Kazakistan’ın Almatı Şehrinde 6. Uluslararası Türk Dili Konuşan Gazeteciler Medya Forumu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
Özcan Özbay / Kazakistan – Almati
Kazakistan’ın kültürel başkentlerinden Almatı, 18–19 Kasım 2025 tarihlerinde, Türk dünyası medya temsilcilerini bir araya getiren 6. Uluslararası Türk Dili Konuşan Gazeteciler Medya Forumuna ev sahipliği yaptı. Türkiye Gazeteciler Vakfı ve Kazakistan Kadın Gazeteciler Kulübü tarafından, Chevron şirketinin desteğiyle düzenlenen forum; Türkiye, Kazakistan, Orta Asya ülkeleri, Avrupa’dan gelen gazeteciler, medya yöneticileri, milletvekilleri, STK temsilcileri, halkla ilişkiler uzmanları ve akademisyenlerin katılımıyla geniş bir platforma dönüştü.
Forum, Almatı’da Coşkulu Bir Karşılamayla Başladı

Organizasyon, 17 Kasım sabahı konukların Almatı Havalimanı’nda karşılanmasıyla başladı. Akademisyen Gazeteci ve Kazakistan Türk Dilli Gazeteciler Birliği Başkanı Naziya Bissenova, beraberindeki ekip ile misafirleri karşılayarak forumun daha ilk anlarında sıcak bir atmosfer oluşturdu. Konuklara Tanrı Dağları, Medeu ve Shymbulak kayak merkezlerini kapsayan bir gezi programı sunuldu. Almatı’nın tarihi ve kültürel noktalarını içeren şehir turu da yoğun ilgi gördü.
Uzman Gazeteciler Deneyimlerini Paylaştı
Forumun resmi açılışı 18 Kasım’da Resident City Hotel’in balo salonunda gerçekleştirildi. Kazakistan Milli Marşının okunması ile başlayan forum daha sonra Başkan Naziya Bissenova açılış konuşması ile devam etti Medya Forumu’nun her yıl daha da gelişerek gazeteciler için önemli bir deneyim ve bilgi paylaşımı platformu haline geldiğini belirtti. Bissenova, teknolojik yeniliklerin, yapay zekâ uygulamalarının ve sürdürülebilir medya anlayışının masaya yatırıldığı bu buluşmaların, aynı zamanda ülkeler arası dostlukları pekiştirdiğine dikkat çekti.

Gün boyunca gerçekleştirilen oturumlarda deneyimli gazeteciler mesleki görüşlerini, sektördeki yenilikleri ve medya dünyasında dijital dönüşüm süreçlerini genç meslektaşlarıyla paylaştı. Yapay zekâdan sürdürülebilirliğe, medya etiğinden uluslararası basın iş birliklerine kadar pek çok konu tartışıldı.
Başarılı Gazetecilere Ödüller Verildi
Forumun akşam bölümünde düzenlenen Kazakistanlı Gazeteciler Ödül Töreni, organizasyonun en coşkulu anlarından biri oldu. İlgiyle takip edilen konuşmaların ardından katılımcılara sertifikaları takdim edildi, yılın başarılı gazetecileri ödüllendirildi. Gecenin sonunda çekilen hatıra fotoğrafları ve halaylarla dostluk köprüleri güçlendirildi.
Üst Düzey Resmi Görüşmeler Gerçekleştirildi

19 Kasım programı ise yoğun bir diplomasi trafiğine sahne oldu. Gazeteciler için düzenlenen ustalık sınıfının ardından heyet, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti. Ardından Almatı Valisi ile gerçekleştirilen görüşme, medya alanında ülkeler arası iş birliklerinin geliştirilmesi açısından önemli bir temas olarak değerlendirildi.
Heyet daha sonra El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Canseym Tuymebayev ile bir araya gelerek üniversite bünyesindeki medya çalışmaları ve genç gazetecilerin yetiştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Forum Unutulmaz Bir Kutlama Gecesiyle Sona Erdi

