• Paz. Eki 6th, 2024

2025’te Orta Gelirlilere Müjde: Çocuk Bakım Yardımı Artıyor, 1.000 Euro’ya Kadar Tasarruf Sağlanacak

ByHaber Merkezi

Eki 3, 2024

2025’te Orta Gelirlilere Müjde: Çocuk Bakım Yardımı Artıyor, 1.000 Euro’ya Kadar Tasarruf Sağlanacak

Özcan Özbay

2025 yılı itibariyle çocuk bakım hizmetleri özellikle orta gelir grubundaki aileler için daha ucuz hale gelecek. Yükselen çocuk bakım yardımları, bu aileler için yıllık neredeyse 1.000 euroya kadar avantaj sağlayacak. Bu adım, hükümetin 2027’de tüm çalışan ebeveynler için neredeyse ücretsiz bakım planına geçişi öncesinde atılmış bir ara adım niteliğinde.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
429 Milyon Euro Değerinde Yardım Planı
1 Ocak 2025’ten itibaren yaklaşık 29.400 euro ile 159.200 euro arasında yıllık gelire sahip olan haneler, daha yüksek çocuk bakım yardımı alacak. Hollanda Sosyal İşler Bakanlığı tarafından Çarşamba günü duyurulan ve 429 milyon euroya mal olan bu plan, yüz binlerce hane için avantaj sağlayacak. Plan doğrultusunda, çalışan ebeveynler çocuk bakım masraflarını karşılayacak ve gelirlerine bağlı olarak hükümetten geri ödeme alacaklar. Bu geri ödeme oranı, özellikle ilk çocuk için, yani en çok maliyet gerektiren çocuk için orta gelir grubundakiler açısından %10 artacak.

Örnek: 45.000 Euro Gelirli Bir Aile
Bir yıl içinde 45.000 euro kazanan ve bir çocuğunu bakıma gönderen bir aile, 2024 yılı itibariyle çocuk bakım masraflarının %87,3’ünü geri alıyor. Ancak 1 Ocak 2025’ten itibaren bu oran %96’ya çıkacak. Bu da ailelerin çocuk bakımına harcadıkları paranın büyük bir kısmını geri alacakları anlamına geliyor.

Yıllık 1.000 Euro’ya Kadar Avantaj
İki çalışan ebeveyn ve iki çocuğu haftada iki gün çocuk bakımına gönderen bir aile, 2025 yılında 2024’e göre 1.000 euroya kadar tasarruf edebilir. Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre, yıllık brüt geliri 63.100 euro olan bir hane, gelecek yıl yaklaşık 994 euro daha fazla geri ödeme alacak. Bu durum, ailenin harcanabilir gelirini %1,5 oranında artıracak. Ancak, ne kadar tasarruf sağlanacağı, büyük ölçüde çocuk bakım merkezlerinin talep ettiği saatlik ücrete bağlı olacak.

Gelir Dilimlerine Göre Yardım Oranları
2025 yılı itibariyle, yıllık geliri 47.404 euroya kadar olan haneler, çocuk bakım masraflarının %96’sını geri alacak. Bu yıl ise bu oran, 29.393 euro gelirden itibaren azalmaya başlıyordu. İkinci çocuk, genellikle daha az saat bakımda kaldığı için, aileler bu çocuk için daha fazla geri ödeme alacak. Aynı durum üçüncü, dördüncü ve beşinci çocuklar için de geçerli. Ancak bu geri ödeme oranlarında gelecek yıl büyük bir değişiklik öngörülmüyor.

Herkes İçin Avantajlı Değil
2027 yılına kadar hükümet, tüm çalışan ebeveynler için gelirden bağımsız olarak çocuk bakım masraflarının %96’sını karşılamayı planlıyor. Şu anda birçok aile, daha fazla çalışmanın mantıklı olmadığını düşünüyor çünkü fazladan bir gün çalışmak, ek bir gün bakım masrafını beraberinde getiriyor. Ancak, çocuk bakım hizmetleri daha ucuz hale gelse bile, her ebeveyn daha fazla çalışmayı tercih etmiyor. Utrecht Üniversitesi’nden ekonomist Thomas van Huizen’e göre, çocuk bakım yardımları artınca, her on yeni çocuktan yalnızca iki anne iş gücüne katılıyor. Daha yüksek yardımlarla birlikte, birçok ebeveyn büyükanneler ve büyükbabalar yerine çocuk bakım merkezlerini tercih edebiliyor.

Van Huizen, düşük gelirli ailelerin bu yardım artışından fazla fayda sağlayamayacağını vurguluyor. Hatta bu durum, düşük gelirli aileler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. “Eğer çocuk bakımı için talep artarsa, bakım merkezleri daha yüksek ücretler talep edebilir” diyor. Bunun nedeni, sektörde yaşanan personel sıkıntısı ve çalışanların talep ettiği yüksek ücretler. Bu ücretler genellikle ailelere yansıtılıyor.

2026’da Ücret Dondurması Gelecek
2026 yılında bir başka olumsuz gelişme daha yaşanacak. Hükümet, çocuk bakım hizmetleri için belirlenen maksimum saatlik ücreti donduracak. Bu uygulama, önceki yıllarda yapılan yardım artışlarını finanse etmek amacıyla hayata geçirilecek. Bu durum, bakım merkezlerinin saatlik ücretlerini artırabilmesine rağmen, geri ödeme hesaplamalarının eski bir saatlik ücrete dayalı olacağı anlamına geliyor. Bu da, maksimum ücretin üzerindeki her harcamayı ailelerin kendilerinin karşılaması gerektiği anlamına geliyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
2025 yılı itibariyle, hükümetin geri ödeme hesaplamalarında baz aldığı maksimum saatlik ücret 10,71 euro olacak. Şu anda bu ücret 10,25 euro. Okul sonrası bakım için bu ücret 9,52 euro, çocuk bakıcıları için ise 8,10 euro olacak.



Bir cevap yazın