• Cts. Tem 27th, 2024

HOLLANDA DA KANSERDEN OLUMLER ARTACAK

ByHaber Merkezi

Kas 1, 2022

HOLLANDA DA KANSERDEN OLUMLER ARTACAK

Özcan Özbay

Hollanda Entegre Kanser Merkezi (IKNL) bir suredir uzerinde calistigi arastirmasinin sonuclarini acikladi. Elde edilen veriler korkutucu.

Hollanda Entegre Kanser Merkezi araştırmasına göre Hollanda’da 2019 yılında 118 bin olan kanser vaka sayısı, 2032’de yaşlanmaya da bağlı olarak 156 bine çıkacagi aciklandi.



Hollanda’da nüfusun surekli yaslandigina dikkat ceken yetkililer, Yaşlanma ile birlikte bazı hastalıklarda vaka sayılarınin arttıgina vurgu yapiyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki on yıl içinde kanser hastalarının sayısı nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak artacak. Şuanda yaklaşık 800 bin kişinin ya kanser hastalığı geçirdiği veya şuanda kanser hastası olduğu belirtilen Hollanda Entegre Kanser Merkezi (IKNL) raporuna göre, 2032’de sayı 1,4 milyona kadar çıkacak.

Kurumun hazırladığı raporda rakkamlarin bu denli artisinin en buyuk nedeninin yaşlı nüfusun artması olduguna dikkat cekildi.

Yapılan hesaplamada yaygın görülen bir cilt kanseri türü ve meme kanserinin bir ön aşamasının da aralarında olduğu bir dizi kanser türünün araştırmaya dahil edilmediğini belirten IKNL, buna rağmen 2032 yılına kadar her saat ortalama 18 kişiye kanser tanısı konulacağı tahmininde bulundu.



Kurum raporuna göre aşırı kilolu olmak da daha fazla insanın karaciğer, böbrek veya safra kanalı kanseri ile karşı karşıya kalacağı gerçeğini göstermekte. IKNL’ye göre 2032 yılına kadar her 13 kişiden biri ya bu türden bir hastalık geçirmiş veya yakalanmış olacak.



IKNL merkezi, yaşlanma sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini ve kanser teşhisi sayısındaki artışın artık önlenemediğini düşünüyor. Bunun yanı sıra kişilerin önceden sigara içmesi veya sağlıksız yaşamasının da önlenemeyeceğini belirten merkez, olası kanser riskini azaltmak için yine de sigarayı bırakmak, daha sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek veya fazla kilolardan kurtulmak gibi yöntemlerle risk düzeyini birazda olsun azaltabileceğini belirtiyor.


Bir cevap yazın