• Cts. Eki 5th, 2024

Sahte Polislere Dikkat..! Geçen Yıl Ülke Genelinde 167, Bu yıl ise 700 Olay Gerçekleşti

ByHaber Merkezi

Eyl 16, 2024

Sahte Polislere Dikkat..! Geçen Yıl Ülke Genelinde 167, Bu yıl ise 700 Olay Gerçekleşti

Çzcan Özbay

Bu yıl polis, polis memuru kılığına giren sahte dolandırıcıları yakalamak için büyük bir operasyon yürüttü. Son verilere göre, 2023’te 167 kişi, başkalarını kandırmak amacıyla polis kılığına girdikleri için tutuklandı. Sahte polislerin karıştığı dolandırıcılık olaylarının sayısı ise son üç ayda ciddi bir artış gösterdi. Sadece Ağustos ayına kadar kaydedilen 3.400 vaka, bu dolandırıcılık türünün ne kadar yaygınlaştığını gözler önüne seriyor.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Dolandırıcılar Kurbanlarını Kandırmak İçin Polis Kılığına Giriyor
Sahte polisler, özellikle yaşlıları hedef alarak onları dolandırmaya çalışıyorlar. Bu suçlular, insanları güvenli bir iletişim kurduklarına ikna etmek için yerel polis memurları gibi davranıyor ve ardından kurbanların banka kartlarını, nakit paralarını veya mücevherlerini çalıyorlar. Genellikle telefonda uzun süren bir sohbetle başlayan dolandırıcılık girişimi, daha sonra sahte polislerin kapıya gelerek değerli eşyaları talep etmesiyle son buluyor.

Kırsal Bölgelerde Artış Bu tür dolandırıcılık olayları, özellikle ülkenin kırsal bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Lahey, Doğu Brabant ve Doğu Hollanda’da vakalar hızla artarken, Amsterdam’da belirgin bir artış gözlemlenmedi. Yetkililer şu anda birçok soruşturmanın devam ettiğini belirtiyor. Ulusal Proje Lideri Sybren van der Velden Walda, yıl başından bu yana sahte polislerle ilgili 167 tutuklama yapıldığını vurgulayarak, bu dolandırıcılık biçimi hakkında halkın farkındalığının artmasının önemini belirtti.

Van der Velden Walda’ya göre, bu dolandırıcıların çalışma yöntemleri hakkında ne kadar çok insan bilgi sahibi olursa, dolandırıcılara karşı direnç de o kadar güçlü olur. “Ne kadar çok insan bu tür olayları rapor ederse, biz de o kadar etkili bir şekilde mücadele edebiliriz” diyen Walda, bu suçluların çalışma şekilleri hakkında bilgi edinmenin, toplumda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekiyor.

Sahte Polislerin Dolandırıcılık Yöntemleri
Sahte polislerin çalışma şekilleri değişiklik gösterse de, genellikle kurbanlarını telefonla arayıp kendilerini yerel polis memuru olarak tanıtıyorlar. Bazen gerçek bir polis memurunun adını kullanarak güven sağlıyorlar. Telefonda, bölgede bir hırsızlık vakası yaşandığını ve yakalanan suçluların üzerinde kurbanın adresini içeren bir not bulunduğunu söylüyorlar. Ardından, kurbanın değerli eşyalarının güvende olmadığını ve onları ‘koruma’ amacıyla teslim almaları gerektiğini iddia ediyorlar. Dolandırıcılar, kurbanı ikna etmeyi başardıklarında kapıya gelerek sahte polis kimliği gösteriyor ve kurbanın değerli eşyalarını teslim alıyorlar.

Hızlı Hareket Ediyorlar Proje lideri Walda, “Kurbanlar genellikle bir şeylerin ters gittiğini hemen fark ediyor, ancak suçlular hızlı hareket ederek kurbanları baskı altında tutuyorlar. Çoğu zaman kişisel bilgilere sahip oluyorlar ve bu da kurbanlara güven veriyor. Suçlular bu bilgileri kullanarak kurbanları manipüle ediyorlar.” dedi.

Polis: Her Olayı Mutlaka Bildirin
Polis bu yıl sahte polisler hakkında 700’den fazla rapor aldı. Walda, insanların dolandırıldıkları için utanmamaları gerektiğini belirterek, bu tür olayların mutlaka polise bildirilmesini tavsiye etti. “Sahte polisler tarafından girişimde bulunulsa bile her zaman suçları rapor edin. Dolandırıcıların aradığı telefon numaralarını kaydedin ve bu bilgileri polise iletin. Ne kadar çok veri toplarsak, dolandırıcıları o kadar hızlı yakalayabiliriz.”
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Dolandırıcılıklardan Korunmak İçin Tavsiyeler
Polis, sahte polis dolandırıcılığına karşı halkı daha dikkatli olmaya çağırıyor ve şu önleme ipuçlarını paylaşıyor:

Polis olduğunu iddia eden birinden telefon aldıysanız ve ona güvenmiyorsanız, hemen 112’yi arayın.
Polis, asla PIN kodunuzu veya evinizde değerli eşyalarınız olup olmadığını öğrenmek için sizi aramaz.
Polis, değerli eşyaların fotoğrafını çekmek veya bunları toplamak için kapınıza gelmez.
Polis memurları her zaman geçerli bir kimlik kartı taşırlar. Kimlik kartındaki holograma dikkat edin; kartı hareket ettirdiğinizde “polis” logosunu veya “polis” yazısını görmelisiniz.
Şüpheli bir telefon görüşmesi durumunda 0900-8844’ü arayarak durumu bildirin.
Kapınıza gelen kişiden şüpheleniyorsanız hemen 112’yi arayın; polis dolandırıcıyı suçüstü yakalayabilir.
Polis, bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı halkı sürekli uyarıyor ve özellikle yaşlıların bu tür vakalar karşısında dikkatli olmalarını istiyor. Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçilmesi için vatandaşların şüpheli durumları gecikmeden bildirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bir cevap yazın