• Per. Mar 28th, 2024

ELLE YAPILAN SUNI CENNET

Özcan Özbay

Hollanda’nin Overijssel eyaletinde yer alan Giethoorn köyü kanallari, yüzlerce yillik tarihi evleri ve son yillarda artan ziyaretçileriyle Avrupali turistlerin yeni gözdesi oldu.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Her yil binlerce turistin ziyaret ettigi Giethoorn, 180 tahta köprüsü, dar kanallari, tarihi evleri, yemyesil dogasi ve rengarenk çiçekleriyle ünlü bir köy. En çok içinden geçen kanallari, tekneleri ve hobbit köyünü andiran evleriyle biliniyor.

FILM ILE EFSANELESEN KÖY

Motorlu araç trafigine kapali olan Giethoorn köyünün sokaklari bulunmuyor. Evlere ve diger pek çok yere sandallar ve kanallarla ulasim saglaniyor. Yerel halkin en önemli geçim kaynaklari çiftçilik ve turizm. Hollandali yönetmen Bert Haanstra, 1958 yilinda ünlü komedi filmi “Fanfare”i çekerken mekan olarak Giethoorn’u seçmis. Film ile birlikte Giethoorn popüler hale gelmis, Hollanda’nin önemli turizm noktalarindan biri olmus. Özellikle Avrupali turistlerin ugrak noktasi olan Giethoorn köyü yilda en az 250 bin kisi tarafindan ziyaret ediliyor.

KANAL IÇINDE VE DISINDA GÜN BOYU VAKIT GEÇIRILEBILIYOR

Yaklasik 2 bin 600 kisinin yasadigi köydeki tarihi evlerin bulundugu meydani çevreleyen kanallarda gün boyu turistik tekne gezintileri yapiliyor. Yaz aylarinda en çok Avrupali ve Asyali turistlerin ziyaret ettigi köyde, onlarca tekne kanallarda dolasiyor. Çok sayida turistin müze zannettigi ancak içinde yerel halkin yasadigi evlerin çogu adalar üzerinde bulunurken, evlere, sahiplerine ait tahta köprülerden ulasilabiliyor. Arabanin girmedigi ve ulasim için çogunlukla teknelerin kullanildigi köyde, kuzeyden güneye sadece yaya ve ayni zamanda bisiklet yolu olan tek bir dar yoldan gidilebiliyor. Köydeki çogu tarihi evlerde iki kapi bulunuyor. Rutin olarak evin yan kapisi kullanilirken ön kapisi ise sadece evlenirken içeriye girmek ve öldükten sonra da cenazeyi disariya çikarmak için kullaniliyor. Keçiboynuzu anlamina gelen “Giethoorn” köyünün ilk yerlesimcileri, bölgeyi kesfettiklerinde yüzlerce keçiboynuzu bulduklari için köylerine bu ismi verdigi ifade ediliyor.

GIETHOORN TARIHÇESI

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Giethoorn, Hollanda’nin Overijssel bölgesinde yer alan, Steenwijkerland belediyesine bagli bir köy. Kanallari ve huzurlu atmosferiyle Kuzeyin Venedik’i yada Masal Diyari olarak anilan Giethoorn, tahmini olarak 1230 yilinda Akdeniz çevresinden gelen siginmacilar tarafindan kurulmus. Köye yerlesen bu ilk insanlar, tufan sirasinda ölen yabani keçilerin boynuzlari bulmuslar ve bölgeye keçi boynuzu anlamina gelen “Giethoorn” ismini vermisler. Kuzeyin Venedik’i ya da “Hollanda’nin Venedik’i” olarak bilinen, eskiden araç girisinin yasak olup sehir boyunca ulasimin sadece yürüyerek ya da kanallar vasitasiyla gondollar ile saglandigi, Overijssel’e bagli bir köy.

BOT ILE KANALLARDA GEZINTI

Bu denli güzel korunabilmis ve Kuzey’in Venedik’i unvanini hak edecek kadar da ünlü bir köy. En az iki saatlik bir bot turu ile kanallarin arasinda seyahat edebiliyorsunuz. Çiftlik evleri ve köprüleri gerçekten görülmeye deger bir yer. Dört bir tarafinda göl ya da nehir olacak sekilde sular bulunmakta. Köye ulasim 180 adet ahsap köprü ile saglanmakta. Giethoorn, Amsterdam’a yaklasik 130 km, Groningen’e de 100 km uzaklikta olup, Amsterdam’a bir buçuk saat, Groningen’e ise bir saat araç mesafesinde yer aliyor.

ULASIM

UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan kasabanin web sitesinde Monopoly oyununun 2015’te çikardigi özel seride yer alan Giethoorn, oyunda yer aldiktan sonra dünyaca taninir bir yere dönüstü. Bot turlarini internet üzerinden de (www.giethoorn.com) satin alabiliyorsunuz. 4-6-8 ve 10 kisilik botlardan kiralayabiliyorsunuz. Veya oraya vardiginizda siraya girerek bot kiraliyorsunuz. Ulasim adresi Eendrachtsplein 4, 8355 DL Giethoorn

Bir cevap yazın