Aynı günün akşamında, Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Nazia Joyamergenkyzy’nin 50. yıl dönümüne adanan özel kutlama gecesi gerçekleştirildi. Konuklar bu anlamlı gecede kültürel gösteriler ve hediyeleşmelerle dostane bir atmosfer yaşadı.
20 Kasım’da Konuklar Uğurlandı
Dört gün süren yoğun program, 20 Kasım sabahı misafirlerin havalimanına transferiyle sona erdi. Katılımcılar, hem mesleki açıdan zenginleşmiş hem de Türk dünyasının farklı coğrafyalarından yeni dostluklarla ayrıldı.
NL
6e Internationale Mediaforum van Turkstalige Journalisten in Almaty met Grote Begeestering Gehouden
De Kazachstaanse stad Almaty verwelkomde op 18–19 november 2025 het 6e Internationale Mediaforum van Turkstalige Journalisten, een belangrijk evenement dat mediaprofessionals uit de gehele Turkse wereld bijeenbracht. Het forum werd georganiseerd door de Stichting Turkse Journalisten van Turkije en de Club van Kazachstaanse Vrouwelijke Journalisten, met steun van het bedrijf Chevron. Journalisten, mediabestuurders, parlementsleden, NGO-leiders, PR-specialisten, persvoorlichters, docenten en studenten van de Faculteit Journalistiek uit Kazachstan, Centraal-Azië, Turkije en diverse Europese landen namen eraan deel.
Warm Onthaal bij Aankomst in Almaty
Het programma startte op 17 november, toen de gasten op de luchthaven van Almaty hartelijk werden ontvangen. Naziya Bissenova, academisch journalist en voorzitter van de Vereniging van Turkstalige Journalisten van Kazachstan, verwelkomde de deelnemers persoonlijk samen met haar team. De gasten genoten vervolgens van een excursie naar de Tian Shan-bergen, Medeu en het Shymbulak-skigebied. Daarnaast werd een stadsrondleiding door Almaty aangeboden, waarbij historische en culturele plekken werden bezocht.
Ervaren Journalisten Delen Hun Kennis en Expertise
De officiële opening van het forum vond op 18 november plaats in de balzaal van het Resident City Hotel. In haar toespraak benadrukte voorzitter Naziya Bissenova dat het Mediaforum zich elk jaar verder ontwikkelt tot een waardevol platform voor ervaring- en kennisuitwisseling. Ze wees erop dat onderwerpen zoals technologische innovaties, kunstmatige intelligentie en duurzame journalistiek een steeds grotere rol spelen in de discussies, en dat het evenement tevens bijdraagt aan het versterken van vriendschappen tussen journalisten uit verschillende landen.
Gedurende de dag deelden ervaren mediaprofessionals hun inzichten over digitale transformatie, media-ethiek, technologische ontwikkelingen en internationale samenwerking binnen de journalistiek. Vooral jonge journalisten toonden veel belangstelling voor deze interactieve sessies.
Uitreiking van Certificaten en Prijzen
In de avond vond de Kazachstaanse Journalisten Award Ceremony plaats, een van de meest feestelijke onderdelen van het forum. Na de inspirerende toespraken ontvingen de deelnemers hun certificaten en werden de meest succesvolle journalisten van het jaar onderscheiden. De avond werd afgesloten met groepsfoto’s, traditionele dansen en het uitwisselen van geschenken.
Intensieve Diplomatieke Bijeenkomsten op 19 November
Op 19 november stond een reeks belangrijke ontmoetingen op het programma. Na een masterclass voor Kazachstaanse journalisten bezocht de delegatie het Consulaat-Generaal van de Republiek Turkije in Almaty. Vervolgens vond een ontmoeting plaats met de burgemeester (Akim) van Almaty, waarbij de nadruk lag op samenwerking op het gebied van media en communicatie.
Daarna werd een bezoek gebracht aan de Al-Farabi Kazachs Nationale Universiteit, waar rector Zhanseim Tuymebayev de delegatie ontving. Tijdens het gesprek werd gesproken over mediaonderwijs en de rol van universiteiten bij het opleiden van toekomstige journalisten.
Speciale Vieringsavond voor het 50-jarig Jubileum
Diezelfde avond werd een bijzondere feestavond gehouden ter ere van het 50-jarig jubileum van Naziya Joyamergenkyzy, voorzitter van de Stichting Turkstalige Journalisten. De deelnemers genoten van een sfeervolle avond met culturele optredens en een warm samenzijn.
Afscheid op 20 November
Na vier dagen gevuld met professionele bijeenkomsten, culturele activiteiten en internationale uitwisselingen, werden de gasten op 20 november naar de luchthaven gebracht. Zij keerden huiswaarts met nieuwe inzichten, versterkte banden en diepere samenwerking binnen de Turkssprekende mediawereld.

