• Paz. Kas 24th, 2024

“Ülkesel Türk Kuruluslari Istisare Platformu” LAPON iki Yillik icraatlarini acikladi

ByHaber Merkezi

Nis 18, 2018

“Ülkesel Türk Kuruluslari Istisare Platformu” LAPON iki Yillik icraatlarini acikladi

2013 yilinin ortalarindan itibaren öncelikle Amsterdam’da birkac STK’nin biraraya gelerek, toplumun büyük bir kismini kucaklayacak bir üst istisare ve danisma kurulunun olusmasi için birçok defalar biraraya geldi ve daha sonra üst kuruluslar, federasyonlar ve STK temsilcilerinin de katilimlariyla Rotterdam’da istisare toplantilari yapilarak LAPON un kurulma karari alindi. 2015 yili sonlarindan itibaren Hollanda icindeki bazi STK larin bu görüsmelerin neticesinde fikir birligine varilarak istisare ve danisma kurulunun olusturulmasi teklifi verildi. 2016 yili baslarindan itibaren de 57 federasyon ve STK temsilcisinin katildigi ve destek verdiklerini aciklamalariyla LAPON istisare kurulu olusturulmus oldu.

LAPON, Ülkesel Türk Kuruluslari Istisare Platformu nun amaci;

Türk toplumunun menfaatlerini korumak ve savunmak,

“Hollanda-Türk STK’lari arasindaki birlik ve irtibati saglamak, güçlendirmek” diyerek sozlerine baslayan LAPON Baskani Arif Yakisir yaptigi aciklamada sunlari soyledi;

– Hollanda Türk kuruluslarinin, toplumunun sosyal, kültürel, siyasal hayata aktif katilimini, bilinçlenmesini ve uyumunu tesvik edici çalismalar yapilmasi dogrultusunda istisarelerde bulunulmasi, destek verilmesi;

– Hollanda ve Türk devletleriyle, kurumlariyla, siyasi partileriyle, kuruluslarla, diger ilgili kurumlarla toplumsal ve güncel konularda görüsmelerin olusmasini saglamak.

-Hollanda Türk toplumunun yanlis algi ve imajinin düzeltilmesine yönelik çalismalarda bulunulmasina, Hollanda Türk STK’larinin var olan faaliyetlerine gerektiginde destek vermek;

– Hollanda Türk toplumu içerisinde hareketlilik, gerginlik, kutuplasma, ayrisma gibi durumlarda ivedilikle STK’lar arasi iletisimin saglanmasi ve sorunlarin ortak müzakere edilmesini saglamak;

– STK’larin aktüel ve Hollanda Türk toplumunu alakadar eden konulari müzakere etmek amaciyla belli araliklarda biraraya gelinmesi vesair gibi amaçlar gütmektedir.

LAPON, kuruldugu günden itibaren yogun bir sekilde çalismalara baslamis olup, önemli konularda basin bildirisi yayimlamis ve Ermeni meslesi konusunda siyasi partilerle görüsmeler yapmis, kendilerine konuyla ilgili gerekli bilgileri göndermistir.

– Geçen yil 11 mart’ta Hollanda’da yasana talihsiz gelismelerin neticesinde bir basin bildirisi yayimlayarak, Hollanda’daki Türk toplumunun iki ülke iliskilerinin bozulmasindan duydugumuz rahatsizligi dile getirerek, bu iliskilerin en kisa zamanda düzeltilmesi temennisinde bulunmustuk.

– Camilere yapilan irkçi saldirilarin çogalmasi neticesinde bu hain saldirilari kinayan ve yetkililerin, siyasilerin bu konuda gerekli güvenlik önlemlerini almalari gerektigini bildirmistik.

– Suriye’deki iç savasin neticesinde, Suriye’den ülkemize zaman zaman sinir sehir ve yerlesim yerlerine saldirilar yapilmaktaydi. Ülkemizin ve insanlarimizin güvenligini saglamak için TSK’nin Afrin Zeytin dali harekati baslatmisti. LAPON yönetim kurulu olarak basin bildirisi yayimlayarak, TSK’nin Afrin Zeytin dali harekatini destekledigimizi bildirdik.

