• Per. Nis 25th, 2024

“Daha fazla can kaybini önlemek için asi yaptiralim”

ByHaber Merkezi

Eki 5, 2021

“Daha fazla can kaybini önlemek için asi yaptiralim”

Hollanda da Türkler için Danışma Kurulu İOT yazılı bir açıklama yaparak ülkede yaşayan Türklere seslendi “Daha fazla can kaybını önlemek için asi yaptıralım”.

İOT Yazılı açıklamasında ülkedeki asi olma oranları ile birlikte detaylı şekilde yaptığı açıklamasında şu konulara değindi;

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda’da korona salginiyla mücadele çerçevesinde el sikisma, maske ve 1,5 metre mesafe konulmasi gibi önlemler artik yavas yavas kaldiriliyor. Ama buna karsilik henüz asi yaptirmamis olanlar için tehlike devam ediyor. Uzmanlar, özellikle giderek yayginlasan Delta varyantinin er ya da geç asi yaptirmayan herkese bulasmasini bekliyorlar.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Belediye Saglik Daireleri (GGD) korona virüsünden etkilenenler konusunda etnik kökene dayali olmasa da mahalle/semtlerde görülen vakalarla ilgili sayilar açikliyor. Bu verilere göre Amsterdam, Rotterdam ve Twente bölgesinde Türklerin de yogun olarak yasadigi yerlerde asi yaptirma oraninin yüzde 50 veya daha altinda oldugu görülüyor. Bu yil baslarinda Amsterdam’da yapilan bir baska arastirmaya göre, Hollandalilar arasinda yüzde 80 olan asi yaptirma oraninin, Türkler arasinda yüzde 45 dolayinda seyrettigi saptanmisti.

Enfeksiyon hastaliklari uzmanlarina göre, asi yaptirma orani düsük bölgeler önümüzdeki günlerde ciddi bir sorun olabilir ve özellikle kis aylarinda bu semtlerde yeni salginlar yasanabilir. Virüsün bu bölgelerde hizla yayilmasindan göçmenler de olumsuz sekilde etkilenebilirler.

Su ana kadarki vaka sayisi, hastaneye yatma, yogun bakim ve vefat olaylariyla ilgili veriler, korona salginindan göçmenlerin Hollandalilara göre iki üç kat daha fazla etkilendigini gösteriyor. Geleneksel göçmen gruplar içerisinde en çok Türkiye ve Süriname’den gelenlerin virüse yakalanma tehlikesi bulunuyor. Ev yerine daha çok disarda çalismak, küçük evlerde yasamak, sigara ve diger saglik sorunlari bunun nedenleri olarak görülüyor.

Uzmanlar, çocuk salgin hastaliklarina karsi örnegin Amsterdam’da Türkler’in asi yaptirma orani diger tüm gruplardan daha yüksek olmasina karsin, korona asisina neden az ilgi gösterildigini açiklamakta zorluk çekiyorlar.

Hollanda’da pandemiyle ilgili rakamlara göre, korona virüsüne yakalananlarin yüzde 0,4’ü hayatini kaybediyor. (Su ana kadar 2 milyon kisiye bulasti, 17 bin kisi hayatini kaybetti). Hollanda’da yasayan Türklerin henüz yarisinin asi yaptirdigini kabul edersek, bu diger asi yaptirmayan yarisinin da bir sekilde korona virüsüne yakalanabilecegi, bir baska deyisle büyük çogunlugu yasli ve baska hastaligi olan yaklasik 800 vatandasimizin daha hayatini kaybedebilecegi anlamina gelebilir.

Bu nedenle daha fazla sevdiklerimizin, yakinlarimizin hayatini kaybetmesini istemiyorsak, herkesi asi yaptirmaya davet ediyoruz. Asi yaptirarak hem kendimizi hem de yakinlarimizi koruyalim.

Zeki Baran
IOT Baskani

Bir cevap yazın