• Cum. Eki 18th, 2024

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Tabiri Caiz ise Bir Taşla 3 Kuş Vurdu

ByHaber Merkezi

Eki 14, 2024

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Tabiri Caiz ise Bir Taşla 3 Kuş Vurdu

Özcan Özbay

Kısa adı TICF olan Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Kuruluşunun 45. Yılını Hilversum Şehir Kütüphanesinde geniş bir katılım ile kutladı.

Kuruluşunun 45. yılının yanı sıra Türklerin Hollanda ya gelişnin 60. yılınıda bu kutlama etkinliğine ekledi. Bununlada yetinmeyen TICF programın yapıldığı Hilversum şehrininde bu yıl 600. yıldönümü olması dolayısıyla bunuda kutlamalar zincirine ekleyerek adeta bir taşla 3 kuş vurmuş oldu.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Programda Hilversum Şehir kütüphanesi müdürü Els Brons Yaşadıkları Hilversum da Türklerle olan ortak yaşamı anlatırken heyecanı harteketlerinden belli oluyordu.

60 yıl içerisinde bu güne kadar yaşamlarını yitirenler için Kuranı Kerim tilafeti okunması ile başlayan programda daha sonra TICF başkanı Ömer Altay misafirlere hitaben yaptığı konuşmasında katılımlarından ötürü teşekkür ederek şunları söyledi

”Saygıdeğer hanımefendiler ve beyefendiler, değerli katılımcılar, Bugün sizleri burada ağırlamak ne büyük bir onur. Hem şahsım hem de değerli arkadaşlarım adına, bu özel günde hepiniz hoş geldiniz. Tarihimizi şekillendiren ve topluluğumuzun gelişiminde önemli rol oynayan bazı önemli dönüm noktalarını kutlamak için bir araya geldik. Sözlerime devam etmeden önce, bu etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Özellikle, kütüphane yetkililerine ve elbette bu güzel şehir Hilversum’un belediye başkanına minnettarız. Ayrıca, bu günü daha da özel kılan varlıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti Amsterdam Başkonsolosumuz Sayın Burak Ersoy’a, Deventer Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Ercan Yardım ve Diyanet İşleri Başkanlığı Hollanda Din Hizmetleri Müşavirimiz Sayın Ömer Özgül’e özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bugün üç önemli dönüm noktasını kutluyoruz: Hollanda’daki Türk topluluğunun 60. yılı, Hilversum’un 600. kuruluş yıldönümü ve Türk İslam Kültür Federasyonu’nun 45. yılı

İlk yıllara geri döndüğümüzde ne kadar yol kat ettiğimizi anlıyoruz. Tam 60 yıl önce, 19 Ağustos 1964’te Hollanda ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyordu. Bu tarihten itibaren Türk topluluğu Hollanda toplumuna değerli katkılarda bulunmaya başladı. Yol kolay değildi, ancak azim ve iş birliğiyle birçok engelin üstesinden geldik.
Bugün, sadece ilk nesil misafir işçilerin başarılarını değil, aynı zamanda günümüz neslinin oynadığı önemli rolü de anıyoruz. Bugün topluluğumuzda çok sayıda başarılı girişimci, doktor, mühendis ve siyasetçi yer almakta ve Hollanda toplumuna olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu, bizleri gururlandırıyor. Ancak zorlukları da göz ardı edemeyiz. Günümüzde aşırı sağın yükselişine tanık oluyoruz ve bu bizi endişelendiriyor. Yine de karşılıklı saygının ve kapsayıcılığın merkezde olduğu bir geleceğe inanıyoruz. Herkesin kendini saygıdeğer hissettiği, toplumsal uyumun rehber olduğu bir toplum için çaba göstermeye devam ediyoruz.

Türk topluluğunun bu önemli yıldönümünün yanı sıra, Hilversum’un 600. kuruluş yıldönümünü de kutluyoruz. Bu, şehrin köklü geçmişini hatırlatan etkileyici bir başarıdır. 1424 yılında kurulan Hilversum, kültür ve yeniliklerle dolu bir şehir haline gelmiştir.

