• Per. Mar 28th, 2024

Bu yil Hollanda’da hayat yüzde 5,2 daha pahali olacak!

ByHaber Merkezi

Mar 11, 2022

Bu yil Hollanda’da hayat yüzde 5,2 daha pahali olacak!

CPB, enerji fiyatlarindaki artisin bu yil zaten yüksek olan enflasyonu artiracagini tahmin ediyor. Hayat bu yil yüzde 5,2 daha pahali hale gelecek.

Enflasyonun 2022’de yüzde 5,2 olacagi tahmin ediliyor. En kötü senaryoda, enerji fiyatlari yüksek kalmaya devam ederse enflasyon yüzde 6’ya bile ulasabilir. En iyimser senaryoda ise enerji fiyatlari 2019 seviyelerine dönecek ve 2022 için enflasyon orani yüzde 3 olacak.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (Centraal Planbureau -CPB) bu yil için enflasyon ve alim gücü degerlerindeki tahminlerini açikladi. Kuruma göre vatandaslarin alim gücü bu yil ortalama yüzde 2,7 gerileyecek.

Kurum alim gücündeki azalmanin büyük ölçüde diger seylerin yani sira, hizla artan enerji ve gida fiyatlari ve dolayisiyla yükselen enflasyon degerlerinden kaynakli oldugunu belirtti.

CPB’den üç senaryo olasiligi
Kurum alim gücü ve enflasyon degerleri isiginda üç olasi senaryo olabilecegini tahmin ediyor. Kuruma göre en ilimli senaryoda vatandaslar yüzde 2,7’lik bir satin alma gücü kaybi yasayacak.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Ikinci senaryoya göre; bu yil düsünülen enflasyondan daha düsük bir enflasyon degeri çikacak ve alim gücündeki kayip yüzde 0,6 ile sinirli kalacak.

Ancak en kötü senaryoya göre bir gelisme olmasi halinde, enflasyonda yüzde 6’lik bir artis yasanacak ve vatandasin cüzdani yüzde 3.4 küçülecek.

Bu yil büyüme var ancak geçen yildan daha az
Geçen yil yüzde 4,8’lik ekonomik büyümeye ragmen, bu yil CPB’ye göre, yüzde 3,6 oraninda büyüme yasanacak.

CPB Hollanda ekonomisinin gelecek yil yüzde 1,7 oraninda büyüyecegi tahmininde bulunuyor.

CPB’ye göre sikinti sadece bu yil yasanacak
CPB’nin hesaplamalari ve senaryolarina göre her durumda, sadece bu yil sikinti çekilecek. Kurum gelecek yildan itibaren satin alim gücünde 1,5 ila 1,9 oraninda iyilesme olacagini belirtiyor. Kurum bu öngörüsünü artan maaslara ve emekli maaslarinin endekslenmesine dayandiriyor.

Öte yandan ekonomide bu yil için beklenen büyüme yüzde 3,5 ila 4,2 arasinda, önümüzdeki yil ise yüzde 1,4 ila 2,6 arasinda olacagi, Issizlik oranlarinin da mevcut düsük seviyede seyredecegi tahmin edilmekte.

Bir cevap yazın