• Çar. Nis 24th, 2024

Okullar Açıldı Ama Hollanda’da Öğretmen Açığı Alarm Veriyor

Özcan Özbay

Hollanda’daki okullar yeni eğitim ve öğretim yılına başlarken, Hollanda genelinde birçok bölgede yaşanan öğretmen açığı sıkıntısı şimdiden uyarı vermeye başladı.

Hollanda’da orta 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı başlamış olmasına rağmen ülkede yaşanan öğretmen açığı nedeniyle Den Haağ da 5 günlük eğitim 4 güne indirildi, bazı okullar sınıfları birleştirip sınıf sayılarını azaltarak bu sorunu gidermeye çalışıyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Eğitim Derneği yetkililerinin yaşanan öğretmen açığı ile ilgili nu.nl sitesine yaptığı bir açıklamada ülke genelinde beş büyük şehir ve çevresinde yaşanan bu sıkıntının, Groningen bölgesinde de baş göstermeye başladığı belirtildi.

Amstelveen ve Zaanstad gibi çevredeki şehirlerde bir süredir öğretmen sıkıntısı çekildiğini belirten yetkililer şuanda Groningen’in kuzey bölgelerinde de personel bulmakta zorlanıldığını, bunun yeni bir durum olduğunu belirttiler.

Eğitim Derneği AOb’ye 12 bin 467 Öğretmen açığı var!

Nu.nl de ki haberde yer alan bilgiye göre ülke genelinde 9 bin 100 öğretmen açığı olduğu belirtilirken, AOb’nin hesaplamasına göre ise gerçekte 12 bin 467 kişiye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.



Eğitim sektöründe Üst kurum olan PO-Raad’da öğretmen sıkıntısının tüm ülke geneline yayıldığı bilgisini doğruluyor. PO-Raad sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada hemen hemen her okulda planlamalar yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Öğretmen açığına alternatif çözümler aranıyor

Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı (OCW), en büyük beş şehirdeki okulların haftada bir gün farklı etkinlikler düzenlemesine izin verdi. Üzerinde durulan bir öneriye göre örneğin haftada bir gün, öğretmen olmayan ancak farklı alanlarda yetenekli kişilerden dersler verdirilebileceği. Bu sayede okulların yüzde 20 daha az “Nitelikli Öğretmen”e ihtiyaç duyacağını düşünülüyor..
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Başka bir alternatif ise sınıfları birleştirmek olarak görülüyor. Ancak bu konuda AOb başkanı Roovers, uygulamanın eğitimin kalitesini düşüreceği uyarısında bulunuyor.

Yetkililer suan bazı şehirlerde sınıfların birleştirilmesi ile bu açığın kapatılamayacağı belirtilirken, 2028 yılında açığın ülke genelinde en üst seviyeye kadar yükseleceğini öngörüyor.


Bir cevap yazın