• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda’da Kral ödenegi tartisiliyor…

ByHaber Merkezi

Eki 16, 2021

Hollanda’da Kral ödenegi tartismasi: ‘Vergi mükellefleri her kurusun nereye harcandigini bilmeli’

BBC – Haberler

Hollanda Krali Willem – Alexander’a verilen yillik 1 milyon euroluk maasi disinda, 5 milyon euroluk ödenegin nereye harcandiginin açiklanmamasi tartisma yaratti.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Temsilciler Meclisi’nin çogunlugu, vergi mükelleflerinin, ceplerinden çikan her kurusun nereye gittigini bilmeye hakki bulundugunu belirterek, sarayin harcamalarinin açiklanmasini istiyor.

Geçen yil bütçe görüsmeleri sirasinda bu öneriye sicak bakan Basbakan Mark Rutte ise, “Kralin mahremiyetinin ihlal edilecegi” gerekçesiyle buna karsi çikiyor.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda Krali’nin her yil ulusal bütçeden elde ettigi geliri iki kisimdan olusuyor. Birincisi, yaklasik 1 milyon euro degerindeki yillik maasi.

Digeri de kraliyet sarayinin personel ve ekipman harcamalari için ödenen yillik 5 milyon 100 bin euro.

Kraliyet ailesinin güvenlik, barinma ve ulasim gibi sabit maliyetleri zaten devlet tarafindan karsilaniyor. Bu da yillik yaklasik 48 milyon euroyu buluyor.

Hollanda Temsiler Meclisi, geçen yil, sarayin temel giderleri disinda her yil Kral’a ödenen 5 milyon euronun yeterli mi ya da fazla mi oldugunu ögrenmek için, bu hesaplara erisim istedi.

Basbakan Mark Rutte, geçen yilki bütçe görüsmeleri sirasinda bu talebe yesil isik yakarak, Kral’in hesaplarinin inceleyebilecegini söyledi.

Ancak bu yil, Kral Willem – Alexander’in özel hayatini etkileyecegi gerekçesiyle buna karsi çikti.

Aralarinda koalisyon ortagi Demokratlar 66 Partisi (D66) muhalefet partilerinin yer aldigi meclis çogunlugu ise, Kral Willem – Alexander’in harcamalarinin kamuoyuna açiklanmasinda israr ediyor.

Muhalefetteki Isçi Partisi (PvdA) ile iktidar ortagi sol liberal D66, saraya verilen paranin halkin vergilerinden karsilandigini belirterek, ” Vergi mükelleflerinin, bu paranin nereye gittigini bilmeye hakki var” diyor.

Iki partinin bu amaçla verdigi önerge, meclisin çogunlugu tarafindan kabul edildi.

Sosyalist Parti (SP) ise Basbakan’in, paranin nereye harcandigini açiklamayarak, Kral’a kötülük ettigini savunuyor.

Muhalefet partisine göre, böyle bir tartisma Kral’a zarar veriyor.

Basbakan Rutte, anayasanin, bunu açiklamayi engelledigini, kraliyet ailesinde resmî islerle özel yasamin birbirine karistigi için 5,1 milyonun nereye harcandiginin açiklanamayacagini savunuyor.

Basbakan, geçen yil bu konuda fazla hevesli davrandigi için de pisman oldugunu söylüyor.

Koalisyon ortagi D66, Basbakan Rutte’yi, anayasayi kalkan olarak kullanmakla suçlayarak, anayasanin saha fazla seffafliga hiçbir zaman engel olmamasi gerektigini savunuyor.

Parti, kraliyet sarayi ile ilgili temel belgelere saha fazla erisim istiyor.

D66, Kral Willem – Alexander’in harcamalarinin kamuoyu Ile paylasilmasi konusunda bundan sonra neler yapilabilecegini arastiriyor.

Anayasa hukukçulari da Kral’in geliri konusunda Basbakan Rutte’nin izledigi tutumu elestiriyor.

Prof Dr. Paul Bovend’Ert, AD gazetesine yaptigi açiklamada, Kral’in harcamalarina iliskin seffaflik, açiklik ve hesap verebilirlik gerektiginin altini çiziyor.

Bir baska anayasa hukuku uzmani Peter Rehwinkel de Temsilciler Meclisi’nin dogru bir adim attigini vurgulayarak, Hollanda Sayistayi’nin da Kral’in harcamalarinin seffaf olmasini istedigine isaret ediyor.

Hukukçulara göre, Baskan Rutte’nin tavri, karmasaya yol açiyor.

Bir cevap yazın