• Çar. Haz 26th, 2024

Eski Sürücü Belgesi Olanlara Dikkatine! Zaman Daralıyor…

ByHaber Merkezi

Haz 9, 2024

Ehliyet Yenileme Tarihi İçin Son Gün Ne Zaman?

Sektör yetkilileri tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’de yeni tip sürücü belgesine sahip olan kişi sayısının 25 milyon 894 bin civarında olduğu, 7 milyon 159 bin 176 kişinin ise eski sürücü belgesini kullanmaya devam ettiği bilgisine ulaşıldı. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin kapsamında 1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren geçici 10’uncu maddesi uyarınca sürücü belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerektiği bilgisi yer alırken, Kovid-19 salgını sonrasında 1 Ocak 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan karar doğrultusunda 31 Aralık 2022’den itibaren 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı. Bu durumda da 7 milyon 159 bin 176 kişinin belirtilen tarihe kadar eski tip sürücü belgelerini yenilenmesi gerekmektedir.

Ehliyet Yenilememenin Cezası Var Mı?
Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024’e kadar yenilenmesi durumunda yenileme bedeli olarak, 13 lira değerli kağıt bedeline ek olarak 2 lira vakıf payıyla indirimli toplam 15 lira ödenecektir.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
1 Ocak 2025’ten sonra eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyen sürücüler, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ile vakıf payı bedelini tam yatırmak zorunda kalacak. Bu durum da B sınıfı sürücü belgesine sahip bir sürücü, yıl sonuna kadar başvuruda bulunması durumunda yenileme bedeli için fazladan 5 bin liranın üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacaktır.

Ayrıca, kanuni süre sonrasında, yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyeti yenilemeyen sürücüler araç kullanırken yaptırımla karşılaşacaktır.

Ehliyet Yenilemek İçin Hangi Belgeler Talep Ediliyor!
Ehliyet yenilemek isteyen vatandaşlardan talep edilecek belgeler şu şekilde;

Eski sürücü belgesi,

15 liralık başvuru ücretini ödemelerinin yapılması,
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporu,

Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı açık adres bilgisi.

Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, sürücü belgelerinin yurt içindeki herhangi bir adrese teslim edilmesini talep edebilir.

Bir cevap yazın