• Cum. Nis 19th, 2024

Hollanda’da “Basbakana Suikast” iddiasiyla gözaltina alinan Müslüman siyasetçi van Doorn, kendini savundu

ByHaber Merkezi

Eyl 29, 2021

Hollanda’da “Basbakana Suikast” iddiasiyla gözaltina alinan Müslüman siyasetçi van Doorn, kendini savundu

AA / Abdullah Asiran

Hollanda’da, geçici hükümetin Basbakani Mark Rutte’ye “suikast hazirligi yaptigi” iddiasiyla gözaltina alindiktan bir gün sonra serbest birakilan Müslüman siyasetçi Arnoud van Doorn, “Elestiren Müslüman bir siyasetçi oldugum için ve ismimi lekelemek istedikleri için haksiz yere gözaltina alindim.” dedi.

Geert Wilders’in liderligindeki Islam ve yabanci karsiti asiri sagci Özgürlük Partisinden (PVV) 2011’de ayrilarak Islam’i seçen, Birlik Partisi Lahey Belediyesi Encümeni Arnoud van Doorn, AA muhabirine, gözaltina alinmasiyla ilgili açiklamada bulundu.

Van Doorn, “Elestiren Müslüman bir siyasetçi oldugum için ve ismimi lekelemek istedikleri için haksiz yere gözaltina alindim. Avukatimla bunun pesini birakmayacagiz. Sebepsiz bir yere, saçma bir gerekçe ile birinin gözaltina alinmasini insan haklarinin ihlali olarak görüyoruz. Beni yipratmaya çalisan Hollanda Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumuna (NCTV) karsi büyük bir dava açacagim ve tazminat talebinde bulunacagim. Bu bana yapilan tamamen bir zorbaliktir.” diye konustu.

Hem maddi hem manevi zarar gördügünü belirten van Doorn, “NCTV bu sekilde beni bir süre rahatsiz etmek ve taciz etmek istiyor. Benim gözaltina alinma seklim bir hukuk devletine uymuyor. Çok kötü bir sahte suçlamayla adimi karalamak istiyorlar.” diye konustu.Van Doorn, yasadigi olayin, Hollanda’da hukukun üstünlügünün artik var olmadiginin bir baska kaniti oldugunu belirterek, “Baskalari için zor bir siyasetçi iseniz ve özellikle de ayni zamanda Müslümansaniz ve hakkinizi ariyorsaniz, o zaman tacize ugruyorsunuz. Bu demokrasinin olmadigi bir ülkede olur ama görüldügü gibi Hollanda’da da oluyor iste.” ifadelerini kullandi.

“Rutte’ye suikast girisimi için degil sadece annemi ziyaret etmeye gittim”

Gözaltina alinma sürecini anlatan van Doorn, sunlari söyledi:”Ben Basbakan Rutte’nin bulundugu bölgeye suikast girisimi için degil, her zaman oldugu gibi pazar sabahi yasli ve bakima muhtaç olan annemi ziyarete gittim. Zaman daha çok erken oldugu için annemin evine yakin olan bir meydanda takildim. Orada, her zaman gittigim ve zaman zaman karsilastigim basbakanin da gittigi kafeteryada kahve içtim. Ardindan orada bulunan spor salonuna soru sormaya gittim.”

Salondan çiktigi anda sivil giysili 3-4 kisi tarafindan sebep gösterilmeden kimlik soruldugunu ve kisa bir süre sonra gözaltina alindigini anlatan van Doorn, 32 saat sonra yapilan durusmada, “Basbakana suikast eylem plani hazirlama” suçlamasiyla gözaltina alindigini ögrendigini aktardi.

Van Doorn, gözaltina alindiktan bir gün sonra serbest birakildigini söyledi.

Rutte’ye “saldiri ve kaçirilma tehdidi” nedeniyle güvenligin artirildigi iddiasi

27 Eylül’de yerel medyada çikan haberler de, Hollanda Basbakani Mark Rutte’ye yönelik olasi saldiri veya kaçirma olaylarinin olabilecegine iliskin alinan istihbarat üzerine, güvenlik önlemlerinin artirildigi öne sürülmüstü.

Basbakanin etrafinda, farkli zamanlarda bir örgütten sözde gözcülerin tespit edildigi aktarilan haber de, Rutte’nin, özel olarak egitilmis polisler tarafindan daha fazla korunmaya alindigi belirtilmisti.

Bir cevap yazın