• Per. Kas 14th, 2024

Köleligi çagristiran soyadlarini degistirmek isteyenlerin masrafini belediye ödeyecek

ByHaber Merkezi

Şub 25, 2022

Köleligi çagristiran soyadlarini degistirmek isteyenlerin masrafini belediye ödeyecek

BBC – Dünya

Hollanda’nin dördüncü büyük kenti olan Utrecht’te, köleligi çagristirdigi gerekçesiyle soyadlarini degistirmek isteyenlerin tüm masraflari belediye tarafindan karsilanacak.

Hollanda hükümetinin benzer bir düzenlemeyi ulusal çapta hayata geçirmesi bekleniyor.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Özellikle 18. yüzyilda kölelik ve sömürge konusunda etkin rol oynayan Utrecht’in Belediye Baskani Sharon Dijksma, Çarsamba sabahi kölelik geçmisi konusunda su sözlerle resmen özür diledi:

“Bu vahim dönemin farkina varmak gelecek için dersler çikarabilecegimiz anlamina geliyor. Üstelik kurbanlarin torunlarina tarihimizi unutmadigimizi bunun yerine köleligin geçmisi ve sonuçlari hakkinda bir diyalog baslattigimizi gösteriyoruz. Bu bir örnek olsun.”

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Daha önce Hollanda’da çesitli bakanlik görevlerinde bulunan belediye baskani hükümete, “Kölelik geçmisiyle ilgili ulusal düzeyde özür dilenmesi” çagrisinda bulundu.

Utrecht Belediyesi, resmi özrünün yaninda kölelik geçmisiyle baglantili oldugu gerekçesiyle soyadlarindan rahatsiz olanlara da destek olmayi kararlastirdi.

Psikolojik muayene masraflari da karsilanacak
Hollanda merkezli haber portali Nu.nl’ye göre, kölelik çagristirdigi gerekçesiyle soyismini degistirmek isteyenlerin masraflari belediye tarafindan ödenecek.

Hollanda’da isim degisikligi için Adalet ve Güvenlik Bakanligi’na bagli tarama servisine basvurmak gerekiyor. Bu sürece iliskin masraflar 835 Euro’yu buluyor. Buna ek olarak kölelik geçmisine dayanan soyadlari için psikolojik muayene de gerekiyor.

Hem isim degisikligi hem de psikolojik muayene masraflari, soyadi kölelik geçmisini çagristiran kisiler için belediye tarafindan karsilanacak.

Hollanda’nin en büyük dört belediyesi Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht bir süredir bu kisiler için ücretsiz soyadi degisikligini tartisiyordu.

Utrecht Belediyesi’nin bu geçici uygulamasi hükümetin çikaracagi kölelik geçmisi nedeniyle isim degisikligi düzenlemesinden sonra yürürlükten kalkacak.

Hollanda hükümetinin bu yilin sonuna kadar ilgili bir düzenlemeyi ulusal çapta kabul etmesi bekleniyor.

Utrecht Belediyesi tarafindan yaptirilan arastirmaya göre, sehrin köle ticaretindeki payi uzun yillar boyunca gölgede birakildi.

Kent konseyi 1721’de “Utrecht Sirketi’nin” kurulmasina yardimci oldu. Konsey, Surinam’daki kahve, kauçuk ve seker kamisi tarimiyla seker ticaretine yatirim yapan bu sirketin kurulmasini tesvik etti.

Bu sirketin istihdaminda kölelik ve sömürgeler büyük önem tasiyordu. 1795 yilina kadar Utrechtli 2 bin 800 kisi bu sirket bünyesinde çalisti.

Hollanda’da daha önce de Amsterdam ve Rotterdam belediyeleri, kölelik geçmisi nedeniyle özür dilemisti.


Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180

Bir yanıt yazın