun ciddi ihlallerine” yol açabilecegi seklindeki uyarilarda bulundugu ve hükümetin hem kendi silah ihracat politikasi hem de uluslararasi anlasmalar aleyhine hareket ederek Israil’e askeri ekipman ve parça tedarikine devam etme karari aldigi ülke basinina yansimisti.

Öte yandan, Hollanda’daki Oxfam Novib, Uluslararasi Af Örgütü, PAX ve The Rights Forum gibi insan haklari örgütleri, hükümetlerinin Israil’e yönelik destegi ve F-35 savas uçaklari için Israil’e parça tedarikine devam etmesi nedeniyle Hollanda hükümetine dava açacagini açiklamisti.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın