• Per. Eyl 19th, 2024

Hollandalı ‘Mucize Yatırımcı’ Max R.’ye İzinsiz Yatırım Yapmaktan 2 Yıl Hapis Cezası

ByHaber Merkezi

Eyl 10, 2024

Hollandalı ‘Mucize Yatırımcı’ Max R.’ye İzinsiz Yatırım Yapmaktan 2 Yıl Hapis Cezası

Özcan Özbay

Hollanda’nın Zwolle kentindeki mahkeme, “mucize yatırımcı” olarak adlandırılan Max R.’yi, yatırım yapma izni olmadan 25 milyon euro yönetmesi nedeniyle 26 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu cezanın 10 ayı şartlı tahliye ile sonuçlanabilir. 2018 ile 2023 yılları arasında 164 kişiden topladığı 25 milyon euroyu yöneten R., bu süreçte gerekli lisansa sahip olmadığını kabul etti. R. mahkemede, yatırım yapmak için bir izne ihtiyaç duyduğunu bilmediğini iddia etti.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Mahkemede verdiği ifadede R., lisanssız yatırım yaptığını ve topladığı paranın bir kısmını kişisel amaçlarla kullandığını itiraf etti. Bu parayla, 7,5 milyon euro değerinde lüks bir ev satın aldığı ortaya çıktı. Dolandırdığı kişiler arasında ünlü isimler de bulunuyor. Bunlardan biri, Bitvavo adlı kripto para platformunun kurucu ortaklarından biri olup, yaklaşık 7 milyon euro yatırım yapmıştı.

Max R.’nin şüpheli faaliyetleri, Hollanda’nın Finansal Piyasalar Otoritesi (AFM) tarafından fark edildi. Bankalar, R.’nin hesabında açıklanamayan büyük meblağlarda para hareketleri bildirmişti. Bunun üzerine, Hollanda’nın mali suçlarla mücadele birimi olan Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Nisan 2023’te R.’yi tutukladı. R.’nin mali durumu hızla kötüleşti ve şahsi iflası ilan edildi. Mahkeme ayrıca R.’ye yatırım ve finans alanında çalışmasını yasaklayan bir meslek yasağı da getirdi.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
R.’nin durumu, Hollanda’da lisanssız finansal faaliyetlerin tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle büyük çaplı yatırım işlemlerinde, gerekli lisans ve izinlerin alınması zorunlu. Max R.’nin olayında birçok yatırımcı büyük maddi kayıplar yaşadı ve hukuki süreçler halen devam ediyor.

Bir cevap yazın