• Cum. Nis 26th, 2024

Hocalı Katliamı şehitleri katliamın 30. yılında Lahey`de anıldı

ByHaber Merkezi

Şub 26, 2022

Hocalı Katliamı şehitleri katliamın 30. yılında Lahey`de anıldı

Özcan Özbay

30 yıl önce bugün, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ Bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni katiller tarafından savunmasız 106’sı kadın, 83’u çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri’nin katledildiği Hocalı Katliamı olarak tarihe kara bir gün olarak geçen Katliamın Şehitleri 30. yılında Lahey de yapılan bir törenle anıldı. Hocalı soykırım anıtında bulunan Hollanda, Azarbeycan ve Türk bayrakları yarıya indirildi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği tarafından organize edilen anma törenine Anıt önünde tüm Dünya ile ortak olarak 1 dakikalık saygı duruşu ile başlandı. Ardından şehitler için duan okundu ve Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği başkanı İlhan Aşkın misafirlere bir hoşgeldin konuşması yaparak günün önemine değindi. Misafirler anıta çiçek koydular.

Azerbaycan Lahey Büyükelçisi Fikret Axundov, T.C. Lahey Büyükelçiliği’nden Elçi- Müsteşar Pınar Gülün Kayseri, AZB Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Rauf Zeyni, ATXEM Başkanı İlham İsmailov ile birlikte Hollanda’da bulunan Türk STK temsilcileri, Lahey Belediyesi üst düzey yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı Anma Programının ikinci bölümü ise Mezarlığın Veda salonunda gerçekleşti.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

30 yıl önce şans eseri Hocalı katlımından kurtulan, o korkunç katlımanın görgü tanıklarının yer aldığı video gösterimi izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Azerbaycan Lahey Büyükelçisi Fikret Axundov bir konuşma yaparak 30 yıl önce Hocalı’da yaşanan acıların hala tazeliğini koruduğunu ifade etti. Büyükelçi Fikret Axundov başta Hollanda olmak üzere dünya devletlerinin Hocalı katlımanı soykırım olarak kabul etmeleri için çalıştıklarını söyledi.

Bu tür acıların ve katliamların yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yapan Büyükelçi, dünyanın ihtiyaç duyduğu en önemli şeyin Barış içinde yaşamak olduğuna vurgu yaptı.

T.C. Lahey Büyükelçiliği’nden Elçi- Müsteşar Pınar Gülün Kayseri ise, Türkiye’nin kardeş Azerbaycan’ın her zaman yanında olduğunu belirterek, 30 yıl önce Hocalı’da yaşananları unutmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Bir cevap yazın