• Cum. Eyl 20th, 2024

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Monkeypox Belirtileri, Tedavisi

ByHaber Merkezi

Ağu 16, 2024

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Monkeypox Belirtileri, Tedavisi

Covid-19 pandemisinden sonra dünyanın çeşitli yerlerinde endişe yaratmaya başlayan viral hastalıklardan bir tanesi de son dönemde ortaya çıkan maymun Çiçeği Virüsüdür. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ / WHO) göre; Maymun Çiçeği Virüsü Hastalığı (Monkeypox), maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ağrılı bir döküntüye, genişlemiş lenf düğümlerine ve ateşe neden olabilir. Çoğu insanda bu hastalık tamamen iyileşir, ancak bazıları için ileri seviyede ölümcül boyutlara ulaşabilir. Covid-19’a benzer semptomlara sahip bu hastalıktan korunmak için aşağıdaki yöntemler önerilir:
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
-Mümkünse evde ve kendi odanızda kalın.
-Ellerinizi sık sık sabun ve su veya el dezenfektanı ile yıkayın, özellikle yaralara dokunmadan önce veya sonra.
-Maske takın ve döküntünüz iyileşene kadar diğer insanların yanındayken yaraları örtün.
-Cildinizi kuru ve açık tutun (başka biriyle aynı odada olmadığınız sürece).
-Ortak alanlardaki eşyalara dokunmaktan kaçının ve ortak alanları sık sık dezenfekte edin.
-Ağızdaki yaralar için tuzlu su gargaraları kullanın.
-Vücut yaraları için oturma banyosu veya karbonat veya Epsom tuzu ile ılık banyo yapın.
-Parasetamol (asetaminofen) veya ibuprofen gibi ağrı için reçetesiz satılan ilaçlar almayın.
-İyileşmeyi yavaşlatabilecek, döküntüyü vücudun diğer bölgelerine yayabilecek ve yaraların enfekte olmasına neden olabilecek kabarcıkları patlatmayın veya yaraları kaşımayın.
-Kabuklar iyileşene ve altında yeni bir cilt oluşana kadar yaralı bölgeleri tıraş etmeyin (bu, döküntüyü vücudun diğer bölgelerine yayabilir).

Daha önceki yıllarda bilinen ve daha çok Afrika kıtasının Batı ve Orta kesimlerinde görülen virüs, son dönemde daha farklı şekillerde ve farklı insan popülasyonlarında etki göstermeye başlamıştır.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Kemirgenlerde ve yabani hayvanların vücutlarında görülen maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak insanlar arasında yayılır.

Geçmişte yabani hayvandan insana bulaşın sınırlı olması, insandan insana bulaşın ise yoğun ve uzun süreli temas gerektirmesi nedeniyle yalnızca belirli bölgelerde görülüp vakalar ise aile içerisinde sınırlı kalmaktaydı.

Ancak son dönemde virüsün görülme alanı olan Afrika kıtasıyla bağlantısı olmayan kişilerde, ondan fazla ülkede ciddi belirtilerle seyreden vakaların görülmesi bu virüse ilişkin araştırmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur.

Dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu açıklama yaptı. Bakan Memişoğlu, virüsün ülkemizde yaygın olmadığını, ancak olası bir salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını ve şu anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını vurguladı.

Bir cevap yazın