• Paz. Nis 28th, 2024

Hollanda’da eyalet meclisleri ve senato seçimlerinin kazananı aşırı sağcı parti oldu

ByHaber Merkezi

Mar 21, 2019

Hollanda’da eyalet meclisleri ve senato seçimlerinin kazananı aşırı sağcı parti oldu

Hollanda’da seçimi sağcı-gizli ırkçı Forum en Democratie kazandı. Hükümet partileri eridi, koalisyon senatoda azınlığa düştü.

Irkçı Wildersın oyları da Baudetin (yeni Pim Fortuin) Forum en Democratie partisine (FvD ) gitti. Yeşil Sol oylarını arttırırken, SPden de oylar Baudete kaydı. Psikopat Türkün katliam yaptığı Utrecht ve çevresinde seçime katılım patlaması yaşandı, oylar ırkçı Forum en Democratieye verildi.

Seçimleri kazanan Mark Rutte VVD kaybedenlerse CDA ,D’66 , PVV en SP oldu.İki yıl önce kurulan ve genel seçimlerde 2 sandalye kazanan PvdD bugünkü seçimlerinden güçlenerek çıktı. Utrecht olayı en çok bu aşırı sağcı-gizli ırkçı partiye yaradı.

Hollanda’da Yerel Parlamento ve Senato Seçimlerinin Kazananı Aşırı Sağcı Parti oldu En büyük parti ise başbakan Rutte’nin başkanlığımdaki VVD Seçim sonuçlarına göre Mark Rutte başkanlığındaki koalisyon hükümetinin senatoda çoğunluğu kaybetmesi bekleniyor Bu sonuç, hükümetin istediği yasal düzenlemeleri hayata geçirmesini zorlaştırması bekleniyor. Zira, meclis tarafından kabul edilen yasalar, senatonun onay vermesinden sonra yürürlüğe giriyor.

Katı bir göçmen politikası uygulanmasını ve Hollanda’nın AB’den ayrılmasın isteyen parti, ilk kez katıldığı seçimlerde büyük oy patlaması yaptı. aşırı sağcı parti senatoda 10 sandalye elde edecek.

FvD, eyalet parlamentolarında da ikinci parti konumuna yükseldi. Aşırı sağın diğer temsilcisi olan (PVV) ciddi oy kaybı yaşadı.

Başbakan Rutte’nin başında olduğu Liberal Sağ Parti (VVD) oy kaybı yaşasa da hem eyalet parlamentolarında hem de senatoda birinci parti olmayı sürdürdü.

Bu duruma göre, koalisyon ortaklarının senatodaki üye sayısı 38’den 31’e geriledi.

Muhalefetteki sol partiler arasında kazanan ise, Yeşil Sol Parti (GL) oldu. Yeşiller, kesin olmayan sonuçlara göre yerel parlamento ve senatodaki üye sayısını iki katına çıkardı.

Denk Partisi ise, ilk kez senatoya 1 büyük ihtimallerde 2 üye gönderecek.

Pazartesi günü tramvay saldırısının yaşandığı Utrecht kentinde seçime katılım oranı, önceki yıllara oranla artış gösterdi.

Hukuk ve tarih eğitim alan 36 yaşındaki Thierry Baudet’in liderliğindeki FvD, ilk kez katıldığı 2017 genel seçimlerinde 2 milletvekilliği kazanmıştı.

Göç ve İslam konusundaki sert çıkışlarıyla bilinen FvD’nin seçim vaatleri arasında, “Daha az göç, alım gücünün arttırılması; eğitim, güvenlik ve bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi, AB’den daha fazla egemenlik” gibi öneriler yer alıyor.

Kesin olmayan sonuçlara göre senatoda sandalye dagılımı

FVD: 10 sandalye
VVD: 13 sandalye
PvdA: 7 sandalye
GroenLinks: 8 sandalye
PVV: 6 sandalye
D66: 7 sandalye
CDA: 8 sandalye
CU: 4 sandalye
50PLUS: 4 sandalye
SP: 4 sandalye
SGP: 2 sandalye
PvdD: 2 sandalye
DENK: 2 sandalye şeklinde olacak.

Bir cevap yazın