DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları “Sende DTİK Mensubu Ol”
Haber ve Fotoğralar Mustafa Koyuncu – Den Bosch
DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları geçtiğimiz hafta sonu Hollanda nın Den Bosch şehrinde Hollanda ya yerleşen EXPAT lar ve Akademisyenlerle biraraya gedi.
Uluslararası platformda ticaret yapan Torunoğulları aile şirketi olan Edelstaal Şirket binasında bulunan Faik Torunoğulları Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, Muavin Konsolos Bilal Köse, T.C. Lahey Büyükelçilik Ticaret Müşavir yardımcısı Aşkın Pekel, Türkiye’den Hollanda’ya gelen (Expatlar) akademisyenler, halen üniversitede okuyanlar, işverenler ve sivil toplum kuruluşları katıldılar.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Moderatörlüğünü Edelstaal Group İnternational CEO’su Ertan Torunoğullarının yaptığı toplantıda davetlilere hoşgeldin diyen Ertan Torunoğulları, “Bu akşam şirketimizde yapılan toplantımızda DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu başkanı Turgut Torunoğulları’nın girişimleriyle bu toplantıyı yapmayı öngördük. Toplanmaktaki sebebimiz Türkiye’den gelen üniversiteliler, Hollanda’daki üniversiteliler, işverenler, sivil toplum kuruluşları birlikte projeler yaparak Hollanda ve Türkiye ekonomisine katkılarda bulunmak, şirketlerimizi büyütmek ve sorunlarımızı çözmek için DEİK / DTİK üyeliğinin ne kadar yararlı olabileceğini görüşmek için buradayız. İlk sözü DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğullarına veriyorum” dedi.
Mikrofona gelen DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Sayın katılımcılar, öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Türkiye’den Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak beyfendiden sizlere saygılar, sevgiler ve selamlar getirdim. Bugün burada, Hollanda’daki mukim profesyonel genç topluluğuyla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Toplantının, Türk ve Hollanda İş Dünyasının ve Türk diasporasınn etki alanının güçlendirilmesine yönelik yol haritasını oluşturulması açısından önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Diaspora olmak, köklerimizden uzakta yaşamak demektir; ancak bu durum aynı zamanda bir arada durmanın, birbirimize destek olmanın ve tüm farklılıklarımıza rağmen birarada bulunarak ortak hedeflere ulaşmak için güç birliği yapmanın bir fırsatıdır. Bizler, farklı coğrafyalarda ve kültürlerde bulunan, bu coğrafya ve kültürleri saygıyla özümsemiş ama aynı zamanda kimliğimizi ve değerlerini koruyan profesyoneller olarak dünya çapında büyük bir aile oluşturuyoruz. Küreselleşen dünyada artık hepimiz dünya vatandaşıyız. Artık sınırlar silikleşti, iş yapış tarzları ve düşünce yapıları benzeşti. Artık hepimiz farklı kültürlere hızlı bir şekilde adapte olabiliyoruz. Fakat dünya küreselleşirken aslında globalleşme dediğimiz yere kültürlerin, milli çıkar gruplarının da yükseldiğini görüyoruz. Küresel krizler, ekonomik çalkantılar, iç çatışmalar ülkelerin, genel iyiyi düşünmekten önce ajandalarında kendilerini ön plana almasına da sebep olmaktadır. Bir taraftan küresel sorunlara çözüm yaratırken bir taraftan da kendi ülkemizi, kendi topluluğumuzu öne çıkarmak için birlikte hareket edersek uzun vadede kazanan bizler olacağız. Sizler gibi kalifiye, entegrasyon kabiliyeti yüksek Türk gençlerinin uluslararası şirketlerde daha üst noktalara gelmesi siyasi ve ideolojik görüş ne olursa olsun hepimizin yararınadır. Sizlerin buradaki varlığı sayesinde Türkiye, Hollanda hatta birçok ülke arasındaki kazan kazan temelli ilişkiler gelişecektir”.dedi.
Daha sonra mikrofona davet edilen 2,5 senedir Hollanda’da yaşayan, Amsterdam Üniversitesinde Latin Amerika çalışmaları üzerine araştırma yapan aynı zamanda Vrije VU Amsterdam üniversitesinde de Proje müdürü olan DTİK Gönül Elçisi Melike Hocaoğlu da yaptığı konuşmasında, “Bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapan DTIK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Sayın Turgut Bey ve salondaki çok kıymetli Türk topluluğu, hepiniz hoşgeldiniz, sizlere bugün eski bir DEIK ve DTIK çalışanı olarak hitap etmekten ve tecrübelerimi paylaşmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum.
