• Per. Nis 25th, 2024

HOLLANDA SANDIK BAŞINDA

ByHaber Merkezi

Mar 15, 2023

HOLLANDA SANDIK BAŞINDA

Hollanda’da bugün Eyalet Meclisi ve Genel Sular İdaresinin (waterschappen) seçimleri yapılıyor. Oy verme işlemi sabah 05:00 itibariyle tren istasyonlarında başladı. Saat 07:30 itibariyle tüm sandıklar açılmış olacak.

12 Eyalet Meclisi ve Genel Sular İdaresinin (waterschappen) yeni üyelerinin belirleneceği seçimler Hollanda’nın geleceğine de şekil verecek.

Resmi olarak saat 07:30’da başlayacak oy verme işlemi, akşam saat 21:30’a kadar devam edecek. Hollanda genelinde 35’i tren istasyonlarında olmak üzere toplam 9053 noktada sandık kuruldu. Bu noktalardan 8782’si engelli seçmenler tarafından kullanılabilecek.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Seçimde 13 milyon seçmen oy kullanabilecek. Çifte vatandaşlığa ya da Hollanda vatandaşlığına sahip yaklaşık 230 bin civarındaki Türk de oy kullanacak.

Eyalet meclisi seçimi
Eyalet Meclisi seçimleri ülkenin geleceğini belirleyen Senato’nun da seçilmesinde büyük önem taşıyor. Yaklaşık iki ay sonra 15 Mart seçimlerinde Eyalet Meclislerine seçilen vekillerin içerisinde yapılacak yeni bir seçimle Senato’da yer alacak 75 vekil de seçilecek.



Hollanda genelinde 12 eyalet meclisinde toplam 570 üye bulunuyor. Bir anlamda yerel parlamento olarak adlandırılan eyalet meclislere Kral’ın atadığı valiler başkanlık ediyor.

Eyaletlerin birçok alana ilişkin politikalarını belirleyen meclis üyeleri, aynı zamanda bunların hayata geçirilmesinden de sorumlu. Gelderland, Noord Brabant, Noord Holland ve Zuis Holland eyaletleri 55’er üyeye sahipken, 39 üyeye sahip Zeeland ülkenin en küçük eyaleti konumunda bulunuyor.

Eyalet Meclisine katılan Türk adaylar
15 Mart’ta yapılacak seçimlerde farklı partilerden 73 Türk kökenli aday da eyalet meclislerine girebilmek için yarışacak.

Nerede oy kullanabilirim?
Sandıkların kurulduğu noktaları WaarismijnStemlokaal.nl sitesinden görebilirsiniz. Ancak her sandıkta Genel Sular İdaresi için oy verilmiyor. Bunun için sitede kendi adres veya posta kodunuzu girdikten sonra görülen seçim noktalarının üzerine tıkladığınızda o sandıkta hangi liste için oy verebileceğiniz gözükmekte.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Nasıl oy kullanırım?
Oy kullanmak için sandığa gittiğinizde yanınızda kimlik kartınızın (pasaport, Kimlik kartı veya ehliyet) ve posta yolu ile size gelen seçmen kağıdının yanınızda olması gerekmekte. Oy vermeye giderken hem Eyalet Meclisi hem de Genel Sular İdaresi’ne ait seçmen kartlarınızın her ikisinin de yanınızda olması gerekmekte.



Sonuçlar ne zaman açıklanacak?
Oy verme işlemi bugün saat 21:00’de son bulacak. Bu saatten sonra oy sayımı başlayacak.

Akşam saatlerinde ilk sayım sonuçları gelmeye başlayacak. İlk önce küçük yerleşimlerin sonuçlarının gelmeye başlayacağı ve gece saatlerinde de büyük şehirlerdeki sonuçların alınacağı tahmin edilmekte.
Kaynak: Sonhaber
Foto: Adullah Asiran

Bir cevap yazın