Hollanda’nin dogal gaz arzinin artirilmasi plani tartismalara yol açti
AA / Selman Aksünger
Hollanda’da, geçen yillarda depremlere yol açarak yerlesim yerlerinde hasara neden olan Groningen’de bulunan dogal gaz sahalarindaki üretimin bu yil iki katina çikarilacak olmasi ülkede tartismalara yol açti.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZHollanda Ekonomi Bakanligindan yapilan açiklamada, Groningen’deki dogal gaz sahalarindaki yillik üretimin iki katina çikarilabilecegi belirtildi.
Açiklamada, daha önce Ekim 2021-Ekim 2022 döneminde 3,9 milyar metreküp olmasi öngörülen Groningen sahasindaki arzin, büyük olasilikla 7,6 milyar metreküp seviyesine çikarilacagi bildirildi.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZKararin gerekçesi olarak Almanya ile olan dogal gaz anlasmasinin gösterildigi açiklamada, Groningen sahasinda yapilacak dogal gaz üretim miktari için nihai kararin nisan ayinda verilecegi kaydedildi.
Çevreciler, karara tepki gösterdi
Groningen’de yasayanlar deprem tehlikesi sebebiyle karari olumsuz karsilarken çevreci gruplar ve sivil toplum kuruluslari açiklamayi kinadi.
Groningen Yeryüzü Hareketi, kararla ilgili açiklamasinda “Hükümet vatandaslarinin güvenligini bu kadar kolay tehlikeye atmamali.” ifadelerini kullandi.
Geçici hükümetin Ekonomi Bakani Stef Blok üretimi artirma kararinin, halkta ciddi hayal kirikligina yol açtiginin farkinda oldugunu belirterek, Alman mevkidasiyla durumu görüsecegini kaydetti.
Hollanda’nin kuzeyinde yer alan Groningen’deki gaz üretimi geçen yillarda depreme yol açtigi gerekçesiyle sik sik durdurulmustu.
Avrupa’daki en önemli dogal gaz sahalarinda biri olarak gösterilen Groningen’deki rezervlerin çikarilmasi esnasinda çevredeki yerlesim yerlerindeki binalarda çatlaklar olusmustu.