Münih Türk Konseyi Platformu’ndan “Demokrasi İçin Birlikte Katılım” Toplantısı
Tevfik ŞENDÖL / MÜNİH
Münih Türk Konseyi Platformu’nun düzenlediği “Demokrasi İçin Birlikte Katılım” başlıklı toplantı, farklı kesimlerden katılımcılarla Münih’te gerçekleştirildi. Etkinlikte, uyumdan da sorumlu Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU), gönderdiği video mesajında, Türk-Alman ilişkilerinin gücüne ve Almanya’da yaşayan Türk toplumunun demokratik yapıya katılımının önemine dikkat çekti.
RADYO DENiZ CANLI DiNLE
Yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantının moderatörlüğünü Serdar Duran (CSU) ve Aliye Bozkurt üstlendi. Açılış konuşmalarının ardından, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi (LMU) Türkoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Türk-Alman ilişkilerini tarihsel bir perspektifle ele aldı. Ardından, Münih FOM Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Orak, Bavyera’daki Türk toplumunun ekonomik katkılarını istatistiksel verilerle sundu.
Bavyera Eyalet Parlamentosu 2. Başkanı Markus Rinderspacher (SPD), Münih Belediye Başkan Adayı Clemens Baumgärtner (CSU) ve Avrupa Uygur Toplumu Başkanı Asgar Can da konuşmalarında, Almanya’ya “misafir işçi” olarak gelen göçmen kökenli bireylerin ve onların nesillerinin artık toplumun ayrılmaz birer parçası haline geldiğini vurguladılar.
DENiZ TV OLARAK IZLE
Toplantıya ayrıca Münih Belediyesi Göçmenler Konseyi Başkanı Dimitrina Lang, Trabzon/Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Süleyman Aydın, Münih Yunan Toplumu Başkanı Apostolos Kostis ve uzun yıllar Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği’nde görev yapmış olan Gonca Önal da katıldı. Katılımcılar, toplantı sonrasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak göçmen topluluklar arası diyaloğun önemine dikkat çekti.
Bijeenkomst “Samen Participeren voor Democratie” van het Turks Raad Platform in München
De bijeenkomst met als titel “Samen Participeren voor Democratie”, georganiseerd door het Turks Raad Platform in München, bracht deelnemers uit diverse kringen bijeen. In een videoboodschap benadrukte Joachim Herrmann (CSU), de Beierse minister van Binnenlandse Zaken (ook verantwoordelijk voor integratie), het belang van de Duits-Turkse betrekkingen en de deelname van de Turkse gemeenschap in Duitsland aan het democratische proces.
De bijeenkomst, waaraan ongeveer 50 mensen deelnamen, werd gemodereerd door Serdar Duran (CSU) en Aliye Bozkurt. Na de openingswoorden gaf Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, hoofd van het Instituut voor Turkologie aan de Ludwig-Maximilian-Universiteit (LMU) in München, een historisch overzicht van de Duits-Turkse relaties. Vervolgens presenteerde Prof. Dr. Kemal Orak van de FOM Hogeschool München statistische gegevens over de economische bijdrage van de Turkse gemeenschap in Beieren.
Markus Rinderspacher (SPD), vicevoorzitter van het Beierse parlement, Clemens Baumgärtner (CSU), burgemeesterkandidaat van München, en Asgar Can, voorzitter van de Europese Oeigoerse Gemeenschap, benadrukten in hun toespraken dat migranten en hun nakomelingen, die ooit als “gastarbeiders” naar Duitsland kwamen, inmiddels een integraal onderdeel van de samenleving zijn geworden.
Onder de aanwezigen bevonden zich ook Dimitrina Lang, voorzitter van de Migrantenraad van de stad München, Süleyman Aydın, voorzitter van de Vereniging van de Zwarte Zee/Trabzon Cultuur, Apostolos Kostis, voorzitter van de Griekse Gemeenschap in München, en Gonca Önal, die jarenlang werkzaam was bij het Onderwijsattaché van het Turkse Consulaat-Generaal in München.
Na afloop van de bijeenkomst werd er onderling van gedachten gewisseld en werd het belang van dialoog tussen migrantengemeenschappen benadrukt.