• Per. May 9th, 2024

Hollanda’da PEGIDA liderine kamu hizmeti cezasi

ByHaber Merkezi

Kas 26, 2023

Hollanda’da PEGIDA liderine kamu hizmeti cezasi

Hollanda’da irkçi ve asiri sagci PEGIDA hareketi lideri Edwin Wagensveld’a, Müslümanlari asagiladigi gerekçesiyle kamu hizmeti cezasi verildi. Mahkeme, Wagensveld’in ifade özgürlügünü astigini belirterek, 40 saat kamu hizmeti yapma cezasi verdi.

Hollanda’da yerel mahkeme, irkçi ve asiri sagci Bati’nin Islamlasmasina Karsi Vatansever Avrupalilar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld’a, Müslümanlari asagiladigi gerekçesiyle kamu hizmeti cezasi verdi.
RADYO DENiZ CANLI DiNLE
Mahkemeden yapilan açiklamada, hakkinda açilan davada Wagensveld’a, 22 Ocak 2023’te Müslümanlara “Nazi” benzetmesinde bulunarak Kur’an-i Kerim’i yirttigi gösterideki ifadeleri nedeniyle 40 saat kamu hizmeti yapma cezasi verildigi belirtildi.

Ifade özgürlügünün temel hak olduguna isaret edilen açiklamada, ancak Wagensveld’in bu olayda ifade özgürlügü sinirlarini astigi kaydedildi. Açiklamada, “Müslümanlari Nazilerle kiyaslayarak ve ayni derecede igrenç eylemlerde bulunabileceklerini öne sürerek, bir Kur’an-i Kerim’i yirtarak ve bunda israr ederek onlara (Müslümanlara) hakaret etmistir.” ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Wegensfeld’in, Müslümanlar hakkinda gereksiz yere incitici ifadeler kullandigi ve Hollanda’da Islam’in etkisine iliskin toplumsal tartismaya katkida bulunmanin baska yolunu bulmasi gerektigi kaydedildi.

Mahkeme, savcinin talebini yeterli görmedi

Açiklamada, savcinin, Wegensfeld hakkinda kismen ertelenmis 700 avroluk para cezasi talep ettigi davada, bu cezanin yeterli görülmeyerek, suçun ciddiyeti geregi saniga 40 saatlik kamu hizmeti cezasi verildigi bildirildi.

Wagensveld hakkinda, Kur’an-i Kerim yirttigi saldirilari ve Müslümanlara yönelik hakaretleri nedeniyle Hollanda Diyanet Vakfina (HDV) bagli cami yöneticileri adina sikayette bulunan avukat Alper Çinar, karari AA muhabirine degerlendirdi.

Çinar, “Iki hafta önce savci Edwin Wagensveld’i mahkemeye çagirdi. Bir gruba hakaret ettigi için mahkemeye basvurmustuk. Bu konuda hakim karar verdi. Hakim, Wagensveld’i bir gruba hakaret ettigi için suçlu buldu.” dedi.

Wagensveld’in Kur’an-i Kerim’i yirtmasina ceza verilmedigini anlatan Çinar, “Wagensveld sadece söyledigi ifadeler nedeniyle suçlu bulundu.” diye konustu.

Wagensveld’in cezasinin kesinlesmesi halinde kamu hizmetini ne sekilde yapacagina Reclassering Nederland isimli kurumun karar verecegini aktaran Çinar, bunun bir camiyi temizlemek dahi olabilecegine dikkati çekti.

Çinar, mahkemenin kararinin, ifade özgürlügünün sinirlarinin belirlenmesi açisindan önemli oldugunu belirtti.
DENiZ TV OLARAK IZLE
Parlamento binasi önünde yirtmisti

Wagensveld, idari baskent Lahey’deki parlamento binasi önünde 22 Ocak 2023’te polis korumasinda tek basina yaptigi eylemde Kur’an-i Kerim’i yirtmisti. Irkçi liderin Kur’an-i Kerim’i yakmamasi sartiyla gösteri yapmasina izin verilmisti.

Wagensveld’in gösteriyle ilgili sosyal medya platformu X’ten yaptigi paylasimda, yirtilan Kur’an sayfalarinin baska bir yerde tava içinde yakildigi görülmüstü.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın