• Cum. Nis 26th, 2024

REGAiP KANDiLi HOLLANDA’DA DUALARLA KUTLANDI

ByHaber Merkezi

Mar 7, 2019

REGAiP KANDiLi HOLLANDA’DA DUALARLA KUTLANDI

Mustafa Koyuncu Arnhem

HDV Bagli Arnhem Turkiyem Camisinde dualarla kutlanan Ragaip Kanndilinde. Vaaz veren Din görevlisi Yusuf ugur ve Yilmaz Kazanc. Kuran’i Kerimden Ayetler ve ayrica ilahiler okuduktan sonra.

Din görevlisi Yusuf Ugur Ragaip Kandili hakkinda asagidaki bilgileri verdi.
“Recep ayinin ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Regâib, Arapça bir kelimedir ve Regâib kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Türkçe’de kandil geceleri dedigimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaip Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah’in rahmet, bagis ve yardimlarinin dagitildigina inanilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istigfarda bulunmak, bu geceyi çesitli ibâdetlerle grçirmeliyiz. Müslüman alemi tarafindan heyecanla beklenen 2019 Regaib Kandili bu yil 7 Mart Persembeye gecesine denk geliyor. Islam aleminde kutsal kabul edilen 3 aylar Recep, Saban ve Ramazan aylari Regaip Kandili Regaib Gecesi ile karsilaniyor. Peki Ramazan ayinin da ilk habercisi olan Regaip Kandili ne demek? Bu mübarek günle ilgili tüm detayli haberimizde bulabilirsiniz. Ayrica Regaip Kandili’nde yapilacak ibadetler, edilecek dualari da sizler için dualar ilahiler okuyacagiz. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç aylarin baslangicidir. Regaip Kandili dogrudan Kur’an-i Kerim kaynakli olmasa da dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya baslanmis ve kendisine burada önemli bir yer edinmistir.

Klasik dinî kültürün yani sira tasavvuf gelenegi ve kültüründe de bu kandil diger kandiller gibi önemli bir yere sahiptir. Müslümanlar bu geceyi ibadet ve dualarla geçirirken, sevdiklerinin kandilini kutlar, dostlarini hatirlar, ziyaretler yapar. Regaip Kandil’i Ramazan ayininda müjdecisidir. Eller “Bize karsi düsmanlik duygulariyla oturup kalkanlarin kalplerini yumusatmak murat ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karsi onlarin kalplerini yumusat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!” duasiyla açilir. Regaip Kandili önemi bagislanmak isteyenler acisindan büyüktür.


“Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultani! Bizim kalplerimizi de, onlarin kalplerini de sevdigin ve hosnut oldugun güzelliklere çevir Ya Rabbi! Sen bizlere bizi asan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedecegin bu kabiliyetleri senin rizan yolunda kullanmayi bizlere nasip eyle ya Rabbi!”
“Allâhim! Senin rizani umarak camimizde toplandik, huzuruna geldik, boynumuzu büktük, elimizi açtik, bizi kapindan bos çevirme. Ey Yüce Rabbimiz! Yüce kitabin Kur’ân ile bizleri huzura ve mutluluga ulastir. Kur’ân’i okumayi, anlamayi ve geregi gibi yasamayi hepimize nasip eyle. Ey Rabbimiz! Yaptigimiz hatalara, kusurlara, günahlara pisman olduk, tövbe ediyoruz, bizi bagisla.” Diyerek Ragaip kandili programini tamamladi.

Bir cevap yazın