Ben de bir çoğumuz gibi ekonomik ve sosyal sebeplerle Hollanda’ya taşınma kararı aldım, aynı zamanda bu ülkede daha farklı bir yasam alanım olacağını hissettiğim için bugün buradayım. Ama bu köklerimle olan bağımı kopardığım anlamına gelmiyor, evet keşke ekonomik ve sosyal şartlarımız daha iyi olsaydı ülkemizden ayrılmasaydık – bunu özellikle güneşe hasret kaldığım bu günlerde bir Akdenizli olarak çok hissediyorum.
Bugün bu toplantının hepimiz için güzel bir başlangıç olmasını temenni ediyorum, son donemde Avrupa’da artan ırkçı aşırı sağ akımlar bizim için önemli bir tehdit olabilir, buna karşı hepimizin bir çaba ve birlik içerisinde olması gerekiyor.
Hollanda’da 70 bin kişiye sağlanan iş imkanı ile Türk halkının Hollanda’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına katkısı oldukça fazladır. Bizler bu ülkeyi yuva olarak seçmiş insanlar olarak, bu ülkede kendimizi beyin göçü olarak değil Hollanda ekonomisine katkıda bulunan, aynı zamanda ülkesi ile de bağlarını koparmamış Türk diasporasının beyin güçleri olarak konumlandırmalıyız ve toplumdaki yerimizi güçlendirerek, birbirimizi daha yukarı taşımalıyız.
Bu salondaki herkesi DTİK ‘te aktif bir şekilde rol almaya davet ediyorum. Türkiye’nin kültür elçileri olmaya…Dünyanın her yerinde çok üst düzey Türklerle aynı çatı altında olmaya, aynı ağın bir parçası olup bilgi birikimlerinden yararlanma şansına, aynı zamanda, kötü gününüzde size el uzatacak bir aile olmaya davet ediyorum. Gelin hep beraber bu aileyi büyütelim” dedi.
Programın ilerleyen saatlerinde mikrofona davet edilen T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık da bir konuşma yaparak şunları söyledi, “Bildiğiniz gibi “expat” tabiri, doğup yetiştikleri ülkelerin dışında kariyerlerini sürdüren yüksek niteliklere sahip profesyonelleri tanımlamak için kullanılır. Başka ülkelerde sahip oldukları üstün nitelikler itibariyle yabancı sermayenin bünyelerine kattığı profesyoneller, parçası haline geldikleri kuruluşlar için önemli bir katma değer ifade ederler. Bugün burada, her biri kendi sektöründe ve dalında uzmanlaşmış, yüksek niteliklere sahip Türk profesyonellerini Hollanda iş dünyasındaki konumlarını ve Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler katkılarını ele almak, beklentilerini ve olabilecek sorunlarını öğrenmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu fırsatı bizlere sunan DTİK Hollanda Temsilcisi Turgut Bey’e teşekkür ediyorum. Değerli misafirler, Hollanda’daki demografik gelişmelere baktığımızda, nüfusun giderek yaşlanmakta olduğunu ve hemen her sektörde yetişmiş, kendi alanında uzman insanlara olan ihtiyacın her geçen gün artmakta olduğunu görüyoruz. Hollanda makamları, ülkelerinin uluslararası çapta sahip olduğu yüksek rekabet gücünü muhafaza edebilmek için uzmanlığa sahip yabancılara olan ihtiyacın farkındadır. Bu itibarla, sizlerin kilit sektörlerde üstlendiğiniz pozisyonlar, başarılı kariyerlerinizin birer tasdiki olduğu kadar, marka haline gelmiş olan ülkemizin yetiştirdiği beyinlerin başarı göstergesidir. Bu yüzden Hollanda’daki mevcudiyetinize ve buradaki huzur ve mutluluğunuza büyük önem veriyoruz. Kıymetli konuklar, yaklaşık yarım milyon gücündeki Hollanda Türk toplumunun Hollanda’nın ekonomik ve ticari gelişimindeki ve bugün sahip olduğu refah devleti konumuna ulaşmasındaki katkıları yadsınamaz.
Bundan 60 yıl önce, Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan iş gücü anlaşmasıyla Hollanda’ya gelmeye başlayan işçilerimiz, bu ülkenin atölyelerinde, fabrikalarında ve irili-ufaklı işletmelerinde helal alın terleriyle çalışarak, bu ülkenin kalkınmasında büyük rol oynadılar.
Aileleri ve çocuklarıyla birlikte Hollanda’yı kendi evleri saydılar.
Sahip oldukları feraset ve dirayet ile birlik ve beraberlik ruhuyla Hollanda toplumuna tam uyum sağlayarak, örnek vatandaşlar oldular.
60 yıl içinde edindikleri tecrübeler, uzmanlıklar ve girişimci ruhlarıyla işçi olarak geldikleri Hollanda’da iş veren konumuna yükseldiler. Bu yüzden kendileriyle ne kadar gurur duysak azdır. Bu ailenin ayrılmaz birer parçası olarak da siz Türk profesyonellerin bu ülkeye getirdiğiniz tecrübe, uzmanlık ve yenilikçi bakış açıları hem Türkiye Cumhuriyeti’nin Hollanda’daki temsilcileri olan bizler için, hem de Hollanda Türk toplumu için çok değerlidir.