Son olarak, 1979 yılından beri topluluğumuzun önemli bir direği olan Türk İslam Kültür Federasyonu’nun kuruluşuna kısaca değinmek istiyorum. Kurucumuz Sayın İbrahim Görmez önderliğinde, Türk topluluğunun çıkarlarını korumak için çalıştık. Dini ritüellerin icra edilebileceği alanlar sağladık ve eğitim ile aile birleşimi konularında öncü bir rol üstlendik.

Bugün, buradaki 60 yıllık varlığımızın ardından, yeni teknolojilere ve gelişmelere uyum sağlamaya devam ediyoruz. Hollanda’daki yeni nesil Türkler geleceği şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır ve bizler onların başarılarından büyük gurur duyuyoruz.

Hepinize katılımınız için teşekkür ederim. Gelin, bu özel günün ve önümüzdeki güzel anların keyfini hep birlikte çıkaralım. Teşekkür ederim.”
HER KALBE SEVGI ILE SICAK BIR DOKUNUS
Başkan Altayın ardından kürsüye davet edilen TICF nin ilk başkanlarından İbrahim Görmez bir konuşma yaptı. Görmez ”60 yıl içinde elde ettiğimiz haklarımız bizlere altın tabak içinde sunulmadı. Bu hakları elde edebilmemiz için ağır bedeller ödedik. Binbir mücadele içerisinde elde ettiğimiz önemli kazançlarımızın malesef bir bölümünü kaybettik. Bu ülkede önce yabancı işçi, sonra misafir işçi, sonra göçmen işçi olduk. Uçağın içinde buralara gelip uçağın altında yurdumuza dönmek zorunda kaldık.” dedi. Daha sonra Hollanda Türk Müzesi müdürü Salih Dadak da bir konuşma yaparak müzenin kuruluş aşamalarında yaşananları anlattı.

Amsterdam Başkonsolosu Burak Ersoy da misafirlere hitaben bir konuşma yaptı. Başkonsolos Ersoy konuşmasında ”1924 te genç Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda ve Fransa arasında bir dostluk anlaşması yapılmıştı. Zaten 400 yılı aşan bir Hollanda Türkiye dostluğunun varlığı son dönemin nişanesidir. Bu anlamlı ve önemli anlaşma dolayısıyla bu günün kutlanması çok önemli. Bizde Başkonsolosluk olarak bunu yapmaya çok önem gösterdik.

Çok acılar çekilmiş. Kalınan Şartlar kolay değil. Aileler eşler burada değilmiş. Onlar sonradan katılmışlar. Esasen bu kalma fikride ondan sonra gelişmiş. Malum, hep olduğu gibi. Öncelikle geçici bir süre için yapılan çalışalım döneriz diye başlanan yolculuk şimdi 25 binden fazla Türk işyeri olarak tüzbinlerce insana istihdam sağlıyor. Dolayısıyla boş bir mevcudiyetten bahsetmiyorum. Gerçekten kendi içinde küçüçk temelleri olan bir toplumdan söz ediyorum. Bu etkinliğe emeği geçen Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonunu ve yöneticilerini tebrik ediyorum.”dedi.

Daha sonra 60 yılı özetleyen çeşitli sinevizyon gösterilerinin ardından Yazar/Şair Yavuz Nufel tarafından Gurbetçi Destanını anlatan şiirlerle süslenmiş, görüntülerle destekli bir sunum gerçekleşti.

Programa verilen arada misafirlerde ikramlarda bulunulmasının ardından hazırlanan Resim sergisi gezildi. 60 yıl öncesine ait resimlerde yakınlarını görenler heyecanlanırken bu resimlerle o guünleri yaşayanlar o günlerin zorluklarını ve buna karşı yinede dik duran bu değerli insanları alkışladı.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Programın son bölümünde Hilversum Belediye Başkanı Gerhard (G.M.) van den Top ta bir konuşma yaparak şunları dile getirdi ” Biliyorum ki, Hilverson’da büyük bir şehirdeyiz, 95.000 insan yaşıyoruz. Burada büyük bir hastane var, Campus var, medya var, müzik var. Bu güzel şehirde birlikte çok güçlüyüzç Birlikte Hilversumluyuz ve bu anonim birlik 1924 den 2024 e geldi, ama hisler hala o ilk günki gibi aynı.”


Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180

Bir cevap yazın