• Cts. Tem 27th, 2024

HOLLANDA DA GENCLER ARASINDAKi SUC ORANI ENDiSE VERiCi

ByHaber Merkezi

Eyl 22, 2023

Hollanda’da son iki yılda gençler arasındaki suç oranları endişe verici bir şekilde artmaktadır. Özellikle suç işleyen genç kızların sayısındaki artış dikkat çekmektedir.

Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (WODC) tarafından her iki veya üç yılda bir Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ile birlikte hazırlanan Gençlik Suçları Monitörü, 2022 yılına ait verileri içeren bir rapor yayınladı. Rapora göre, gençler arasında suç işleme oranları istikrarlı bir şekilde artmaktadır. 2022 yılında reşit olmayan şüphelilerin dörtte birini kızlar oluşturdu.

Uzun yıllardır gençler arasında suç işleme oranları düşüş gösteriyordu. 2010 ile 2021 arasında şüpheli sayısı neredeyse yarı yarıya azalmıştı. Ancak bu düşüş, 2021 yılından itibaren tersine dönmüş durumda. 2022’de 12 ila 18 yaş arasındaki herhangi bir suçtan şüpheli gençlerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 12 artış gösterdi.

Gençler arasında dükkanlardan eşya çalma eylemi, düşük yakalanma olasılığı, can sıkıntısı, grup baskısı, para sıkıntısı veya etkileyici olmayan bir hizmet cezası gibi nedenlerle artış göstermektedir. Rapor, 2021 yılında mağaza hırsızlığından şüphelenilen genç sayısının 4 bin civarında olduğunu, ancak bu sayının 2022’de 6 bin 200’e çıktığını belirtmektedir. Özellikle dikkat çeken bir diğer nokta ise bu suç işleyen gençler arasında 4 bin 510’unun genç kızlardan oluşmasıdır.

2022’de 12 ila 18 yaş arasında toplam 17 bin 500 genç, polis kayıtlarına şüpheli olarak geçti. Bu, genç nüfusun yüzde 1,5’ine denk gelmektedir.

Son yıllarda gençler arasında cinayet ve adam öldürme gibi ciddi şiddet suçlarına karışan gençlerin haberlerinde de artış yaşanmaktadır. 2022 yılında silahlı eylemde bulunan gençlerin sayısı yüzde 7 artarak bin 200’e yükselmiştir. Belediyeler, sokaklarda silah taşıyan veya olaylar sırasında bıçak çeken gençlerle başa çıkmak için önlemler almaktadır. Son olarak Den Haag belediyesi, tüm şehirde kesici ve delici alet taşımayı yasaklamıştır.

2022’de 12 ila 18 yaş arasındaki tüm şüphelilerin yüzde 40’ı Hollanda’nın en büyük 25 belediyesinden birinde yaşamaktadır. Amsterdam en fazla reşit olmayan şüpheliye sahipken, Breda ve Apeldoorn oransal olarak en düşük şüpheli sayısına sahiptir.

Delfzijl ve Appingedam şehirleriyle birlikte Groningen eyaletindeki Eemsdelta belediyesi, reşit olmayan şüphelilerin en fazla olduğu belediyelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu şehirlerde her bin kişi başına yirmiden fazla reşit olmayan şüpheli olduğu bildirilmektedir.

Bir cevap yazın