Tarihi Hollanda Yelkenlisi ‘Oosterschelde’ İki Yılda İki Kez Dünya Turu Yaptı
ANP
Tarihi Hollanda üç direkli yelkenli gemisi Oosterschelde, iki yıl süren etkileyici dünya turunun ardından 31 Temmuz Perşembe günü Rotterdam’daki ana limanına geri dönüyor. Gemi, 2023 yılının Ağustos ayında başlayan ve 47.000 deniz milinden fazla mesafe kat edilen bu yolculukta, dünya çevresini iki kez dolanmış oldu.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Bu yolculuk, gençlere yönelik uluslararası bir doğa keşif projesi olan Darwin200 Global Voyage kapsamında gerçekleştirildi. 23 yaşındaki Charles Darwin’in efsanevi HMS Beagle yolculuğundan esinlenen proje kapsamında Oosterschelde, dört kıtaya uğradı. Rio de Janeiro, Sydney ve Cape Town gibi dünya şehirlerinin yanı sıra Falkland Adaları, Galapagos, Paskalya Adası, Fransız Polinezyası, Pitcairn, Saint Helena ve Ascension Adası gibi uzak ve özel bölgeler de ziyaret edildi.
Yolculuk boyunca gemi, ünlü fırtınalı deniz noktası olan Horn Burnu’nu da yeniden geçti. Her limanda dünyanın dört bir yanından genç, yetenekli bilim insanları gemiye katılarak yerel doğa koruma dernekleriyle birlikte doğa araştırmaları yaptı.
Zafer Turu ve Kraliyet Ziyareti
Oosterschelde, şu anda Darwin’in HMS Beagle ile yolculuğunu tamamladığı İngiltere’nin Falmouth limanına doğru seyrediyor. Buradan sonra Londra’ya doğru sembolik bir “Zafer Turu” düzenlenecek. Londra’da, Hollanda gemisini İngiltere Kralı Charles’ın kardeşi Edinburgh Dükü Prens Edward ziyaret edecek. Ardından gemi, büyük dünya turunun sona ereceği Rotterdam’a dönecek.
Rotterdam’da Coşkulu Karşılama
31 Temmuz’da Rotterdam’a ulaşacak Oosterschelde, Maassluis’ten itibaren tarihi teknelerden oluşan bir Miras Geçit Töreni ile karşılanacak. Geçit töreni, Maritiem Museum Rotterdam, Stichting Erfgoedhavens Rotterdam, LVBHB (Tarihi Ticari Gemileri Koruma Derneği) ve Rederij Oosterschelde tarafından düzenleniyor. Etkinliğe tüm denizciler kendi gemileriyle katılmaya davet edildi. Gemi, törenin ardından Rotterdam’daki Veerhaven limanına yanaşacak.
Darwin200 Projesi: Bir Dünya Turundan Fazlası
Darwin200 Global Voyage, İngiliz biyolog ve yazar Stewart McPherson tarafından başlatıldı. Güzergah, Charles Darwin’in tarihi seyrüseferi temel alınarak planlandı. Limanlara varıldığında “Darwin Liderleri” olarak adlandırılan genç bilim insanları, yerel sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte doğa araştırmaları yürüttü. Yapılan çalışmalar medya ve araştırma kurumlarına sunularak genç bilim insanlarına kariyer fırsatları yaratılması hedeflendi. Projeye 45 farklı ülkeden 106’dan fazla genç katıldı.
Yolculuk İngiltere’nin Plymouth kentinden başlayarak Kanarya Adaları, Cape Verde, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Falkland Adaları, Şili, Peru, Ekvador, Galapagos, Paskalya Adası, Pitcairn, Fransız Polinezyası, Tonga, Cook Adaları, Fiji, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, Saint Helena, Ascension Adası ve Azor Adaları gibi pek çok noktaya uğradı.
Proje, Dr. Jane Goodall, Dr. Sylvia Earle ve Dr. Sarah Darwin gibi dünyaca ünlü bilim insanları tarafından desteklendi. CNN, BBC, The Guardian ve daha birçok uluslararası medya kuruluşu bu önemli yolculuğa yer verdi.
