• Per. Mar 28th, 2024

“HER iKi TARAF iCiN DE SAGDUYU ÖNERiYORUM”

ByHaber Merkezi

Mar 16, 2017

“HER iKi TARAF iCiN DE SAGDUYU ÖNERiYORUM”

Özcan Özbay / Denbosch

Hollanda ile gectigimiz hafta sonu yasanan diplomatik kriz sonrasinda Turk girisimciler, STK Temsilcileri,siyasiler ve Vatandaslarin da katildigi bir toplantiya katilan Hollanda Disisleri Bakani Bert Koenders yasanan olaylarda duygular ile davranmayip her iki tarafinda sagduyulu davranmasini istedi.

Hollanda nin Denbosch kentinde Edel Staal tesislerinde Turk girisimciler, Stk temsilcileri, siyasiler ve vatandaslarin katildigi dostluk yemegine katilan Hollanda Disisleri Bakani Koenders “Ben 1958 Arnhem dogumluyum. 1970 li yillarda Türkiye den buraya göç eden vatandaslari gördüm. Suan o insanlarin çok güzel bir sekilde bu topluma katkida bulunan insanlar oldugunu görüyorum.”dedi.

Edestaal sirketler toplulugu yonetim kurulu uyesi Turgut Torunogullari nin yaptigi acilis konusmasi sonrasinda mikrofona gelen Hollanda Disisleri Bakani Bert Koenders yasanan konulari masaya yatirarak onemli mesajlar verdi.

Koenders “Son günlerde Türkiye ve Hollanda iliskilerimizde olumsuz gelismeler yasiyoruz. Bu iliskilerimizde tekrar bir düzelmeye dogru gitmeyi ümit ediyoruz. Ben sizlerinde Disisleri Bakaniyim. Birbirimizle iliskilerimizi ve kardesligimizi devam ettirmemiz gerekiyor. iki ülke arasinda ticari alanda güzel seyler oldugunu unutmadan buna dahada katkida bulunmamiz gerekiyor. Bunuda birlikte basaracagiz.

Bu gün burada her yastan bay bayan girisimcileri görmekten mutluyum. Bu ülke için çok büyük katkidir bu ve bunun dahada gelismesi, güçlenmesi birlikte çalismalarimiza bagli.

Yüzde 16 ile Girisimcilik alaninda en önde giden topluluklardan biriyiz. Bu demek oluyorki gençlerimizin Hollanda toplumuna katki saglamalari açisindan önünün açilmasi demektir.

Zor dönemlerden geçildi. Baklava denildiginde aklimiza Türk isçileri geliyordu. Simdi bu dönemler asildi. Gerek ticari anlamda gerekse sosyal anlamda olsun birçok degisiklikler yasaniyor. Bize düsende bunlari dahada gelistirmek ve fazlalastirmak.

Ben kendi adima bundan sonra yapacagim konusmalarimda Yabanci- Hollanda ayrimi yapmayacagim. Görüyorum ki hepimiz Hollandaliyiz. Hollanda nin ihtiyaci olan burada mevcut olan isçilerimiz, girisimcilerimiz, kendi ekmegini kendi kazanan, kendi özgürlügünü kazanmis, kendi ayaklari üzerinde duran topluluk içinde olmaktan mutluluk duyuyorum.

Topluma dahil olma açisindan önce sosyal olmamiz gerekiyor. O yüzden güçlü bir sekilde okullarimizda ögretimlerimizde, ayrimcilikta, anonim is basvurularinda bunlari ortadan kaldirabilmek adina herbirmizi birer birey olarak topluma katilim saglamak istiyoruz. Bunuda sosyal olarak güçlü bir skeilde basarabilecegimizi söylemek istiyorum. is alaninda da güçlenmemizi saglayacaktir bu durum.

Okula gitmeyen gençlerimizin toplumda yer edinebilmeleri için güçlü ve sosyal olmalari gerekir.

Ben isim geregi Disisleri Bakani olarak Hollandayi yurtdisinda en iyi sekild etemsil etmeye çalisiyorum. Dünyadaki gelismeleri gerek Türkiye gerekse Afrikadaki gelismeleri yakindantakip edip Hollanda toplumuna daha etkin sekilde katkimi saglamak adina yogun çalismalarimiz oluyor.

