• Pts. May 6th, 2024

Hollanda’da Müslümanlara ait kurumlarin gizlice arastirilmasina tepki

ByHaber Merkezi

Eki 19, 2021

Hollanda’da Müslümanlara ait kurumlarin gizlice arastirilmasina tepki

AA / Abdullah Asiran

Hollanda’da Müslümanlar, ülkede bazi belediyelerin Müslümanlara ait kurumlari gizlice arastirmasina tepki gösterdi.

Devlet ve Müslümanlar Arasi Iletisim Organi (CMO) Baskani Muhsin Köktas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, büyük hayal kirikligi yasadiklarini söyledi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Yillarca Müslümanlarin Hollanda’da iyi bir vatandas olmak için çaba sarf ettiklerini belirten Köktas, “Devlet, her defasinda yapmis oldugu bu tür hareketlerle bu çabamizi bosa çikariyor. Bu nedenle Müslümanlarin güvenini kazanmak yerine kaybediyorlar.” dedi.

Köktas, hükümetin bu tür çalismalarinin toplumun birligine zarar verdigini vurgulayarak, “Bu toplum arasinda ayrimciliga sebep olmaktadir. Bu kaygilarimizi devletin yetkili kurumlarina iletecegiz ve bir daha yasanmamasi için ne gibi tedbir alacaklarina dair istisare edecegiz.” ifadesini kullandi.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Müslümanlarin Hollanda hükümetine olan güvenini zedeledigini belirten Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu da “Belediyelerin camileri bu sekilde arastirmasi hukuka aykiridir. Cami cemaatinin arasina sözde arastirmaci yerlestiren bu devlet uygulamasini durdurmak için parlamentoda gerekli adimlari atacagiz. Arastirmalarin yapildigi belediyelerdeki tüm DENK belediye meclis üyeleri de harekete geçmis durumda.” diye konustu.

Milli Görüs Teskilatlarina bagli Hollanda Islam Federasyonu Dis Iliskiler Baskani Kenan Aslan da büyük üzüntü içinde olduklarini dile getirdi.

Aslan, “Geçtigimiz dönemde Islam toplumunu rencide eden olaylar siklasirken bunun ortaya çikmasi bizleri üzmüstür. Kolektif Islamofobik eylemlerin belediyeler seviyesine çikmis olmasi daha da üzüntü verici. Camilerimizde belediyelerle olan iliskilerimizi ve beraber çalismalarimizi en üst seviyeye tasiyorken bazi belediyelerin bu icraatlar içinde olmalarina saskiniz.” degerlendirmesinde bulundu.

NRC gazetesinin haberinde ülkede en az 10 belediyenin camiler, cami imamlari, cami dernek yöneticileri ve cemaatteki etkin kisilere iliskin gizli arastirma yaptirdigi iddia edilmisti.

Haber e göre arastirma yürüten belediyeler arasinda Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal ve Ede yer alirken Utrecht Belediyesinin, arastirmanin gizliligi ve yöntemiyle ilgili süpheler nedeniyle incelemeyi durdurdugu belirtilmisti.

Hollanda Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumunun (NCTV) belediyeler araciligiyla finanse ettigi arastirmanin NTA (Nuance door Training en Advies) adli özel firma araciligiyla yaptirildigi kaydedilmisti.

Müslümanlara yönelik gizli arastirmalar için yaklasik 300 bin avro harcandigi bildirilmisti.

Camilerde arastirma yapan NTA çalisanlarinin kendilerini cemaatten biri ya da ziyaretçi olarak tanittiklari belirtilen haber de, bu görevlilerin inceleme sirasinda cemaatten birçok kisiyle kimliklerini açiklamadan görüstükleri aktarilmisti.

NTA’nin özellikle imamlarin ve yöneticilerin geçmisleri, nereden geldikleri ve nerelerde egitim gördüklerine iliskin bulgulari belediyelere “gizli bilgi” olarak raporladigi aktarilmisti.

Bir cevap yazın