Hollanda’da Prenses Amalia bir kadinla evlenirse tahttan feragat etmeyecek
BBC – Haberler
Hollanda hükümeti, Kraliyet tahtinin varisi Prenses Amalia’nin bir kadinla evlenmek istemesi durumunda tahttan feragat etmesine gerek olmadigini bildirdi.
Basbakan Mark Rutte, bir veliaht prens veya prensesin ayni cinsiyetten biriyle evlenmesi için bir riza yasasinin önünde hiçbir engel görmedigini söyledi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZYasa geregi, Hollanda tahtinin varislerinin, kendi cinsinden biriyle evlenmek istemeleri durumunda, tacindan vazgeçmek zorunda.
Hollandali siyasi hukukçu ve kraliyet ailesi uzmani Peter Rahwinkel, geçtigimiz günlerde yayimlanan, “Amelia, Görev Çagiriyor” adli kitabinda, bu düzenlemeyi hatirlatarak, hükümetin tutumunun hala ayni oldugunu yazmisti.
Hollanda hükümeti, 2000 yilinda, veliaht prens ya da prenseslerin kendi cinsinden kisilerle evlenmesine çekince koymustu.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZDönemin Adalet Bakani Job Cohen, tahtin kalitsal oldugunu belirterek, ayni cinsten iki kisinin evliliginden çocuk olmayacagi için, kralligin bu kalitsal niteliginin ortadan kalkacagini savunmustu.
Iki parti konuyu Meclis’e tasidi
Iktidar ortagi Demokrasi ve Özgürlük Için Halk Partisi (VVD) ile muhalefetteki Isçi Partisi (PvdA), bunun günümüz Hollanda standartlarina uymadigini belirterek konuyu meclis gündemine tasidi.
Iki partinin verdigi zoru önergesini yanitlayan Basbakan Mark Rutte, Prenses Amalia’nin bir hemcinsiyle evlenmesi durumunda tahttan feragat etmesine gerek olmadigini söyledi.
Basbakan, evlenen ayni cinsten iki kisinin edindigi çocuklarin taht için uygun olup olmayacagi sorusuna yanit vermedi.
Hollanda Anayasasi’nda, kral ya da kraliçe yerine, yasal olarak soyundan gelen birinin tahta geçmesi öngörülüyor.
Isçi Partisi, bunun ayni cinsiyetten evlilik sonrasi, tasiyici anne ya da sperm bagisi yoluyla dogan veya evlat edinilen çocuklari da kapsayip kapsamadigini sordu.
Rutte’ye göre, anayasadaki hükümlerin amaci, yasal zemini belirtmek ancak günümüzde aile hukuku, çocuklarin otomatik olarak kendileriyle ilgilenen ebeveynlerin soyundan geldigini kabul etmekte.
O nedenle, Hollanda tahtina iliskin verasetin anaysada belirtildigi gibi uygulanmak zorunda olmadigini vurgulayan Basbakan, gelecekte, Kraliyet Ailesi’nden böyle bir istek gelirse, Senato ve Temsilciler Meclisi, bu konuyu degerlendirebilecegini söyledi.
7 Aralik’ta 18 yasina basacak
7 Aralik’ta 18 yasina basacak olan Prenses Amalia’nin, kendi cinsinden biriyle evlenmeyi düsündügüne dair herhangi bir belirti yok.
Kral Willem-Alexander ile Kraliçe Maxima’nin 3 kizindan en büyügü olan Amalia, babasinin 30 Nisan 2013’te tahta taç giymesinin ardindan, Hollanda Kraliyeti tahtinin resmi varisi oldu,
Son 113 yil kadinlarin yönetiminde bulunan Hollanda Kraliyeti, 2013 yilindan itibaren 3 kusak sonra yeniden erkek yönetimine geçti. Kraliçe Wilhelmina, kizi Juliana ve torunu Beatrix’in ardindan, Kral Willem-Alexander tahta çikti.
Ancak 3 kiz çocugu bulunan Willem-Alexander’dan sonra taht yeniden kadinlara geçecek.