• Cum. Mar 29th, 2024

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI SEÇMENLERLE BULUŞTU

ByHaber Merkezi

Şub 11, 2017

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI SEÇMENLERLE BULUŞTU

Mustafa TOGA

Hollanda Türk Federasyonunun, Rotterdam Versam teşkilatı lokalin de organize ettiği 15 Mart Hollanda Genel Seçimleri ile ilgili bilgilendirme toplantısına vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Hollanda Türk Federasyonunun Rotterdam Versam teşkilatı lokalinde ki bilgilendirme paneline Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) listesinden milletvekili adayı Emine Bozkurt, DENK Partisinden Selçuk Öztürk, Hollanda Türk Federasyon Başkanı Murat Gedik ve Yönetim Kurulu üyeleri, Verenigd Arnhem Partisi lideri Kürşat Bal, Hollanda Türk Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, değişik belediyelerden meclis üyeleri, gençlik kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panele konuşmacı olarak davet edilen D66 partisinden Hülya Kat, Yeşil Sol Partisinden Nevin Özütok, Hıristiyan Demokratlardan (CDA) Mustafa Bal ise aynı gün başka şehirlerde programları olmasından dolayı panele katılamadılar.

TÜRK İNSANI SANDIĞA GİTMELİ

Seçmenleri bilgilendirme panelinin açılış konuşmasını Hollanda Türk Federasyonu Başkanı Murat Gedik yaptı. Katılımın yoğun olmasından memnun olduğunu belirten Başkan Gedik “ Yaklaşmakta olan 15 Mart 2017 Hollanda Genel Seçimleri Hollanda’daki Türkler için önemli bir fırsattır. Yaşadığımız ülkenin vatandaşları olarak bu ülkenin geleceğine yön verebilmek için Türk insanı sandığa gitmelidir. Geçtiğimiz dönemlerde Hollanda’da yaşayan Türk toplumu Hollanda seçimlerinde maalesef çekimser kalmış ve oy kullanma oranında bir düşüş gözlemlenmiştir. Hollanda’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları insanlarımızı bu konuda bilgilendirme ve sandığa yönlendirme sorumluluğuna sahiptir düşüncesiyle yola çıkarak, Hollanda Türk Federasyon olarak bu programı düzenledik. Ayrıca panele konuşmacı olarak katılan siyasetçilerimiz kendi parti programları ile ilgili sizleri bilgilendireceklerdir. 15 Mart Hollanda’da ki Türk Toplumu için bir dönüm noktası olmalıdır. Türk Seçmenlerin topluca sandığa gitmelerini rica ediyorum” dedi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2012 Hollanda Genel Seçimlerindeki istatistik bilgilere göre 28 siyasi partinin katıldığı 150 kişilik Hollanda Temsilciler Meclisi seçimlerine 12,3 milyon seçmen 15 Martta sandık başına gidecek. Bir önceki seçimlerde 9,3 milyon seçmen sandığa gidip oyunu kullanırken 3 milyon kişi oyunu kullanmamıştı.

400 binin üzerinde Türk vatandaşının yaşadığı Hollanda da 230 bin civarında Türk seçmen bulunuyor. Ama bunların çok azı sandığa gidip oyunu kullanmıştı. Bir diğer örnek 2014 yılında ki Avrupa Parlametosu seçimlerinde istatistikler göre Türk seçmenlerin sadece yüzde 10 u sandığa gitmişti. Bu seçimlerde bu oranın daha yüksek olacağını umut ediyorum diyerek seçmen kartlarının iki hafta içerisinde gönderileceğini duyurdu.

GÖÇMENLERİN SOSYAL HAKLARI TIRPANLANIYOR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) 18.Sıradan milletvekili adayı gösterilen deneyimli politikacı Emine Bozkurt yaptığı konuşmada, Hollanda’daki 3,5 milyon göçmenin sosyal haklarına değindi. Avrupa’da olduğu gibi Hollanda’da sağ partiler güçleniyor bunun sonucunda başta göçmenlerin sosyal hakları tırpanlanıyor. Göçmenlerin iş pazarındaki ve güncel hayattaki ayrımcılığına acilen çözüm bulunması lazım. Gençlerin eğitimi olsun, sağlık sektörü olsun bizler açısından sürekli geriye gidiyor. Son yıllarda artan ırkçılık ve İslamofobi’nin göçmenler ve Müslümanları olumsuz etkilediğine de vurgu yapan Türk kökenli siyasetçi, anketlere göre oy oranları arttığı belirtilen aşırı sağı durdurmanın yolunun, sandık başına giderek oy kullanmaktan geçtiğini ifade etti.
Emine Bozkurt bilindiği üzere 10 yıl Avrupa Parlamentosunda Hollandayı temsil etmişti. Bozkurt’un döneminde Türkiye – Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamıştı. Ayrıca, Emine Bozkurt her türlü ayrımcılıkla ve göçmenlerin eşit haklara sahip olabilmesi için önemli bir mücadele vermişti. Seçildiği taktirde Bozkurt bu konulardaki tecrübelerini Hollanda parlamentosuna yansıtmak istiyor.

HOLLANDA’DA AYRIMCILIĞA KARŞI, DENK!

2014 yılında Türk asıllı milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu Denk isimli siyasi parti 2. Sıra milletvekili adayı Selçuk Öztürk ise şunları söyledi. Biz yeni bir siyasi oluşumuz. Özellikle göçmen kökenli gençler arasında çok tutuluyoruz. Toplumun her kesimini kucaklayın partimizi 15 Mart 2017 seçimlerine götürecek olan programın temelinde ayrımcılıkla mücadele yer alıyor. Şu son günlerde dünya da olduğu kadar Avrupa’da da DENK dikkatle izleniyor. Hollanda’da ki sisteme göre bir siyasi partinin parlamentoda sandalye kazanabilmesi için yaklaşık 65 bin oya ihtiyaç var. Son kamuoyu araştırmasına gör biz bu sayının birkaç katı daha üzerindeyiz. Beklentimiz 5 milletvekili çıkartabilmek. Bu da sizlerin, bizlerin sandık başına gitmesiyle olur. Sizlerin Temsilciler Meclisinde (Tweede Kamer) gözü kulağı olmamızı istiyorsanız sandığa giderek oyununuzu kullanınız. Sadece sizler değil komşularınızı da sandığa gitmeye teşvik ediniz. Eğer oy kullana bilemeyecek durumda olanlar var ise vekâleten onların yerine de oy kullanabilirsiniz. Bu seçimlerde Türk toplumu sandığa giderek Hollanda siyasetinde biz de varız demeli. 15 Mart sizlerin bizlerin dönüm noktası olacak! Sandıkta buluşalım dedi.

Programdan sonra seçmenlerle adaylar yaklaşan seçimler ve güncel konular hakkında sohbet ettiler.

Bir cevap yazın