Nobel ödüllü fizikçi Hollanda vatandaşlığından çıkarıldı
Özcan Özbay
Hollandalı fizikçi Geim, İngiltere vatandaşlığı aldıktan yıllar sonra Hollanda vatandaşlığını kaybettiğini öğrendi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Nobel Fizik Ödülü sahibi Andre Geim, Hollanda vatandaşlığından çıkarıldığını açıkladı. 13 yıl önce şövalyelik unvanını alabilmek için İngiltere vatandaşlığı alan Geim, bunun bir sonucu olarak Hollanda vatandaşı olamayacağını öğrendi.
The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Geim, İngiltere vatandaşlığı almasının üzerinden yıllar geçmesine karşı yakın zaman öncesine kadar bunun sorun yaratacağına dair hiçbir emare olmadığını anlattı. Ardından ödüllü bilim insanına İngiltere’nin başkenti Londra’daki Hollanda Büyükelçiliği’ne pasaportunu teslim etmesi gerektiği, aksi takdirde “Interpol’den gelecek sonuçlarla” karşı karşıya kalacağı söylendi. Bunun sebebi ise Hollanda’nın çifte vatandaşlığı katı bir şekilde sınırlandırıyor olmasıydı.
“BU, ÇOK ÜZÜCÜ VE TUHAF BİR KARAR”
E-posta yoluyla açıklama yapan Geim, “Kişisel olarak kendimi (bu sırayla olmak üzere) Hollandalı-İngiliz bir Nobel Ödülü kazananı olarak görüyorum. Hollanda’daki tarihim ve orada yaşayıp çalışmış olmam kalbime çok yakın” diye konuştu. Vatandaşlıktan çıkarılma kararını da değerlendiren bilim insanı, bunun “çok üzücü ve tuhaf” olduğunu söyledi.
Geim, 1958 yılında Rusya’da Alman asıllı bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Bilim insanı, Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nde çalışma yürüttüğü 1990’lı yıllarda Hollanda vatandaşlığı almıştı.
2010 yılında artık İngiltere’de çalışan Geim ve Konstantin Novoselov, dünyanın en ince ve güçlü materyali olan grafen üretme konusundaki deneyleri dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştü.
“SIR” UNVANI İÇİN İNGİLTERE VATANDAŞI OLDU
Geim’a daha sonra bilime katkılarından ötürü Hollanda tarafından da şövalyelik verilmişti. 2001 yılında Manchester Üniversitesi’nde çalışmak için İngiltere’ye taşınan bilim insanı, sorunların kendisine İngiltere tarafından da şövalyelik teklif edildiğinde başladığını söyledi. Fakat Geim, bu “sorunu” bundan ancak yıllar sonra öğrenecekti.
İngiliz olmayan bir kişi şövalyelik alabilse de “Sir” ya da “Dame” unvanlarını kullanma hakkı sadece vatandaş olanlara veriliyor. Geim da bu sebeple İngiltere’den vatandaşlık almıştı. Ancak İngiltere vatandaşlığı da almış olması çifte vatandaşlığı kısıtlama konusunda katı kuralları olan Hollanda açısından sorun yarattı.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Gönüllü olarak bir başka vatandaşlık alınması Hollanda vatandaşlığının otomatik olarak kaybedilmesi sürecini beraberinde getiriyor.
NL
Nobelprijswinnaar Andre Geim verliest Nederlandse nationaliteit
De van oorsprong Russische natuurkundige Andre Geim, winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde, is zijn Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt. Geim, die dertien jaar geleden het Britse staatsburgerschap aannam om geridderd te kunnen worden, ontdekte recent dat hij hierdoor zijn Nederlanderschap automatisch is verloren.
Volgens een artikel in The New York Times was Geim zich jarenlang niet bewust van de gevolgen van zijn Britse naturalisatie. Onlangs kreeg hij echter bericht van de Nederlandse ambassade in Londen dat hij zijn Nederlandse paspoort moest inleveren. Als hij dat niet zou doen, zou hij “consequenties vanuit Interpol” riskeren. De reden hiervoor is het strikte Nederlandse beleid met betrekking tot dubbele nationaliteit.
“Een verdrietige en vreemde beslissing”
In een verklaring per e-mail liet Geim weten: “Persoonlijk beschouw ik mezelf als een Nederlands-Britse Nobelprijswinnaar — in die volgorde. Mijn geschiedenis in Nederland en de jaren die ik daar heb gewoond en gewerkt, liggen me na aan het hart.” Hij noemde de beslissing om hem het Nederlanderschap te ontnemen “zeer verdrietig en vreemd”.
Andre Geim werd in 1958 geboren in Rusland als zoon van een moeder en vader van Duitse afkomst. In de jaren 90 werkte hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en verkreeg toen het Nederlanderschap.
In 2010 ontving hij samen met Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun baanbrekend onderzoek naar grafeen, het sterkste en dunste materiaal ter wereld. Hoewel hij later door zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk werd geëerd met een ridderorde, begon het probleem toen het Verenigd Koninkrijk hem officieel de titel “Sir” wilde verlenen.
Volgens de Britse regels mogen alleen Britse staatsburgers deze eretitel gebruiken. Om die reden vroeg Geim het Britse staatsburgerschap aan, niet wetende dat hij daarmee zijn Nederlandse nationaliteit zou verliezen.
Volgens de Nederlandse wet verliest een Nederlander automatisch zijn nationaliteit als hij vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, tenzij er specifieke uitzonderingen van toepassing zijn — wat in het geval van Geim niet zo was.