• Çar. Nis 24th, 2024

OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI KONUSUNDA YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA

ByHaber Merkezi

Nis 14, 2021

OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI KONUSUNDA YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA

Özcan Özbay (Özel Haber)

Son zamanlarda gündemdeki yerini koruyan ve açıklanmasına rağmen halen kesin bilgilendirmelerin dahi eksik kaldığı Otomatik Bilgi Paylaşımı konusunda DRTMEDİA olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile 15 Aralık 2020 tarihinde yaptığımız yazışmaya cevap geldi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından DRTMEDİA ya özel olarak yapılan yazılı açıklama aynen şöyle;

Vergi Konularında Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişim Standardı” (CRS) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı tarafından 2014 yılında geliştirilmiş olup, G20 ülkeleri kendi aralarında ve diğer ülkelerle yasal hazırlıkların tamamlanmasına bağlı olarak 2017 ya da 2018 yılında değişime başlayacaklarını taahhüt etmişlerdir.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Türkiye açısından 01.01.2019 tarihinden itibaren hüküm ifade eden Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesine istinaden hazırlanan ve ülkemiz dahil bugün itibariyle 109 ülkenin taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması” 21/04/2017 tarihinde imzalanmıştır. Anlaşma 31/12/2019 tarihinde onaylanmış olmakla birlikte bugüne kadar anılan Anlaşma kapsamında otomatik bilgi değişimi yapılmamıştır. Hollanda ile otomatik bilgi değişiminin başlama tarihinin belirlenmesine ilişkin süreç devam etmektedir. Otomatik bilgi değişimi sürecinin zaman içerisinde Anlaşmaya taraf tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ilerlemesi söz konusudur.

Diğer yandan, otomatik bilgi değişimi ile sadece finansal hesap bilgilerinin paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Otomatik bilgi değişimi, karşılıklı olarak (mütekabiliyet esasında) uluslararası anlaşma kapsamında yürütülmekte olup, yapılan tüm işlemler yasal mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Konuyla ilgili teknik açıklamalara https://www.gib.gov.tr/rehber-ve-brosurleri adresindeki Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Karşılıklı Olarak Otomatik Değişim Standardı Bilgilendirme Rehberinde yer verilmiştir.

Saygılarımızla

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

Bir cevap yazın