• Cum. Nis 26th, 2024

Avrupa’yi korkutan gerçek

Avrupali terör örgütü DEAS militanlarinin ülkelerine teslim edilmesi gerçegi Avrupa’yi rahatsiz ediyor. Türkiye’nin, yakalanan Hollandali 2 kadin teröristi sinir disi etme karari basta Hollanda olmak üzere diger Avrupa ülkelerinde de endiseye neden oldu.

Suriye’de terör örgütü DEAS’a yönelik operasyonlar kapsaminda DEAS’in ülkedeki varliginda sona yaklasilirken Avrupa’yi korkutan bir gerçek de su yüzüne çikti. Avrupa’nin pek çok ülkesinde terör saldirilari gerçeklestiren DEAS militanlarinin büyük bir kismi Avrupali. Çesitli yollarla Suriye ve Irak’a giden ardindan terör örgütünden yillarca egitim alan militanlar ülkelerine dönerek çesitli terör saldirilari gerçeklestirdi. Suriye ve Irak’a gitmeden de terör örgütüne baglilik yemini ederek kalabaligin üzerine araç süren ve sivilleri ezen teröristler, Avrupa’da güvenlik önlemlerini de üst seviyelere çikardi. Almanya, Fransa, Ingiltere, Hollanda, Belçika gibi 40 farkli ülkeden binlerce Avrupali terör örgütünün emellerine hizmet etti.

DEAS’a katilanlarin sayisi 5 bin 904

Bes yil içerisinde Avrupa’dan terör örgütü DEAS’a katilanlarin sayisinin 5 bin 904 oldugu ifade ediliyor. Avrupali teröristlerin 910’u Fransa’dan, 960’i Almanya’dan, 850’si Ingiltere’den, 498’i Belçika’dan ve 311’i ise Isveç’ten gelmis.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun gözaltina alinan DEAS üyesi 2 Hollanda vatandasi kadinin sinir disi edilmesine iliskin “Bizim elimizde sadece Hollanda’nin degil Ingiltere vatandasi olup DEAS mensubu olanlar ve vatandasliktan çikarilanlar da var. Bu aslinda çatisma bölgeleri ile ilgili yeni bir durum. Biz kimsenin DEAS mensubunun oteli degiliz, bunu böyle kabul etmek mümkün degil” ifadelerini kullanmasi Avrupa’da panige neden oldu.

Avrupa, DEAS’a katilan vatandaslarini kabul etmiyor

Hollanda, DEAS üyesi vatandaslarini kabul etmeyecekken durum diger Avrupa ülkelerinde de ayni. Terör örgütü DEAS militanlarinin rakamsal gerçeklikleri de ortadayken Avrupa, DEAS ile mücadelede çekimser davraniyor. Fransa, DEAS’a katilan vatandaslarinin Suriye’de yargilanmasini istiyor. Ülkesinde yasayanlarin güvenliginin daha önemli oldugunu savunan Fransa, Fransiz DEAS militanlarinin ülkeye dönüsüne sicak bakmiyor.

Ingiltere de diger Avrupa ülkeleri gibi terör örgütüne katilan vatandaslarini kabul etmemekten yana. Ingiltere, DEAS’a katilan ve daha sonra geri dönmek isteyen Semima Begüm’ü kabul etmedi ve vatandasliktan çikardi.

Kaynak: IHA

Bir cevap yazın