Türkiye – Hollanda İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması
Büyükelçi Selçuk Ünal’ın ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın himaye ve katılımlarıyla düzenlenen Türkiye–Hollanda İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması, Amsterdam Amstel InterContinental Hotel’de gerçekleştirildi.
Bank Pozitif’in katkıları ve TÖDEB ile DEİK işbirliğiyle düzenlenen etkinliğe, Money2020 fuarı vesilesiyle Amsterdam’a gelen Türk banka ve finansal teknoloji (fintek) firmalarının üst yöneticileri ile Hollanda’da faaliyet gösteren Türk iş insanları ve Türk bankalarının üst düzey yöneticileri katıldı. Farklı sektörlerden 100 kuruluş temsilcisi bir araya geldi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Toplantıda, bankacılık ve finans sektöründe hızla artan dijitalleşme ve fintek sektörünün gelişimi ele alınırken, Hollanda’daki Türk iş insanlarının ve Hollanda’da yatırım yapmak isteyen bankacılık hizmetlerinde karşılaştıkları hususlarda Türk finteklerinin getirebileceği yenilikçi iş modelleri üzerinde duruldu.
Toplantıda ayrıca, küresel pazarlara açılmak isteyen ve son dönemlerde hızlı bir büyüme kaydeden Türk finteklerinin, Hollanda’daki ihtiyaçları öğrenmesi ve yeni işbirlikleri oluşturması için fırsat sağlandı. Toplantıda, mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlerden büyük firmalara kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Hollandalı Türk iş insanlarının deneyimleri dinlendi. Hollanda’da kurulu Türk bankalarının üst düzey yöneticileri ise, faaliyetleri ve mevcut iş modellerine ilişkin bilgi paylaştı.
Misafirlere hitaben bir Konuşma yapan Büyükelçi Selçuk Ünal “Etkinliğin düzenlenmesindeki değerli katkılarından dolayı TÖDEB, DEİK/DTİK yetkililerine, Sayın Murat Efe ve şu an aramızda bulunamayan etkinliğin sponsoru Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erkan Kork Bey’e teşekkür ediyoruz.” dedi.
Büyükelçi Ünal “Bu yıl, Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan 1924 tarihli Dostluk Antlaşması’nın 100., 1964’te imzalanan İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümüdür. Aradan geçen 60 senede, yarım milyona ulaşan Hollanda-Türk toplumu, Hollanda ekonomisinin ve toplumunun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Hollanda-Türk toplumunun 25.000 üyesi kendi işine sahip olup, istihdam sağlamaktadır. Hollanda ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.
Önceliğimiz, Hollanda-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesidir.
Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı atırım Ofisi Başkanımız ile birlikte ING Bank’ın evsahipliğinde ülkemizdeki atırım imkanları hakkında bir toplantı tertiplemiştik.
Bugün ise, Hollanda Türk toplumundan işinsanlarımız ve bankacılarımız ile Avrupa’nın en büyük fintek fuarı Money2020 vesilesiyle Türkiye’den gelen finans kurumlarımızın temsilcilerini bir araya getirmek, olası işbirliklerine zemin hazırlamak ve yeni sinerjiler oluşturmak amacıyla bir araya geldik.”dedi.
Geçen yıl fuara 8 firmanın katıldığını sözlerine ekleyen Büyükelçi Ünal “Bu yıl ise, Türkiye’de lisanslı 84 firmamızın 40’ı iştirak ediyor. Diğer bir deyişle, firmalarımızın katılımı geçen yıla göre % 500 artmış durumda. DEİK ve TÖDEB iki ayrı sergi alanı ile ülkemizi temsil ediyor.
Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ekonomik ilişkilere baktığımızda;
– İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 12,2 milyar Dolara ulaştı (ihracat 7,87 milyar USD, ithalat 4,42 milyar USD).
– 3.049 Hollandalı şirket Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Hollanda’da 200 civarında firmamız mevcut.
– Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunu koruyor (Türkiye’ye 2002-2023 döneminde yapılan doğrudan yatırımların toplam tutarı 28,9 milyar USD olup, toplam payı %15,6’dır).
-Hollanda’nın Türkiye’deki yatırımları 28.9 milyar ABD Doları iken, Türkiye’nin Hollanda’daki yatırımı 2022’de 21,2 milyar ABD Doları’na ulaştı. En yüksek FDI’ımız burada.
