Foodwatch: Bu çikolatalarda madeni yag var
Foodwach, üç çikolatada madeni yag buldu ve sirketleri ürünlerin satisini durdurmaya çagirdi. Sirketler ise çagriya uymuyor ve bulunan miktarin sagliga zarar vermedigini iddia ediyor. Madeni yaglarin ürünlere karismasindan ise gazetelerin basildigi matbaalar sorumlu. Gazete kâgitlari geri dönüsüm sayesinde ambalaj olarak tekrar kazaniliyor ve madeni yag gida ile bulusuyor.
Tüketicilerin haklarini savunan örgütlerin basinda gelen Foodwatch, bazi sekerlemelerde madeni yag artigina rastladi. Özellikle Ferrero’nun ‘Kinder Riegel’ marka çikolatalarinda madeni yag bulundugunu duyuran kurulus, Aldi’de satilan Rübezahl ürünü ‘Sun Rice’ ve Lindt’in ‘Fioretto Nougat Minis’ ürünlerinde de ayni durumun söz konusu oldugunu kaydederek özellikle ‘Kinder Riegel’in satisinin durdurulmasini istedi.
Foodwatch, 20 sekerleme ve cips ve benzeri tuzlu ürünleri laboratuvar testine tabi tutmus ve ne kadar aromatik madeni yag (MOAH) ve doymus mineral yag (MOSH) içerdiklerini arastirmis. Ortaya çikan sonuç ekim ayinda gerçeklestirilen testlere göre daha olumlu çikmis ve 12 üründe hiç veya çok az madeni yaga rastlanmis.
MOAH gida sanayiinde makineler veya ambalaj için yaglayici madde olarak kullaniliyor ve AB’nin ilgili mercileri bunlari kansere yol açabilecek ve genetik yapiyi degistirebilecek madde olarak siniflandiriyor. Gida ile temas eden bu maddeler vücuda kolaylikla girebiliyor ve yag ve bazi organlarda birikebiliyor. MOSH ise organlara zarar verebiliyor.
Federal Risk Degerlendirme Enstitüsü de gida maddelerindeki MOAH oraninin mümkün oldugunca asgariye indirilmesini istiyor. Federal Sekerleme Sanayii Birligi (BDSI) bu sebeple üreticileri ürünlerindeki hidrokarbonlari uzaklastirmalari ve ürünlerin içine nasil girdiklerini arastirmalari için yillardir çagrida bulunuyor. Tahminlere göre bu yaglar ürünlere ürün ambalajlari, emprime transport kartonlar, nemi düzenleyen oluklu kartonlar yoluyla ürüne karisiyor.
BDSI’YE GÖRE MADENI YAG MIKTARI RISKLI DEGIL
BDSI bu artiklarin çikolataya karismasini pek zararli bulmuyor. Ancak Foodwatch ayni görüste degil ve Ferrero, Lindt ve Rüberzahl’den bu ürünlerin satisini durdurmasini istiyor. Söz konusu sirketlerin buna yanasmamasi ise Foodwatch için kaba bir kayitsizlik anlamina geliyor. Örgütün uzmanlarindan Johannes Heeg, “Tehlikeli sekerlemeleri raflardan indirip tüketicileri uyaracaklari yerde her seyin yasal oldugunu söylüyor ve yillardir günü geçmis sinir degerlerini engelliyorlar” dedi.
Almanya’da sinir degerleri ile ilgili olarak sadece Federal Risk Degerlendirme Enstitüsü’nün tavsiyeleri var. Ancak madeni yagin gida maddelerinin içinde ne derece bulunabilecegine dair baglayici kurallar yok. Sadece ambalajlardaki madeni yag miktarinin sinir degerlerini düzenleyen bir tasari var. Bunun disinda gida ambalajlarinin madeni yag içeren renklerle boyanmamasi gerekiyor.
SEKERLEME SANAYII FOODWATCH’I PANIK YAPMAKLA SUÇLUYOR
Foodwatch ‘Kinder Riegel’de kilo basina 6,8 miligram MOSH ve 1,2 miligram MOAH bulmus. Örgüte göre kilo basina 6 miligramdan yukarida çikan degerler tehlikeli. Diger ürünlerde bu miktar yüzde 6 miligramdan biraz yukarida çikmis.
Foodwatch, mart ayinda paskalya için tavsan seklinde üretilen 20 çikolatayi test etmis ve kilo basina 20 miligram MOSH tespit etmisti. Sekerleme sanayii ise Foodwatch’i kale almiyor. Hatta Federal Gida Hukuku ve Beslenme Dersi Birligi (BLL) kurulusu insanlari panige sevk etmekle suçluyor. Birlik konuyla ilgili açiklamasinda “Foodwatch’in geçtigimiz aylarda teshir diregine diktigi ürünler normal sekilde tüketildikleri takdirde tüketiciler için hiçbir saglik tehdidi olusturmuyor. Eger olsaydi üretici firmalar ve ilgili makamlar derhal tepki gösterirdi ” ifadesine yer verdi. BLL’e göre madeni yaglar her yerde oldugu için ürünlerden atilmasi teknik olarak mümkün degil. Sebebi ise gazetelerin basildigi matbaalardaki madeni yaglar. Ürünlerin ambalaji eski kâgitlardan kazanildigi için matbaalardaki madeni yaglar ürünlerin içine kadar süren bir yolculuk yapiyor.