Saygıdeğer misafirler, doğup büyüdüğünüz, yetiştiğiniz ve uzmanlaştığınız ülkeden başka bir ülkeye, ailelerinizle yerleşmenin ve profesyonel yaşantı devam etmenin elbette zorlukları vardır. Başkonsolosluğumuz, Lahey Büyükelçiliğimizin eşgüdümünde bölgemizde yerleşik vatandaşlarımıza her türlü konsolosluk hizmeti sunmanın yanısıra, olabilecek sorunlarınızın çözümünde her zaman yanınızdadır.
İstikbaliniz için kariyerlerinizi ve kişisel hayatlarınızı sürdürmek üzere geldiğiniz Hollanda’da ihtiyaç duyabileceğiniz her konuda sizlere destek olmaktan mutluluk duyacağız.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutlayarak, Sayın Cumhurbaşkanımızca “Türkiye Yüzyılı” olarak tanımlanan ikinci asrımızda amacımız, Cumhuriyetimizin kurulduğu gündeki kararlılıkla çalışmaya devam ederek sizlere daha iyi hizmet verebilmektir.
Bu yolda hem yüz yıllık Cumhuriyet birikimlerinden hem de dört asrı aşkın tarihe sahip Türkiye-Hollanda ilişkilerinden güç alıyoruz.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu yılda ayrıca hem işçilerimizin Hollanda’ya gelişinin 60’ıncı yıldönümünü, hem de Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasındaki dostluk anlaşmasının 100’üncü yıldönümünü hep birlikte kutlayacağımız için sevinçliyiz.
Bu vesileyle, bu anlamlı buluşmayı düzenledikleri için Torunoğulları Ailesi’ne bir kez daha teşekkür ediyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Son olarak mikrofonlara davet edilen T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal da, “Hollanda’ya yeni gelen siz vatandaşlarımızla tanışmak, varsa dertlerinizi dinlemek için buradayız. Bugün burada bulunanlar tabiatıyla Hollanda’ya yeni gelen vatandaşlarımızın sadece küçük bir bölümü. Burada bulunanlar eminim ki kendilerine daha iyi bir iş teklifi geldiği veya daha iyi bir ekonomik yaşam için geldiler. Açıkçası İngilizce “expatriate” tabirinin iyi bir tanımlama olmadığını düşünüyorum. Zira, 1960’larda buraya gelen vatandaşlarımız o dönem Türkiye’nin ve Hollanda’nın koşullarına buraya geldiler. Onlar da o dönemin “expatriate”leri idi. Türkiye-Hollanda işgücü anlaşmasının imzalanmasının 60. yılını kutladığımız bu yıl onların 60 yıl önce gelip başlattıkları serüven sayısız başarılı örneklerle doludur. Bu nedenle, hepsine her zaman saygılı almak ve teşekkür etmek durumundayız. Bugün ise, sizin gibi olan arkadaşlarımız özellikle farklı sektörlerde farklı mesleklerde buraya geliyor. Kimi şirketlerde sayısız vatandaşımız var, kimi şirketlerde sayısız uzmanımız çalışıyor, kimi savunma sanayi sektöründe çalışmış arkadaşlarımız var. Dolayısıyla bu arkadaşlarımıza belki “Yeni Gelenler” diyebiliriz.
Bu vatandaşlarımız liselerine, üniversitelerine göre WhatsApp ya da facebook grupları kurmuşlar. Bu girişimlerin hepsi tabiatıyla çok kıymetli. Hepinizin öncelikle birbirinizle temasınızı sürdürmenizi arzu ederiz, ama bunun yanı sıra varolduğu zaman sorunlarınızı dinlemek, sizlere yardımcı olmak için de her zaman Büyükelçiliğimiz, üç Başkonsolosluğumuz, Müşavirlerimiz, Ataşelerimiz her zaman sizlere yardımcı olmaya hazır. Bunu bilmenizi samimiyetle isteriz. Bazen çalıştığınız şirkette veya Türkiye ile ilgili bir ilgili işinizde çok basit bir sorunuz, sorununuz olabilir. Bizlerle yapacağınız 5 dakikalık 1 telefon görüşmesi veya bir e-posta ile sandığınızdan kısa sürede konu çözülebilir ya da sizleri doğru yere, doğru şekilde yönlendirebiliriz. Her zaman sizlerle çalışmaya, sizlere hizmet vermeye hazırız.