‘Oosterschelde’: Tarihin Yelkenlisi
Oosterschelde, Hollanda’nın ayakta kalan son tarihi yelkenlilerinden biri. 1988–1992 yılları arasında restore edilerek yeniden suya indirilen bu yelkenli, kültürel ve tarihi öneme sahip bir yüzen anıt olarak kabul ediliyor. O tarihten bu yana dünya genelinde yolcularla birlikte yelken açan Oosterschelde, 65’ten fazla ülkeyi ve tüm kıtaları, hatta Antarktika’yı dahi ziyaret etti.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Darwin200 Global Voyage, geminin şimdiye kadarki en uzun ve üçüncü dünya turuydu. Büyük dünya turunun tamamlanmasının ardından Oosterschelde, yeniden misafirlerini ağırlamaya başlayacak. Bu yaz hem Sail Amsterdam etkinliğinde hem de Dünya Liman Günleri’nde ziyaretçilere açık olacak.
NL
Historisch zeilschip ‘Oosterschelde’ keert terug na twee jaar durende wereldreis
De historische Nederlandse driemastschoener Oosterschelde keert op donderdag 31 juli feestelijk terug in thuishaven Rotterdam, na een indrukwekkende wereldreis van twee jaar. Tijdens deze reis legde het schip meer dan 47.000 zeemijlen af – meer dan twee keer de omtrek van de aarde.
De reis maakte deel uit van de Darwin200 Global Voyage, een internationale natuurexpeditie voor jongeren, geïnspireerd op de wereldreis van Charles Darwin met de HMS Beagle. De Oosterschelde bezocht tijdens de reis vier continenten en deed zowel wereldsteden als Rio de Janeiro, Sydney en Kaapstad aan, als afgelegen gebieden zoals de Falklandeilanden, Galapagoseilanden, Paaseiland en Pitcairn.
Onderweg stapten jonge wetenschappers – de zogenoemde Darwin Leaders – aan boord om samen met lokale natuurbeschermers onderzoek te doen. In totaal namen meer dan 106 jonge onderzoekers uit 45 landen deel aan het project.
Slotfase via Falmouth en Londen
Op dit moment is de Oosterschelde onderweg naar Falmouth in Engeland, waar Darwin zijn reis met de HMS Beagle ooit afrondde. Daarna volgt een symbolische Victory Lap naar Londen, waar het schip bezocht zal worden door Z.K.H. Prins Edward, de hertog van Edinburgh. Vervolgens keert het schip terug naar Rotterdam.
Feestelijke intocht in Rotterdam
Op 31 juli wordt de Oosterschelde vanaf Maassluis begeleid door een vloot van historische schepen in een feestelijke Erfgoedparade. Deze wordt georganiseerd door het Maritiem Museum Rotterdam, Stichting Erfgoedhavens Rotterdam, de LVBHB en Rederij Oosterschelde. De parade eindigt in de Veerhaven in Rotterdam. Iedereen met een historisch schip is welkom om mee te varen.
Meer dan een wereldreis
De Darwin200 Global Voyage is een initiatief van de Britse bioloog en schrijver Stewart McPherson. In elke haven werkten de jonge onderzoekers samen met lokale ngo’s om natuuronderzoek te doen. Hun verslagen en videobeelden worden verspreid via media en onderzoeksinstellingen, om bij te dragen aan hun carrière en aan wereldwijde natuurbescherming. Het project kreeg internationale aandacht, onder andere van CNN, BBC, The Times, The Guardian, en vele andere media.
Over de ‘Oosterschelde’
De Oosterschelde is een van de laatste overgebleven Nederlandse driemasttopzeilschoeners. Tussen 1988 en 1992 werd het schip volledig gerestaureerd en in de vaart genomen als zeilend passagiersschip. Sindsdien bezocht het meer dan 65 landen op alle continenten, inclusief Antarctica. De Darwin200-reis was de derde wereldreis van het schip en tevens de langste. Na terugkeer zal het schip deze zomer deelnemen aan Sail Amsterdam en de Wereldhavendagen.
Rederij Oosterschelde en Darwin200 zijn beide ideële stichtingen zonder winstoogmerk.