Son dönemlerde farkindasinizdir Türkiye ile iliskilerimiz çok güzel degil. Suan Türkiye de Hollanda da duygulari dogrultusunda konusmalar yapiyor. Ben bir seyehatimde istanbul dan Kars a otomobil ile gittim. Türkiye yi bende çok seviyorum.orasi sadece sizin ülkeniz degil, sizler ayni zamanda Hollandalisiniz, burayada aitsiniz. Fakat suanda Türkiye de olan durumlar bizleri üzüyor. Hollanda nin yasanan bu konulari farkli degerlendirdigi düsünülüyor.aslinda tüm özgürlügü Hollanda da siz Hollandali vatandaslarimiza da sagliyoruz ve sizlerinde seçimlerde katkilarinizi bekliyoruz.

Hafta sonu malum yasadigimiz olaylardan dolayi Türkiye den gelen iki bakan olayinda kaos yasandi. Ben Türkiye disisleri bakani ile görüsme halindeyken, kendisi ile Rotterdam da Baskonsoloslukta bir toplanti ayarlamayi tasarlarken mevkidasim çiktigi bir TV programinda Hollanda için yaptirimlar yapacaklarini açikladi.

Ne yazikki olmamasi gereken seyler oldu. Türkiye bizi Nazilere, fasistlere, soykirim yapanlara benzetti, Tehdit etti. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün degildi.

Suan burada benim gibi düsünmeyenlerinizin olabilecegini biliyorum. Sizler bu ülkeninde vatandaslarisiniz. Tabiki farkli seyler düsünebiliriz. Ama ben görevimi tamamiyla yaptigimi düsünüyorum. Ben Hollanda da yasayan herkesin disisleri bakaniyim. Sizinde Bakaninizim, sizlerde benim vatandaslarimsiniz.

Buaksam Türkçe çok güzel bir sözcük ögrendim. Sagduyu. Benim için farkli düsünüyor olabilirsiniz. Suan burada herkes farkli düsünebilir. Hepinize saygi duyuyorum. Çünki biz bir demokratik ülkede yasiyoruz. Sizlerin görüslerinizede saygi duyuyorum. Ama sizlerde sunu iyi bilin, ben gerçekten görevimi çok iyi yaptigima inaniyorum. Bu krizin biran önce bitmesi için herzaman Türkiye disisleri bakani ile görüsürüm, görüsmeye de devam edecegim. Nerede olursa olsun görüsecegim. Çünki bu krizin biran önce bitmesi lazim. Krizin devam etmesinin ne Hollandaya nede Türkiye ye hiç bir faydasi olmaz. Herkesin sagduyulu olmasi lazim.

Benim için bu gün zor bir gündü, bana Nazi dendi, soykirimci dendi ama ben bu aksam burada hiçbir suçlamaya cevap vermeyecegim. Artik bu krizin bitmesi lazim. Taraflarin sagduyulu olmasi lazim. Simdi konulari eselemenin zamani degil, bu krizi bir an önce bir skeilde çözme zamani. Ben bu yüzdenbu gün buradayim, sizlerle konusuyorum. Sizlerle de Türkiye den gelecek Bakanlarlada nerede olursa olsun konusmaya devam edecegim. Bu krizin bir an önce çözülmesi lazim.

Part liderimiz Asscher Türk STK temsilcileri il ebiraraya geldi. Konusuyoruz. Birbirimizi anlamaya çalisiyoruz. Konusacagiz, diyalog çok önemli. Her konuda, herkesle konusacagiz. Çünki bu is sadece konusma ile diyalog ile çözülür. Aklimizi Kullanmak zorundayiz.

Her krizin sonunda mutlaka bir çözüm yolu vardir. Suandaki krizinde sonucu diyaloglarla çözüme gidecektir, biz ona inaniyoruz. Bu çözümünherkese faydasi olacak.

Kriz olmasa daha güzel olur. Bizlerin aslinda simdi daha güzel seylerle ugrasmamiz gerekirken, önümüze bakmamiz gerekirken, ispazarindaki sorunlara çözümler bulmamiz gerekirken, bir sürü isimiz varken Krizle zaman kaybediyoruz.

Bu aksami organize eden dostlara yürekten tesekkür ediyorum. Burada bulunmak benim için bir sereftir, herkese tesekkürler.”dedi.

Bir cevap yazın