• Cts. Nis 27th, 2024

Hollanda’da 2021’de ötanaziye basvuru sayisi 7 bin 666 oldu

ByHaber Merkezi

Nis 2, 2022

Hollanda’da 2021’de ötanaziye basvuru sayisi 7 bin 666 oldu

AA

Hollanda’da 2021’de 7 bin 666 kisi ötanazi yoluyla hayatini sonlandirirken bunun simdiye kadarki en yüksek sayi oldugu belirtildi.

Hollanda Bölgesel Ötanazi Inceleme Komitesi tarafindan yayimlanan yillik raporda, ülkede 2021 yilina ait ötanazi verileri paylasildi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Raporda, geçen yil ötanazi yoluyla yasamina son verenlerin sayisinin, bir önceki yila göre yüzde 10,5 artarak 7 bin 666’ya ulastigi ve simdiye kadarki en yüksek sayi oldugu bildirildi.

Bu sayinin, 2021’de kayitlara geçen toplam 170 bin 839 ölüm içerisinde yaklasik yüzde 4,5’lik bir orana tekabül ettigi belirtildi.

2020’deki toplam ölüm sayilari içerisinde ötanazi oraninin yüzde 4,1 olduguna isaret edilen raporda, Kovid-19 salgini sebebiyle artan can kayiplarina ragmen ötanazi oraninin yükselmeye devam ettigine dikkat çekildi.

En çok kanser hastalari ötanazi isterken, bunlari parkinson, kalp ve akciger hastalari takip etti.

Komitenin baskani Jeroen Recourt, Hollanda’nin Trouw gazetesine rapora iliskin yaptigi açiklamada, insanlarin ötanaziyi tercih sebebinin “daha iyi bir alternatifin olmamasi” oldugunu söyledi.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Recourt, bireysel yasamin öne çiktigi toplumlarda insanlarin ölümlerini de kontrol altina alma çabalarinin ötanazi tercihlerini artirdigi yorumunda bulundu.

Hollanda Hristiyan Hastalar Toplulugu (NPV) yetkilisi Elise van Hoek, Trouw gazetesindeki açiklamasinda, ötanaziye iliskin elestirilerini ifade etti.

Yaslilarin ötanaziye yönelmelerinin sebeplerini sorgulayan Hoek, hayatlarinin son asamasinda tibbi tedavinin yetersiz kalmasindan ve çevrelerinden gelen destegin azalmasindan süphelendiklerini kaydetti.

Ötanazinin yasal dayanagi

Hollanda’da 2002’de yürürlüge giren yasa “dayanilmaz agrilara sahip olan ve iyilesme umudu bulunmayan” kisilere ötanazi uygulamasina izin veriyor.

Aile hekimi tarafindan incelenen talep, daha sonra en az bir doktorun daha katildigi heyet tarafindan karara baglaniyor.

Degerlendirme sonucunda ötanazi istegi kabul edilen hastanin solunumu ilaç yoluyla tamamen durduruluyor.

Hollanda’da arastirma enstitüsü Nivel tarafindan 2019’da yapilan bir çalismada, ülkede aile hekimlerinin giderek daha fazla ötanaziye yönlendirdigi tespit edilmisti.

Bir cevap yazın