Ülkemiz ve bizleri çok yakindan ilgilendiren bir konu olan sözde Ermeni soykirimi, “Hollanda 2. Meclisi Ermeni soykirimini” taninmasiyla ilgili gerekli girisimlerde bulunduk.
Bu karari siddetle kinadigimizi Türk ve Hollanda basinina bir bildiriyle açikladik.
Hollanda Ermeni Kuruluslari Federasyonun (FAON) 2004 yilinda CU partisi milletvekili Rouvoet’a Hollanda 2. Meclisinde verdirmis olduklari “sözde soykirimi tanima” teklifi kabul gördü. Ama bu meclis ve gelen hükümetler tarafindan uygulamaya konulmadi ve bu kelime kullanilmadi. Daha sonraki yillarda bu kurulus bazi milletvekillerini kullanarak zaman zaman ayni teklifleri verdirmeyi sürdürdü (2006-2015-2016). 2017 yili 15 kasim tarihinde Hollanda 2. Meclisinde soykirimin taninmasiyla ilgili yapilan oylamada 62 oya karsilik 85 oyla teklif reddedildi. Bu oylamadan dolayi biz LAPON olarak red oyu kullanan siyasi parti fraksiyon baskanlarina tesekkür mektubu göndererek, bu konunun iki ülke tarihcilerine birakilmasinin dogru bir karar olacagini yazmistik.
Yine FAON kurumumun mektubu ve 2 farkli parti milletvekili (bay Voordewind (CU) ve bay de Roon) (PVV) tarafindan 2. Meclise verilen “Sözde Ermeni Soykirim kelimesinin politikacilar tarafindan kullanilmasi” adi altinda verilen önerge, 14 subat 2018 tarihinde Disisleri komisyonunda görüsüldü. FAON yöneticileri de toplantiya katilarak mektuplarina açiklik getirdiler. Komisyon üyeleri “sözde Ermeni soykirim kelimesinin anilmasi ve Hollanda hükümetinin her yil 24 nisanda Erivan’da yapilan kutlamalara bakan düzeyinde bir yetkilinin katilmasi” için destek verdiler. 22 subat 2018 tarihinde üç saat boyunca disisleri komisyonunda, ardindan da 2. Meclisde görüsülen konu, DENK partisi milletvekili Tunahan Kuzu’nun güzel savunmasi, teklifin taninmasinin büyük sikintilar doguracagini dile getirmesi, eger böyle bir karar alinirsa insanlarin ayristirilacagini,gezmis ve insanlarla konusmus oldugu Hollanda’nin dogu bölgesinde Almelo, Hengelo, Haaksbergen, Enschede gibi sehirlerde Ermeni ve Türk kökenli insanlar arasinda sorunlar yasanabilecegini dile getirdi. Ama Tunahan beyin bu söylemleri de kar etmedi. Yapilan oylama neticesinde DENK partisi milletvekillerinin (3 kisi) haricindeki parti ve milletvekilleri “Ermeni soykirimi kelimesinin kullanilmasi ve Erivan’daki anma programlarina hükümet adina bakan düzeyinde temsil edilmesi” teklifi maalesef ki kabul edildi. Gerek komisyonda, gerekse 2. Meclisde hükümet adina sorulari cevaplayan ve savunma yapan, geçici Disisleri bakani bayan Sigrid Kaag (D66) “bu konunun iki ülkenin meselesi oldugunu, hükümet olarak koalisyon protokolünde yer alan bu teklif için, biz soykirim kelimesini kullanmiyoruz, Ermeni meselesi diyoruz. Iki ülke kendi aralarinda görüserek bu konuyu bariscil bir sekilde çözmeliler. Bu meselenin soykirim olarak kabul edilmesi için, bu konuda Birlesmis Milletler ve Uluslararasi mahkemenin vermis oldugu kararlar gerekli. Böyle bir karar olmadigi için de biz hükümet olarak bunu ve önergeyi soykirim olarak kabul etmiyoruz ”dedi.

Neticede komisyon toplantisinin ardindan, 2. Meclisde sözde soykirimi tanimayla ilgili yapilan görüsmeler, tekrar verilen önergelerin oylanmalari neticesinde karar DENK partisi 3 milletvekili hariç, meclisde bulunan diger siyasi partilerin destekleriyle soykirim önergesi Hollanda 2. Meclisinde kabul edilmis oldu.

Bu alinan kararin iki ülke iliskileri ve çikarlarina büyük zarari olacagi gibi, burada yasayan biz Türk kökenli Hollandalilara yasam ve isimizde de büyük sorunlarla karsi karsiya gelecegimize benziyor.

2. Meclisin almis oldugu bu yanlis ve detaylari düsünülmeden sözde soykirim kararini siddetle kinadigimizi da bir daha belirtmek isterim.

Daha üc ay önce 85 oyla reddedilen ayni önerge, nasil oluyor da aradan geçen üç ay gibi çok kisa bir zaman sonra ayni konu tekrar disisleri komisyonu ve ardindan da 2. Meclise tasinabiliyor. Bu zaman zarfi içerisinde acaba neler degisti, ne oldu da milletvekillerinin fikirleri degisti? Buna bir anlam vermekte güçlük cekiyoruz.

Bizler, LAPON olarak son aylarda konuyla yakindan ilgilenerek, komisyon ve meclis toplantilarina katildigimiz ve gerektiginde komisyon üyeleri ve parti gurup baskanlarina bilgi ve mektup gönderdigimiz gibi, bundan böyle de konularin takipcisi olmaya, Türk toplumunun menfaatlerini savunmaya devam edecegiz.

Temennimiz odur ki, bu ve diger konular Hollanda ile ülkemiz arasinda çok kisa zaman içerisinde görüsmeler yeniden baslatilarak, meseleler enine boyuna muzakere edilerek, her iki ülke çikarlari dogrultusunda çözüme kavusturulmasi Hollanda’daki Türk toplumunun ve tabii ki ülkemizin de menfaatine olmasi en büyük temennimizdir.

Kuruldugu günden bugüne kadar iki yillik bir zaman dilimi içerisinde LAPON (Ülkesel Türk Kuruluslari Istisare Platform) yönetim kurulu arkadaslarimizla birlikte elimizden geldigi kadariyla toplumumuzun ve STK’larimizin menfaatleri dogrultusunda çalismalar yaptik ve yapmaya da devam edecegiz.
Bu yapmis oldugumuz çalismalar, görüsmeler ve basin bildirileri üye kuruluslarimiza da mail vasitasiyla ulastirilmakta olup, buradaki duyarli Türk basin kuruluslarimizin gazete ve dergilerde de yayimlanmaktadir.


Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180

Bir yanıt yazın