• Cum. Mar 29th, 2024

HOLLANDA BİLGİLENDİRMEYİ CİDDİ TUTUYOR

ByHaber Merkezi

May 24, 2021

HOLLANDA BİLGİLENDİRMEYİ CİDDİ TUTUYOR

Hollanda Kızılhaç Organizasyonu ülkede yaşayan ve yeterli Hollandacası olmayan Türkler için özel olarak Türkçe bilgilendirme hattı açtı.

Konu ile ilgili olarak Kızılhaç organizasyonu adına Türkçe bilgilendirmeyi yapacak olan Gülşen Berk ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Gülsen Berk sorularımızı şöyle cevaplandırdı;

Soru- Bu işi yapmanın neden önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Gülsen Berk- Dünyadaki herkese eşit fırsatlar ve imkanlar verilmelidir. Özellikle pandemi anında kimse yalnız kalmamalı. Topluma olabildiğince kadar katkıda bulunmak kişisel misyonumdur. Bunu diğer şeylerin yanı sıra Hollanda Kızıl Haç’ta gönüllü olarak yapıyorum.

Soru- Bu yardımın sağlanması gerçekten gerekli mi?

Gülsen Berk- Hollanda nüfusunun % 24’ü göçmen geçmişine sahiptir. Ne yazık ki, bazıları Hollandaca konuşmuyor. Bu insanlar, aynı hak ve yükümlülüklere sahip Hollanda toplumunun bir parçasıdır. Bu yüzden, bu insanlara da aynı yardımı ve kaynakları sağlamayı son derece önemli buluyorum. Dil engelinin yanı sıra, bazıları için kültürel bir engel de var. Tam da böyle zamanlarda insanlar bazen kendilerini daha iyi anlatabilmek için ana dillerinde ifade etmeyi tercih ederler.

Soru- Çevreniz bunun hakkında ne düşünüyor? Çevrenizdeki insanlar bu çalışmayı nasıl takdir ediyor?

Gülsen Berk- Hollanda Kızıl Haç gibi bir organizasyonun parçası olmak bana insanlığa gerçekten katkıda bulunduğumu hissettiriyor. Çevremdeki insanlardan olumlu tepkiler alıyorum ve destek görüyorum.

Soru- Ne tür sorular alıyorsunuz?

Gülsen Berk- Bu çok farklı oluyor. Tıbbi sorular ve aynı zamanda yasal sorular. Bazen sadece dinlenilmeye ihtiyaç duyan insanlar oluyor. Sorular her açıdan gelir ve her zaman sadece Corona ile ilgili değildir. Sonuç olarak, ana dili Hollandaca olmayanların en bariz şeyler için Hollandaca yardım istemeleri için hala bir engel olduğunu fark ettim.

Soru- Size ne takıldı, hangi hikaye bir etki yarattı?

Gülsen Berk- Bazılarının takdir edilmediğini veya duyulmadığını duymayı çok zor buluyorum. Örneğin sağlık şikayetleri olduğunda, ancak doktor tarafından duyulmadıklarında kendilerinde aşağılık hissi oluşuyor. Ya da kendilerini test etmeleri gerektiğinde, ancak bir test alanına gitme fırsatı bulamadıklarında ve bu nedenle ne yapacaklarını bilmediklerinde bize ulaşıyorlar. Bu insanların kendilerini çok çaresiz hissetmelerine çok üzülüyorum. Bazen sorular çok kısa oluyor ve cevaplaması kolay oluyor. O zamanlarda, bu insanların çevrelerinde bu “basit” problemlere yardımcı olacak kimsenin olmadığını görmek beni üzüyor. Hepimiz çevremizdeki insanlara karşı biraz daha ilgi ve sevgi göstersek eğer, dünya çok daha iyi bir yer olurdu.

Soru- Neyi başarmayı umuyorsunuz?

Gülsen Berk- Herkesin takdir edildiğini ve duyulduğunu hissetmesi önemlidir. Hollanda Kızıl Haç buna yardımcı oluyor. Hangi dili konuşursanız konuşun, herkes için varız ve size olabileceğimiz kadar en iyi şekilde yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalısıyoruz.

Bir cevap yazın