-2023’de 1 milyon 220 bin Hollandalı dostumuz Türkiye’yi ziyaret etti. Yani ülkemize gelen 57 milyon turist içindeki 46 turistten biri Hollanda çıkışlı. 2024’te bu rakamın aşılacağına inanıyoruz.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Yatırım ve ticari ilişkilerimizde önemli bir köprü vazifesi gören finans sektöründe de ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz. Bugün Hollanda bankacılık sisteminde, merkezi Hollanda’da bulunan 5 Türk sermayeli banka ve İş Bankası/Almanya’nın Amsterdam şubesiyle Türk bankacılık sektörünün önemli bir varlığı bulunmaktadır. Bankalarımızın ticari faaliyetlerin fonlanmasında önemli bir işlevi var.
Finans sektörü, küreselleşme, uluslararası hareketlilik ve teknolojik gelişime paralel olarak, özellikle salgın sonrası, artan bir hızla dijital dönüşüme girdi. Bu dönüşüm, sektör oyuncuları için maliyetleri azaltıp, operasyonel verimliliği artırdı. Kullanıcılar için zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırarak hızlı şekilde bankacılık ürünlerine ulaşmasını sağladı. Diğer taraftan, finansal kuruluşların teknolojik dönüşüm süreci de fintek ekosisteminin oluşmasına imkân yarattı.
Fintekler, sağladığı yeni imkanlarla süreçleri kolaylaştırmakta, finansal kapsayıcılığı artırmakta ve uluslararası ticaret ve kalkınmanın canlanması konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Malumunuz, ülkemiz fintek alanında geniş bir birikime sahiptir.
Hollanda ise, 850’den fazla fintek şirketiyle AB’nin en büyük ikinci fintek endüstrisi konumunda. Dijital altyapısı, iyi eğitimli, çok dilli yetenek havuzuyla fintekler için cazip bir adres olarak görülüyor. Hollandalı fintekler, mevcut veya yeni pazarlara erişimin yanı sıra, yeni yatırımlara erişimi de başlıca gelişim fırsatları olarak görmekte ve sınır ötesi işbirliklerine önem vermektedir. Bu bağlamda, Türk ve Hollandalı fintekler arasında ve Hollanda üzerinden diğer ülkelerin fintekleriyle önemli ortaklıklar kurulabileceğine inanıyoruz.
Öte yandan, Hollanda’da finans sektöründeki bu hızlı dijitalleşme, 2008 krizinden sonra gerek Hollanda Merkez Bankası gerekse Avrupa Komisyonu üzerinden yerel bankalardan talep edilen yükümlülüklerin ve kara para aklama süreçleriyle ile ilgili sıkılaşan denetimin getirdiği sorunları farklı tecrübelerle yakından biliyoruz.
Hollanda Maliye Bakanlığı’nın geçen ay kamuoyuna yansıyan bir raporuna göre, aşırı kontroller sebebiyle özellikle gençler ve göçmen kökenli kişilerin, bankalar ve diğer ödeme sistemleri tarafından sıklıkla ayrımcılığa maruz kaldığı ortaya konuldu.
Makamlarımız, Büyükelçiliğimiz başta olmak üzere, Hollanda makamları nezdinde gerek ikili görüşmelerimizde gerekse Wittenburg Süreci, Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) gibi hükümetler arası mekanizmalar vesilesiyle bu sorunları her vesileyle iletmeye devam etmektedir.
Bugünkü etkinlik vesilesiyle de konunun etraflıca tartışılmasını ve iş dünyamızın Hollanda’daki ticaret ve yatırım süreçlerinde, özellikle Hollanda’da şirket kurup işletme açmak isteyen Türklerin, Hollanda ve komşu ülkelerde fintek şirketlerinde ya da bankalarda hesap açmada yaşadığı tecrübeleri dinlemek, ticaret ve yatırımların aksamaması için alternatif çözümlerin neler olabileceğini ortaya koymayı arzu ediyoruz.
Bu noktada, ülkemiz fintek ekosisteminin bu ihtiyaçlara ne tür bir katkı yapabileceğini tespit etmeyi, finteklerimiz için de Avrupa’daki fırsatların anlaşılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. “dedi.
Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180