Tabii ki yeni gelenlerin her zaman değişik soruları, sorunları olacaktır. Bunlardan biri çevreye alışma, ikincisi çocukların çevreye alışması, üçüncüsü muhtemelen eşlerin iş bulması olabilir. Burada sizlere verebileceğimiz en önemli tavsiye, öncelikle tabii ki yeniden iş arayanlar için eğer bir yabancı dil biliyorlarsa da bilmiyorlarsa da Hollandaca’yı mümkün olduğu kadar öğrenmeye ve vakıf olmaya çalışmanızdır. Belediyeler ücretsiz kurslar veriyor, veya kimi zaman özel kurslar, ücretli kurslar da olabiliyor. Burada çok sıkı bir iş gücü piyasası var, bu iş gücü piyasasına girmek isteyen tüm vatandaşlarımız her zaman Hollandaca bilmek konusunda sorulara muhatap olacak, bunu unutmamak lazım.
Burada 1960’lardan itibaren var olan, kendini ispat etmiş, çalışmış, alınteri ile işçi olarak gelmiş işveren olmuş yoğun bir Türk kitlesi mevcut. Türkiye’den gelmiş olan bu kitlenin önemini yadsımamanızı dilerim, çünkü bu arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, ağabeylerimiz en zor zamanlarda, en zor koşullarda, en zor işleri yaparak bu noktalara geldi. O nedenle onları gözardı etmemek, olduğunuz her yerde onlarla da kaynaşmak, onlarla da çalışmanızı tavsiye etmekten gurur duyuyorum, çünkü bizim iftihar ettiğimiz birinci, ikinci, üçüncü ve artık dördüncü kuşağı oluşturdular. Onların başarısı her zaman her yerde sizlerin de başarısı olacaktır.
Değişik kurumlarda, değişik şirketlerde çalışanlarınız var, bunların hepsi tabii ki çok önemli, ancak şunu da unutmamak gerekir: kimi zaman insanlar geri dönmek ister, aradığını bulduğu veya bulamadığı için. Öyle bir durumda, ülkeniz, ülkemiz her zaman sizin için oradadır. Bizlerle, buradaki toplumumuzla, ülkemizle iletişiminizi hiçbir zaman koparmamanızı tavsiye ediyoruz. Burada yerleşik Türkler, Türk toplumu, STKlarımız, şirketlerimiz ile bağlar kurmanızı, sıkıntılarımız olduğunda önce bizlere, onlara da gelmenizi öneriyoruz. Unutmayın ki buraya işçi olarak gelmiş olan birinci kuşak daha sonra sadece işçi kalmadı, müteşebbis oldu. Sadece Hollanda’da değil, sadece Türkiye’de değil, üçüncü ülkelerde de çok büyük yatırımlar yaptı. Onlarla gurur duyuyoruz.
Hepiniz çalıştığınız firmalarda hem firmanız için hem ülkemiz için hem çevreniz için katma değer yaratabilecek kapasitedesiniz. Tabii ki bir kısım arkadaşımız “Türkiye ile artık ne gibi bağlarımız olabilir” sorusunu kendisine sorabilir. Ama unutmayınız ki, sizler daha önce yurt dışına çıkmış değişik yerlerde eğitim ve çalışma amacıyla bulunmuş çok kıymetli vatandaşlarımızsınız. Sizin gibi başka vatandaşlarımız, ülkemize dönerek daha büyük işlerde görev aldı. TOGG CEO’su, Sayın Bayraktar, NASA’dan bugün ülkemize dönen mühendisimiz bu gibi vatandaşlarımıza son örnekler olarak eklenebilir.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını 2023’te kutladık. Bu yıl ise, Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettikleri Türkiye Yüzyılı’nın ilk yılıdır. Bu yıl ayrıca iki anlamlı yıl dönümünü idrak edeceğiz. 2024 Hollanda için iki önemli yıldönümüne rastlıyor. Türkiye-Hollanda İşgücü Anlaşmasının imzalanmasının 60. yıldönümü ve Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasındaki Dostluk Anlaşmasının imzalanmasının 100. Yıldönümü kutlanıyor. Hollanda da Cumhuriyetimizi, Milli Mücadele’nin sonucunu 1924’de ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştur. Bu yıldönümlerini de hep birlikte anacağız. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Daha sonra salonda bulunanlar konuşmacılara sorular sorarak Hollanda ve buradaki yaşam ile ilgili bilgi alışverişinde bulundular.
Programın sonunda Hollanda nın renkli simalarından ve Hollanda Atatürk Müzesi sahibi Bülent Türker Konuşmacılara cercevelenmiş Atatürk pulları hediye etti.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Toplantı sonrası Edelstaal Group İnternational Simtronic şirketinin verdiği yemekleri itina ile hazırlayan İşadamı Yavuz Katkay toplantıya katılanların beğenisini kazandı. Yemek gec saatlere kadar sürdü katılımcıların birbirlerini tanıyıp kaynaşması sağlandı.